Hur häftigt är inte det här?


Johan EhrenbergFör ungefär ett och ett halvt år hördes jag talas om den här mannen för första gången. En väldigt häftig kille tycker jag. Oerhört engagerad i miljön. Och här ligger fokuset självklart på problemen som finns, men även på hur man kan lösa dem.

Jag stötte på honom av en tillfällighet. I en grannby hade de en festival med temat hållbar utveckling och där skulle jag vara med och göra ett kortare teater och dansperformance. Eftersom bussarna inte går tätt här och jag av någon anledning inte hade tillgång till bil just den här helgen, kom jag tidigare dit. Gick på en föreläsning och såg på en film. På filmen var det just Johan som talade. Det var en häftig upplevelse. Jag tänker fortfarande på den då och då. Det jag lärde mig av filmen var att man inte ska lägga så mycket energi på problemen, lägg istället den energin på att lösa dem.

Visste du att...

...man försöker få igenom september som en helt vegetarisk månad. Vem är på?

Soya concept

Jag tänker nästan alltid på miljön när jag handlar saker. Folk har nämligen den förutfattade meningen att politiker har makt, men kära vänner, jag lovar att din makt som shoppare är så himla mycket större. För helt ärligt så bryr sig tillverkarna väldigt mycket mer om vad vi som handlar tycker än om Andreas Carlgren (aka Sveriges miljöminister) tycker.

Därför bryr jag mig. För att jag sitter inne på så mycket makt. Så när jag köpte kläder senast (i den lokala affären) så var ett av märkena Soya concept. Låter det miljövänligt? Mja, det tycker jag. Men är det så? Har kollat in sidan nu, och ifall det är så, är det något de helst döljer...

En av miljöns dödssynder!

Stämmer det HÄR?  Inte vet jag, men visst kan vi väl vara överens om att rökning är långt ifrån bra? Inte för någon. Så gör naturen, din närhet och luften en tjänst sluta. Det kommer säkert vara jättesvårt och sånt, det säger jag inte. Men ta hjälp, det kommer att vara värt det!!

Rökare: Släng inte fimpar i naturen!

Icke rökare: Låt oss plocka upp fimpar efter rökarna. Det är inte såå äckligt, det finns ju tvål!

Plan B? Någon?Släck alla lampor ikväll innan du somnar.

Uppfinningen har redan kommit

Det HÄR är seriöst ett stort och svårt problem! Hur ska vi lösa det???? Det är ju liksom inte så att det finns någon magisk manick som man vrider på och så kommer det ut samma produkt...

Eller just ja, det finns ju redan en sån där "magisk manick", den heter vattenkran och är inte allt för svår att använda..

Solenergi

Solen ger energi. Och det här är en förnybar källa (säger ju sig självt egentligen) och på såvis är den väldigt miljövänlig. För att kunna ha solceller eller solfångare och dra nytta av det krävs det att du har vattenburet elementsystem i huset. (Solen fångas in, värmer upp vattnet, vattnet värmer upp huset). Det kostar ungefär 40 000 till 60 000 men det är då en engångssumma för ungefär 20-30 år. Problemet i Sverige är att det inte täcker hela behovet av energi! Läs mer om solengeri HÄRMen mycket mer naturligt än energi från solen kan det ju inte bli?


Visste du att...

...tigerns enda naturliga fiender är vi? Människan bygger städer och vägar på bekostnad av tigerns matförråd. Bli tigerfadder HÄR

Jag är jävligt engagerad i miljön idag


Släng inte använda trasor

Om det inte har gått hål i dem eller något liknande. JA, jag vet att använda trasor börjar lukta höna efter ett tag. Men det är nämligen inte ett problem. Lägg dem i tvättmaskinen på 60 grader och vips är den ren och inte en bakterie lever! En annan grej är att bara lägga den (och ev. tvättsvampar) i en kastrull med vatten och låta det koka upp, det dödar också alla bakterier.


Visste du att...

...det finns en komposterbar bikini? Nej, checka in utseendet och läs mer HÄR

Det är alltid värt att engagera sig i någon annan

Mitt i all skit som händer i världen, så finns det bevis för att kärleken vinner över allt!Growyn.comDu hänger också en del på internet, eller hur? Byt startsida. Det är så enkelt och gör sån stor skillnad. Ett av flera bra alternativ är Growyn.com. När du ändå är i farten borde du passa på att göra det till din standardsökmotor också!

Match: Köpcentrumet vs. Närbutiken

Shopping är ett stort intresse för de flesta. Och det går att ha kul och vara miljövänlig. En grej är var du shoppar. Köpcentrum eller i den lokala affären. Det spelar faktiskt roll. För miljön.

Transporten. Miljön förlorar mer ju längre du transporterar dig. Även om du tar bussen till köpcentrumet, så tjänar du på att GÅ till den lokala affären.
1-0  Närbutiken.

Allting är på samma ställe, ingen onödig transport mellan olika ställen.. Det är praktiskt för barnfamiljer och oss som är lata. Men om alla väljer köpcentrum framför närbutiken kommer statskärnan bli tom. Såsmåningom kommer vi alla bo runt det där köpcentrumet. Och levande landsbygd är en förutsättning för bl.a. bönder och deras jordbruk, där vår mat produceras a.k.a. nödvändigt för oss. Stolpe ut för köpcentrumet.
2-0  Närbutiken.


Finns det fler förlorare?


  • bloglovin
  • Idag går det knappt att slå upp en tidning eller titta på ett nyhets- program utan att bli överöst med alla fruktansvärda miljö- katastrofer och problem. Men hur gör man för att bli av med dessa? Ja, det är det som jag kallar för miljölösningar och det är där fokuset på den här bloggen ligger. Hoppas du också ska inspireras till en miljö- vänligare vardag och varmt välkommen till EKO Lisa!