Visste du att...

...tigerns enda naturliga fiender är vi? Människan bygger städer och vägar på bekostnad av tigerns matförråd. Bli tigerfadder HÄR

Jag är jävligt engagerad i miljön idag


Släng inte använda trasor

Om det inte har gått hål i dem eller något liknande. JA, jag vet att använda trasor börjar lukta höna efter ett tag. Men det är nämligen inte ett problem. Lägg dem i tvättmaskinen på 60 grader och vips är den ren och inte en bakterie lever! En annan grej är att bara lägga den (och ev. tvättsvampar) i en kastrull med vatten och låta det koka upp, det dödar också alla bakterier.


Visste du att...

...det finns en komposterbar bikini? Nej, checka in utseendet och läs mer HÄR

Det är alltid värt att engagera sig i någon annan

Mitt i all skit som händer i världen, så finns det bevis för att kärleken vinner över allt!



Growyn.com



Du hänger också en del på internet, eller hur? Byt startsida. Det är så enkelt och gör sån stor skillnad. Ett av flera bra alternativ är Growyn.com. När du ändå är i farten borde du passa på att göra det till din standardsökmotor också!

Match: Köpcentrumet vs. Närbutiken

Shopping är ett stort intresse för de flesta. Och det går att ha kul och vara miljövänlig. En grej är var du shoppar. Köpcentrum eller i den lokala affären. Det spelar faktiskt roll. För miljön.

Transporten. Miljön förlorar mer ju längre du transporterar dig. Även om du tar bussen till köpcentrumet, så tjänar du på att GÅ till den lokala affären.
1-0  Närbutiken.

Allting är på samma ställe, ingen onödig transport mellan olika ställen.. Det är praktiskt för barnfamiljer och oss som är lata. Men om alla väljer köpcentrum framför närbutiken kommer statskärnan bli tom. Såsmåningom kommer vi alla bo runt det där köpcentrumet. Och levande landsbygd är en förutsättning för bl.a. bönder och deras jordbruk, där vår mat produceras a.k.a. nödvändigt för oss. Stolpe ut för köpcentrumet.
2-0  Närbutiken.


Finns det fler förlorare?


Spara lite vatten...



...genom att skölja äpplen (eller vad som nu ska sköljas) i en skål istället för rinnande vatten. Ni som hänger här ofta vet ju redan att 6 liter vatten per minut kommer ur kranen, kan vara bra att tänka på det ibland..


7 anledningar till att du ska engagera dig

Mina tankar går så klart till Norge och alla de som drabbats av tragedin. Det här inlägget handlar om att engagera sig, men inte nödvändigtvis för miljön. En stor kram till alla norrmän...



1. För framtiden
Visst vill du att alla dina barn och barnbarn ska få det bra? De som kommer efter oss ska inte behöva ha samma problem som vi, behöva städa upp efter oss. Det är bättre att vi löser våra problem nu, så kan de få ta tag i sina egna utan att stressas av att vi har lämnat kvar alla våra dessutom.

2. Gemenskapen
Det är en alldeles särskild gemenskap som man kan få ta del av. Du får träffa andra som brinner för samma sak, du kan utbyta erfarenheter och lära dig av andra. Ni har samma mål och du kan utan större ansträngningar få vänner för livet.

3. Tron på något bättre
Hänger väl egentligen ihop med att få vara del av en gemenskap. Men särskilt i Sverige där många inte tror på någon gud, kan det vara skönt att få något att tro på. Om det så "bara" är miljön. En tro (inte bara en tro på gud) kan hjälpa en genom svåra saker...

4. Sysselsättning
Många av oss går kanske arbetslösa av en eller annan orsak? Då är det skönt att ha något att göra. Det är viktigt att känna sig behövd och den känslan är lätt att få när man engagerar sig. Vem vet, kanske hittar du även din framtida arbetsgivare med hjälp av ditt engagemang?

5. Ansvar
Om man åker med flygplan eller åker en enorm stadsjeep överallt man ska så har man faktiskt också ett visst ansvar att på något sätt engagera sig för miljöns bästa. Man behöver ju inte göra allt och man får helt enkelt ta lite i taget.

6. För att det goda alltid måste vinna
För att en jävla idiot i Norge fick spel och förstörde så mycket. Vi, de som är bra, måste stå upp för det som är gott. Såg på SVT att ärkebiskopen menar att den stora, goda massan ofta håller tyst. Det kan få förödande konsekvenser.

7. Många bäckar små
Det är inte rättvist att bara en ska behöva göra allt. Om vi alla hjälps åt så blir det stor skillnad. Även om det är en liten skitsak som att alla återvinner den där plastgrejen som sitter på brödpåsen när man köper den. Om alla gjorde det skulle det göra skillnad. Men om bara jag gör det, är det en av alla droppar i havet..

På bara en sekund


Hela jorden snurrar.
Runt.
Idag är den dagen.
 Då du bestämmer dig för att engagera dig.


Visste du att...

...man kan vara så HÄR elak mot en hund? Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Det finns "folk" (läs idioter) till allt!

(För vilken hund drömmer inte om att bli hajbete liksom? Och dreams are coming true när de inte ens behöver dö innan...)

Har du en telefon hemma liggandes och skräpande?

Har du en mobiltelefon liggandes hemma och skräpar? I så fall vore det väl väldigt roligt om du kunda tjäna lite pengar på den? Kika in på
envirofone! Det är alltid roligt (HAHA, vad nördig jag kommer låta) när man hittar ett företag som tar sitt miljö och etiska ansvar. Dessutom känns det ju väldigt onödigt att du har en telefon du ändå inte vill ha (och som kommer samla damm tills du börjar prata med dammråttorna) liggandes. Särskilt som någon annan kanske vill ha den och behöver den mer än du...

Extra! Extra pris!!!

Idag får du tre plastpåsar för endast en krona! Hur bra är inte det? Kommentera här nedanför i vilka färger du vill ha!


Eller inte. Du vill väl ändå inte ha tre gamla, använda plastpåsar? Nej. Min poäng med allt det här är att vi ofta går på butikerna när de "erbjuder" oss att köpa tre stycken till priset av en bara idag. Och grejen är att jag inte vill ha det där. Inte ens en förpackning. Ändå hamnar jag hemma sen med tre, hur gick det till?

Vackra delfiner

Röda havet är inte rött, som jag trodde när jag var liten. Men hav kan tydligen bli röda.  Men japanska fiskare gör så här för att "lyckas": De jagar först in delfiner i vikar med motorbåtar och sen börjar man hugga i dem med harpun liknande spett eller knivar. Man slutar innan delfinen är död...
Vad är det på fel på folk som gör så?


Mitt favoritdjur var länge delfiner och jag är en stor djurvän. Därför gör det riktigt ont i mig när jag hör sånt här. Och jag tror inte jag är ensam om att vilja göra något!

Det här kan du göra:

1. Skriva till den japanska premiärministern, Naoto Kan, och tala om för honom att du inte vill handla något från Japan eller besöka landet förrän man stoppar detta. Det kan du göra HÄR

2. Simma inte med delfiner i fångenskap.

3. Heja inte på eller åk till någon marinpark, zoo eller nöjespark där man har fångade delfiner.

All information är hittad på the whaleman foundation, man kan läsa om delfiner och se bilder. Jag vill dock varna känsliga. Sidan är på engelska, men om man är rätt duktig på det så är den väldigt bra och det är tydligt vilken skillnad man kan göra!

Jag har gjort båda de nedanstående punkterna (alltså motsatsen) därför tänker jag skicka ett brev till premiärministern (även om det tar lång tid då min engelska är lite ringrostig). Vad tänker du göra?

Miljöorganisationer

Baam:
Du föresten, vad är din åsikt om alla dom här företagen som vill att vi ska ge dom pengar för att dom ska kunna rädda miljön? Jag bryr mig om miljön - verkligen. Men jag finner det mycket mer effektivt att själv göra saker som skonar miljön. Som att källsortera osv. Jag menar - hälften av pengarna som Greenpeace och alla dom där får... går ju till löner. Eller har jag fel? För det känns ju som om dom får så mycket pengar men man hör inte om en enda liten ändring vad gäller miljön.

EKO Lisa:

Jag tycker att miljöorganisationer fyller sin funktion. Det är bra att de finns och jobbar mot de som bestämmer (oftast politiker men även företagare). Jag har inte sån där jättekoll på Greenpeace, tyvärr har jag bilden av att de är extrema aktivister som såsmåningom hamnar i fängelset. Men som sagt, jag har inte så stor koll på dem och jag är rätt säker på att jag har fel! Men exempelvis naturskyddsföreningen gör faktiskt skillnad. De har varje år miljövänliga veckan och de är faktiskt så att man genom dessa projekt ökar miljömedvetenheten. Till exempel inom banankonsumtionen och med tvättmedel. Men jag tycker att alla miljöorganisationer borde bli bättre på att berätta för allmänheten om hur de gör miljön bättre.
I och med att jag själv inte är med i någon miljöorganisation så känns det lite dubbelmoral att säga åt er att bli det. MEN jag tycker att man ska engagera sig i miljön ändå. Källsortera, välja kommunalt och spara på energikällorna. På det sättet får vi en gladare natur!

Visste du att...

...en hel konservburk håller i princip hur länge som helst? Finns alltså ingen anledning att kasta bara för att bäst före datum passerat.

En bra start på internet

En väldigt enkel sak att göra. I alla fall när man är inne på internet dagligen. Klicka HÄR. Om du dessutom shoppar på nätet kan du göra det via sidan och på så vis skänka ännu mera pengar till valfri välgörenhet!

Godstart.se | Byt startsida - gör världen bättre


Hur hittar du all miljöfakta?

Johanna undrade hur jag hittade all fakta som jag lägger ut här på bloggen.

Och grejen är att jag är rejält nördig i detta ämne så för mig är det inte särskilt svårt att hitta fakta. Dels är jag prenumerant av i stort sett varenda nyhetsbrev som finns om miljömärkning och liknande. Sen gillar jag ungefär lika många sidor inom samma ämne på facebook. Men jag är också uppvuxen på en gård där naturen, skogen och djuren har varit en självklar del av vår vardag. Jag har aldrig ens ifrågasatt att man ska respektera dessa på bästa sätt, även om vi inte är några miljöhelgon.

För några år sedan gick jag en kurs på ett studieförbund också där vi blev utbildade till miljöambassadörer.
Typ. Vi fick lära oss jättemycket intressanta saker om naturen och den globala uppvärmningen. Så jag är nörd. Helnörd! Och ibland får jag även tips från läsare eller företag... Men mycket är ju sunt förnuft också!




Något mer ni undrar över?


Avaaz.org

AVAAZ.org: The World in Action


Ett enkelt sätt att göra skillnad är att bli medlem på Avaaz.org. Du lämnar din email och sen skickar de information om olika saker som händer i världen. Det kan vara att skriva på en lista för att delfiner ska få leva i frihet eller kanske att du ska skicka ett brev till någon makthavare. Du väljer själv om du vill eller inte, men det tar oftast bara några minuter och det är en stor organisation så deras namnlistor gör verkligen skillnad! Sidan finns på många olika språk, men inte på svenska...

Kärnkraft

Kärnkraft är när en typ av uran klyvs med hjälp av neutroner (små, små partiklar). Neutronerna träffar uranet med väldigt hög hastighet, då frigörs nya neutroner som i sin tur klyver mer uran.  Det här är en väldigt förenklad version, vill du läsa mer kan du exempelvis kolla in HÄR.

Miljövänligt?
Här finns egentligen inget enkelt svar. Frågan är väldigt komplext. Å ena sidan påverkar kärnkraft inte växthuseffekten det minsta, vilket ju är kanon. Å andra sidan måste vi kapsla in avfallet i 100 000 år. Och det är ganska svårt.

Personligen är jag emot kärnkraft eftersom jag inte tycker att det är rättvist mot de som kommer efter oss att ta reda på vårt avfall. Men jag blev ganska glad över att höra tidigare i sommar att Tyskland ska avveckla all sin kärnkraft. Det är ju jättebra! Men det är inte riktigt lika bra om man istället väljer att ta in energi (kärnkraft) från länderna runt omkring. Jag hoppas istället att man kommer satsa ordentligt på förnyelsebar energi i Tyskland nu!

Vad är din åsikt om kärnkraft?





Bo i svanenmärkt lägenhet!

Skanska vill vara i spetsen i grönt tänkande i byggbranschen. Och just nu ligger de faktiskt bra till, det första spadtaget för ett nytt svanenmärkt bostadshus gjordes för ungefär en månad sen. Svanen är övertygade om att fler av oss inom en snar framtid kommer ställa krav på miljömärkta hus (jag hoppas verkligen att de har rätt, vi jobbar för det, eller hur?).

Första spadtaget för Skanskas Svanenmärkta flerfamiljshus i Söderköping
Om du vill bo i huset sen så flyttar du till Söderköping!


Naturskyddsföreningen

Välkommen till Naturskyddsföreningen

Den kändaste miljörörelsen i Sverige måste väl ändå vara naturskyddsföreningen? Den är också en av de största, om inte den största. Gå med HÄR. Genom medlemskapet blir du en del av en stor grupp och ju fler man är ju mer kan man påverka. Du kan också stödja dem genom att handla i naturbutiken, då kan du även öka dina miljökunskaper.

Vad är viktigast?

 I vår värld är vi väldigt egotrippade tycker jag. Vi har bråttom, stressar hit och dit och har fullt upp med att finna våra drömmar som vi måste uppfylla. Men vad hände egentligen på vägen till din dröm, precis innan du hittade den och började följa den? Om du vet svaret, är det bra! Mycket bra. Men har du ingen aning, då är det nog dags att slå ner på takten, börja leva närmare naturen. Bland riktiga fåglar, inte bara dem av papper. Djur är duktiga på det där, att inte stressa för mycket. Umgås med dem om du har det problemet!

Visste du att...

...det ligger ungefär 2 miljoner kronor i pantflaskor ute i naturen? Det tar för övrigt 300 år för naturen att bryta ner dem. Du kan alltså bli miljonär OCH rädda naturen, hur bra är inte det?

Volontär?

Okej, jag vill hjälpa till att göra något bra för naturen. Inte bara sånna där "enkla" grejer som man gör hemma, jag vill göra något mer! Men hur gör jag?

Först vill jag påpeka att det "enkla" hemma, är precis lika viktigt, om inte viktigare, än de grejer som organisationer gör. För om alla där hemma skulle göra de här "enkla" sakerna, så skulle miljöproblemen minska drastiskt!

Med det sagt, kika in på volontärbyrån, där finns massa olika sätt att hjälpa till på. Du kan bli volontär på distans eller enstaka uppdrag. Eller varför inte någon gång varje vecka? Det är upp till dig. De förmedlar även andra volontärjobb som inte har med djur och natur att göra.


Teneriffa



Den stora kanarieön har verkligen fascinerande natur. Var där och studerade spanska i våras. Här är en bild tagen direkt utanför min port. Här nere på marken (bakom kameran) är det varmt som bara den, svetten lackar. Men däruppe, på berget (Teide) är det snö. Jag älskar verkligen mamma natur och hennes idéer, vi måste lära oss att uppskatta henne ännu mer!


Project Save The Earth

Project Save The Earth är en ideell förening där man jobbar för att jorden ska bli en bättre plats. 

Så här tänker de göra det:

* Köpa mark över hela världen och bygga upp samhällen som klarar av att försörja sig själva.

* Stödja forskning som inte är beroende av industrin (som inte tjänar massa pengar på olika upptäckter och därför vinklar den) om orsaker till våra ökande miljö och hälsoproblem.

* Stödja naturliga, alternativa behandlingsformer som är välbeprövade.

* Hjälpa till att få bort verksamheter som kan skada miljö och hälsa. Och hjälpa till med att reparera miljöskador.

* Stödja begagnat och återanvändning för att skydda miljön mot nytillverkningens utsläpp.

* Stödja bra djurhållning och helt få bort plågsamma djurförsök.

Du kan till exempel stötta dem genom att shoppa på deras webshop, eller så kan man åka och hänga på festivalen den 4/9 i Göteborg!


Lili & Sussie är aktiva för att djur ska få det bättre


Visste du att...

...du kan få betala 800 kronor om du slänger skräp i mamma natur och pappa polis ser?

7 tips på hur man kan spara vatten

1. Välj kranvatten
Snälla strunta i alla vatten på flaska företag med massa olika smaker. Det tar så oerhört mycket på naturen. Först att producera men framför allt den onödiga transporten! Det finns ju redan bra vatten i våra kranar? Fullt drickbart (oftast). Det mest meningslösa vattnet på flaska som finns måste ju vara naturellt vatten utan bubblor. Hörde jag vattenkran?

2. Duscha effektivt
Det är skönt att duscha länge. Men det är inte särskilt bra för naturen. Jag är heller inte jätteförtjust i för varmt vatten, så jag brukar ha lite svalare och duscha fort! För effektivitetens skull stänger man så klart av vattnet under schamponering och intvålning. Kom ihåg att det alltid är bättre att duscha än att bada!

3. Diskmaskin<3
Den här delen är så lätt. Fyll diskmaskinen, sätt på den, gå och gör något roligare. Eller om du inte har någon fyll diskhon med vatten och diska allt på en gång. Att diska under rinnande vatten är inte en bra idé ur miljösynpunkt!

4. Kyl vatten i kylskåpet
Vi slösar oerhört mycket vatten genom att stå och spola i kranen och vänta på att vattnet ska bli kallt. Fyll en kanna istället och ställ in i kylen. Eller häv i en massa isbitar om du har bråttom. Låt en kanna stå i kylen sen så att du alltid har kallt vatten på lager.

5. Stäng av vattnet
När du borstar tänderna till exempel. Vattnet behöver inte rinna när du har på tandkrämen. När du tvättar händerna och tar tvål, då behöver vattnet inte heller rinna. Du har säkert fler tillfällen då du kan stänga av vattnet?

6. Välj miljömärkt
När du tvättar håret eller händerna, har du då tänkt på att allt det du smörjer in dig med också åker ut i avloppet, ut i naturen? Har du också tänkt på hur mycket skit som åker rakt in i kroppen på dig? Den skiten (om det inte är miljömärkt, då är det lite bättre) åker också ut i våra vatten. Det känns inte jättebra, eller hur?

7. Bli medveten
Det här är nästan samma sak som den ovan... MEN tänk på att vattnet är det viktigaste vi har. Och alla våra icke miljövänliga val påverkar vattnet negativt, och det är skrämmande.. vatten är något vi verkligen, verkligen behöver. Det och luft. Tänk på det. Att du verkligen KAN göra skillnad!


 Enligt mig, det vackraste vi har på jorden; Vatten!


Visste du att...

...om du spolar vatten i kranen på max kommer det ut 6 liter per minut. Så det där med att spola för att få kallt vatten känns inte helt lyckat längre, eller hur?

Varför ska jag välja fairtrade?

Fairtrade är en märkning för att den som har gjort varan får vettigt betalt för det som de gör. För att få chansen att märka sin vara med fairtrade krävs också att ingen diskriminering eller barnarbete utförts under produktionen. Man investerar i lokala projekt och uppmuntrar till demokrati.
EKO Lisa

Oj... bara för det står det helt stilla här. Har lust att skriva det du redan skrivit ;)
Annika

Fairtrade är bra på grund av jämlikheten
Dragana

Jag är inte med och tävlar men fair trade är väl det enda rätta egentligen. Arbetsförhållanden för andra människor kan ju aldrig vara för bra? Denna köpte vi till nya babyn förresten
http://www.livinginabox.nu/naturvaggan/naturvaggan-u-m.html
Barnens Hjältar

Förutom det som du skrivit, vilket är hur bra som helst, så odlas även varorna med gott miljötänk när det gäller tex besprutningar, som ju förgiftar grundvattnet på vår jord och även kan skada djuren!
Carro

Har du fler tips?


7 enkla tips för att slippa slänga bort mat!

1. Laga inte mer mat än du behöver!
Är ni två personer hemma? Gör mat för två personer då. Råkar det ändå bli för mycket, lägg det i en burk och frys in. Det är ju perfekt för matlåda!

2. Planera maten!
Låter kanske lite jobbigt. Men du och naturen kommer att tjäna på det. Om du gör en meny för veckan och sen skriver en inköpslista som du följer i affären, får du inte med dig en massa onödigt hem. Har du inte för mycket kan du heller inte slänga det!

3. Frys in!
Alltså inte allt, men har du köpt en hel limpa bröd och du vet att du inte kommer att äta upp det före bäst före datumet. Frys in det då. Brödet (eller vad det nu är) kommer då att leva längre och du slipper slänga halva förpackningen.

4. Ge bort mat!
Om du har massa råvaror hemma och de flesta håller på att gå ut och du vet att du inte kommer hinna göra av med allt innan det är "för sent", fixa ett party! Eller ge bort till dina grannar och vänner. Är maten redan tillagad och du av någon anledning inte kan spara den till matlåda, ge den till djur. Bröd blir fåglarna glada av och kanske finns det en bondgård i närheten som tar emot gammal mat till höns eller grisar?

5. Rensa skafferiet!
Få koll på vad som egentligen gömmer sig där inne. Städa ur och titta igenom bäst före datumen. Strunta i dessa när det gäller pasta, den håller sig oftast längre. Konserver håller också hur länge som helst om burken är hel. Se också till att mjölet inte förvaras för varmt, ovanför kylskåpet är till exempel en dålig förvaring. Mjöl i små slattar som finns kvar är perfekta att blanda ihop och göra bröd av (de ska alltså inte till papperskorgen!)

6. Odla!
Löken är så där mjuk och oaptitlig? Inte ett problem. Rota fram en kruka och lite blomjord och tryck ner löken i det. När det kommer upp gröna skott ungefär som en salladslök, är det dags för skörd! Oerhört närproducerat och bra! (den nu helt oanvändbara löken lägger vi på komposten eller i värsta fall soptunnan)

7. Ät mera ägg!
Ägg är perfekta när man ska använda upp rester i kylen, stek dina fynd i en stekpanna och knäck ett ägg över, vips blev det omelett! Tänk också på att förvara ägg i kylen, så lever de längre än bäst före datum. Strunta egentligen helt i bäst före datumet här. Knäck ägget i ett glas istället för att kolla om det är okej. Är det inte det så släng det. Efter att ha bott på landet i hela mitt liv och gjort detta några gånger kan jag lova att du märker om ägget inte är bra, det luktar förjävligt...




Genom att bli bättre på att inte slänga mat sparar du inte bara på naturen
utan du är också snäll mot plånboken


Ett miljövänligt hus i Sundbyberg

HÄR finns massa miljövänliga tips. Och det är enkelt också, du klickar bara på huset (när du kommer till sidan) och sen klickar du dig runt i de olika rummen och får se hur du på ett enkelt sett kan bli mer miljövänlig!

Den är tagen från Sundybergs kommuns hemsida. Jag blir så himla glad när jag ser kommuner verkligen anstränger sig för att få oss mer miljöengagerade. Kul idé tycker jag! Vad tycker du?


Bara vanligt vatten...



...ja, det kan man ju säga.
Något vi tar för givet. Men det är faktiskt inte helt självklart. Om vi inte tar tag i våra miljöproblem och börjar göra något åt det så kan det bli en lyx som inte alla kan njuta av. Och det vill vi ju inte, så jag undrar:
Vad gör du för miljön?


Refresha det du älskar med Pepsi!

Alla har vi en passion, något vi brinner för eller inte skulle kunna vara utan. Vad det än må vara har du nu chansen att förbättra det med Refresh Love. Eller om du har storartade planer på hur man kan förbättra världen med hjälp av kärlek. Så om du vann 100 000 kronor för att förbättra det du älskar, vad skulle du göra då? Allt du behöver göra för att tävla är att gå in på Pepsi.se senast den 12 juli och berätta om din idé, hur den ska genomföras och varför just ditt förslag ska vinna. Mer info och idéinspiration från tidigare tävlingsbidrag hittar du på: http://blogg.pepsi.se/karleken-ar-svar/

Du kan ju till exempel hjälpa mamma natur med hjälp av pepsi! Ta chansen


Visste du att...

...en flygplansresa släpper ut 30 000 gånger mer koldioxid än vad tågresan gör? Välj därför tåget nästa gång du ska på rundresa i Sverige!

Miljövänlig design



Ni som har varit här några  gånger förut har kanske noterat att det ligger en ny design uppe? Den nya är väldigt svart och då kan man ju fråga sig varför? Det är inte för att det är min favoritfärg, utan för jag har hört att en svart eller mörk bakgrund tar mindre energi för att visa upp och därför är bättre för miljön!

Har ni tips på hur jag kan få sidan ännu mer miljövänlig?


Nordentjej

Här nedanför hittar du ett gästbloggsinlägg från jättesöta Mathilda som har den HÄR bloggen. Jag gillar särskilt denna kategori där det verkligen är en salig blandning bland te och musik. Hur miljövänligt är till exempel inte det HÄR? Och det HÄR är ju inte heller fy skam i denna mikromatsgeneration, om det fungerar är det verkligen miljövänlighet på hög nivå! Min poäng här är i alla fall att du bör besöka henne! Men först får du njuta av hennes text här hos mig:



I ett samarbete med den miljösmarte Lisa, mer känd som EKO-Lisa, skriver jag nu ett inlägg som handlar om miljön och hur vi enkelt kan bidra till en mer hållbar utveckling. Varje dag pumpar media ut skräckrubriker om jordens sista dagar, om en temperaturhöjning vi aldrig förr sett och om paradisöar som snart äts upp av havet – rubriker som kan kännas långt borta och kanske lite överdrivna. Det kan kännas omöjligt att bidra till en lösning av sådana problem, vilket gör att många människor bara suckar tungt och går vidare. Sanningen är att det inte är så svårt att bidra till en mer hållbar utveckling. I min blogg har miljötips kanske lyst med sin frånvaro, vilket är ganska märkligt då jag på många sätt hjälper miljön i min vardag.

Här är tre enkla tips på hur du kan bli en miljösmartare människa:

1.   Köp saker second hand.
Att köpa saker second hand är väldigt smart. För det första så tömmer du inte plånboken lika snabbt och för det andra så bidrar inte second hand till ökad påfrestning på naturen och dess resurser. Dessutom får du unika plagg och saker som bidrar till en personlig stil och touch samtidigt som du ofta hjälper till att bidra till en bättre värld(t. ex Myrorna eller Erikshjälpen som donerar pengarna till fattiga barn etc.). Under sommarhalvåret finns det även loppisar runt om i städerna. Dessa brukar vara otroligt roliga att gå på, i alla fall om man modeglad som jag!

2.  Ät mer vegetariskt.
Köttproduktionen i världen står för en ofantlig del av våra utsläpp av växthusgaser, ca 20 % enligt uppgifter från Göteborgsposten. Enligt Amerikanska ”Environmental Defense” skulle koldioxidutsläppen minska lika mycket som ifall vi skulle ta bort en halv miljon bilar från vägarna ifall varje Amerikan skulle äta ett mål mindre kyckling i veckan. Ni behöver alltså inte bli vegetarian eller pescetarian(som jag är) för att det ska göra skillnad.

3.  Kasta mindre!
Återvinn eller sälj istället! Detta är något av det enklaste vi kan göra! Tröjan som du tycker är ful och omodern kan göra någon annan superglad! Orkar du inte stå på loppis eller sälja på tradera kan du alltid skänka till en second hand butik. Istället för att slänga matrester kan du värma upp dem i mikron nästa dag. Återvinn alltid papper, plast, glasburkar/flaskor och konserver – så slipper vi hugga ner träd och bryta berg! Panta mera!


Vill du också synas här? Mejla mig på [email protected]. Du skriver/fotar något som har med miljö att göra och får synas här. Självklart länkar jag dig!


Bloggare om miljö

En ny kategori som ni ser! I den här kategorin tänkte jag överlämna kameran och pennan till er. Ni får chansen att synas här och skriva vad ni vill inom miljöområdet. Eller om ni vill visa upp en naturbild. Det är upp till er. Imorgon dyker första tjejen upp. Men om du redan nu känner att du är intresserad tycker jag att du ska höra av dig till [email protected]!

Finn felet



Just det, mamma natur är glad FASTÄN det ligger skräp i skogen!


Visste du att...

...i varje familj i genomsnitt kastar mat motsvarande en extra person? Så miljön förlorar på att vi först producerar mat, sen transporterar den, förvarar den och sen tillagar den, för att sedan KASTA den! Det mina vänner är slöseri med allas tid och resurser!

Tropisk skog



Vi har alla ett gemensamt ansvar!


Storleken har betydelse




...men den är inte allt! (Den lilla förpackningen tar mindre energi att tillverka jämfört med den stora) Det finns annat som betyder precis lika mycket om du vill vara miljövänlig!

Se till att den är miljömärkt, det är fascinerande vad vi ställer upp på att smeta in kroppen med.

Överdosera inte. Ta lite i taget och följ instruktionerna så det håller så länge som möjligt.

Välj kvalité. Även om det kostar mer. Det är bättre i längden.

Återvinn förpackningen när du är klar!


De sju enklaste sakerna att återanvända i hemmet!

1. Plastpåsen!
Du använder den i regel två gånger. När du köpte den på affären och sen när du sätter den i soporna. Och grejen är att den är så enkel att återanvända! Lägg den i din bil eller väska (beroende på hur långt bort från affären du bor) och ta med den in nästa gång du handlar.

2. Kläder!
Hemma hos oss finns tre tjejer med nästan samma storlek. Det är ju helt fantastiskt! För mig betyder det tre garderober. Vi har inte exakt samma stil, därför kan man kombinera i oändlighet. Det gör också att man inte behöver köpa nytt hela tiden. När någon tröttnar på något så byter vi. Gratis shopping<3

3. Mat!
Och då framförallt rester. Ni vet de där två potatisarna som blev över när ni käka igår? Lägg in i kylen och använd till brunch imorgon. Tillsammans med korv (eller något annat kött/soja), svamp utblandat i ett par ägg blir det en supergod omelett. I den här omeletten kan man lägga i det mesta. Nu på sommaren brukar jag krydda med färsk gräslök eller persilja. Mumma!

4. Glasburkar!
Spara dem. De är perfekta när man gör egen sylt till exempel. Eller när du gör din egen müsli. De kan också bli en snygg inredningsdetalj om du förvarar torrvaror som mjöl, pasta eller socker i dem. Vill du inte ha kvar dem kan du väl vara snäll att lägga dem i glasåtervinningen, locket ska oftast i metall!

5. Plastlådor!
Nu på sommaren kanske du köper lite potatissallad? Eller varför inte lite glass? Men vad ska du göra med plastlådorna sen? Jo, spara dem. Till matlådor. Tänk bara på att inte värma lådor som inte är gjorda för det, då får du nämligen i dig lite plast blandat med maten. De lådor du inte har användning för lägger du i plaståtervinningen!

6. Pantflaskor!
Det är varmt nu på sommaren, det är viktigare än vanligt att dricka vatten. Men snälla köp inte flaskvatten hela tiden, det är en stor belastning på miljön! Ta istället en vattenflaska hemifrån med dig när du går ut. När du har använt flaskorna klart pantar du dem så klart!

7. Papper!
Du får säkert hem lite brev då och då? Ja, du kan använda baksidan av dessa brev och även kuvertet för att skriva inköpslista eller telefonmeddelanden på. Gratis är gott<3

 


Återanvänd för att bevara naturen!


Släng inte skräp i skogen!



Skogen. En av de mest fantastiska ställena att vara på. Gillar den här platsen extra mycket eftersom det ligger vid vatten. Men en grej som gör mig förbannad under mina skogspromenader är att folk tycker det är okej att slänga fimpar, ölburkar och annat skräp på marken och sen lämna det där. Det är inte okej!


Visste du att...

... i en icke ekologisk vindruva går bekämpningsmedlet rakt in i druvan? Så äter du en icke svensk, icke ekologisk vindruva så kan man säga att du mer eller mindre sitter och äter bekämpningsmedel. Gott!

Snäll deodorant



För några år sedan gick jag i en studiecirkel om miljö. Där fick jag lära mig om att deodoranter som innehåller aluminiumsalt. Tydligen går den rakt in i kroppen. Och jag vill i alla fall inte vara full i metall. Så är väldigt glad över att ha hittat en utan aluminiumsalt, för oss med känslig hud är den perfekt då det är aluminiumet som kliar. Nu använder jag en från The Body Shop. Kostar 99 kronor. Men då är själva förpackningen återvinningsbar och du köper bara refill sen. Den är också väldigt dryg och min höll i typ ett halvår. Så kolla innehållsförteckningen så att den inte innehåller aluminiumsalt!!!


TÄVLING: varför är fairtrade bra för miljön?

Fairtrade är en märkning för att den som har gjort varan får vettigt betalt för det som de gör. För att få chansen att märka sin vara med fairtrade krävs också att ingen diskriminering eller barnarbete utförts under produktionen. Man investerar i lokala projekt och uppmuntrar till demokrati.




Tänkte att vi ska samla ihop alla våra bästa tips på varför fairtrade är bra för miljön. Du kommenterar här nedanför om varför du tycker fairtrade är bra för miljön, tänk gärna till själv. Sen sammanställer jag alla fantastiska läsartips i en lista och länkar till din blogg eller hemsida och postar dem i ett nytt inlägg. Bland dessa tips drar jag en vinnare och denna lyckliga får denna fairtrade choklad tillsammans med lite annat rättvisemärkt!

Vi avslutar denna tävling den 8 juli


Älska återanvändning!



Naturen tjänar mycket på att vi inte gör nya prylar hela tiden.
Vad återanvänder du?


Miljövänliga plastkassar?



De flesta av oss har en sån här låda hemma, eller hur? Den där vi lägger alla plastpåsar från ICA, Konsum och H&M. Men vad händer sen då? Jo, den fylls och fylls. Till bristningsgränsen! Plastpåsar i sig är ju inte helt miljövänliga. Men nu när du har alla, då är det miljövänligast att använda upp dem alla som skräppåsar eftersom dessa sen bränns och blir till energi. Och eftersom du redan har två ton behöver du ju inga nya, återanvänd eller använd tygkasse!


Skräp blir nytt!

Mängden hushållssopor har på senare år ökat i Sverige, men vi blir samtidigt allt bättre på att ta hand om vårt skräp. Åtminstone den senare trenden är ju jättebra eftersom att ta hand om skräp är en mycket viktig del i hur vi kan hushålla med jordens resurser och leva mer miljövänligt. För att inte använda förpackningar, behållare, kläder och produkter bara ska hamna på soptippen eller förbrännas måste alla engagera sig och istället byta bort, skänka, återvinna och upcycla sina använda grejer.

Vad är då upcycling? Det är en ny trend inom hantering av avfall och skräp, som går ut på att man tar vara på materialet i en förbrukad produkt eller förpackning och gör en ny användbar produkt av det. Detta gör man utan att behandla materialet, vilket skulle kräva mer energi och därmed negativ miljöpåverkan. Man behåller istället materialet i den form det är och sätter värde på de egenskaper det redan har, t.ex. om en förpackning är vattentät passar det bra att använda i ett paraply. Förstår ni?


Genom att upcycla material kan en mängd nya, supercoola produkter skapas! Kolla t.ex. in den här sittpuffen gjord av bilbälten, den här lampan av virkade dukar eller den här häftiga väskan av innerdäck. Det är också bl.a. upcycling som vi på TerraCycle® jobbar med. Vi arbetar med olika företag och samlar in deras feltryckta eller skadade fabriksmaterial som vi sedan upcyclar till nya produkter. Vi arbetar dessutom med återvinning och driver ett insamlingsprogram för använda pennor tillsammans med BIC®. Kolla in våra fina upcyclade och återvunna produkter genom att klicka här.

Så vad kan du då göra för att ta bättre hand om ditt skräp? Först och främst ska du ju självklart gå med i någon av TerraCycles insamlingsbrigader. Då får du även välgörenhetspoäng som byts in mot valfri  välgörenhetsgåva. Gå in på www.terracycle.se. Sedan kan du se till att inte slänga det som inte behöver slängas. Gamla kläder och möbler kan säljas på loppis eller skänkas bort via internet. För tips på vad du kan tänka på om du känner att mycket av den mat du handlar hamnar i soppåsen istället för i magen, klicka här. På Svt Play finns också ett bra inslag om vad du kan göra för att minska ditt eget sopberg.

Det finns hur mycket spännande infomation som helst om olika miljövänliga lösningar och produkter. Följ TerraCycle på Facebook och Twitter så får du regelbundna uppdateringar om coola projekt aktuella miljöevent. Vi syns där!


I samarbete med Johanna på TerraCycle


RSS 2.0