Steg 1

Hellu people!

Steg 1 på planen att bli av med plastpåsen är självklart att inte använda dem.

Till de där små sakerna och kläderna du köper på shoppingcentret och så, måste du ha plastkasse för varje liten pryl? Nej, självklart inte. Om du glömmer att plocka med dig tygpåsen eller din snygga väska, så ta bara en plastpåse. Fyll den först. Sen tar du nästa. Du behöver inte tjugo små/stora olika påsar. Det räcker med en. Det kan vi köra på eller hur?

Samma gäller ju på mataffärerna. Man behöver inte så mycket olika påsar för allt. Ska du ha en klase kravbananer, varför måste du ha plastpåse runt dem?? Nej, just det. Och använd tygkassarna här, för det är mycket lättare att bära i dem, de går inte alls sönder lika lätt.

Varför använder du tygkassen istället för plastkassen?

Ska vi ta bort plastpåsen en gång för alla?

Svenskarna bär hem sina matvaror i ca 700 miljoner plastkassar varje år. Den faktan hittade jag här.

Jag blir chockad när jag läser artikeln "vi skäms inte att ta betalt för våra plastpåsar för man måste inte köpa en" Ehh??? Vad är det för sätt? Hallå? Om vi säger så och inte har något bra alternativ till det så tycker jag att det är som att tvinga någon att köpa en påse av plast. Men vad ska vi göra, det är lätt att bara ta en påse när man står där, på ICA, COOP eller Pekås, det står minst hundra pers bakom dig och det är fredag. Alla är vi stressade. Vi orkar inte leta reda på den där tygpåsen som ligger på något konstigt ställe under kassan. Vi har varit på jobbet och vi är redan sena till att hämta någon vid bussen eller ungarna på dagis. Vi hade tusen grejer att göra imorse, en av dem var att ta med tygkassen. Det gjorde vi inte, vi glömde bort. Då finns inget bra miljövänligt alternativ i affärerna. Eller?

Jag vet inte hur vi löser det här. Ska vi lösa det här? Ja, säger jag då, en reflex. Jag reagerar bara. Så, vem vill med? Någon som vågar haka på min kampanj att bli av med den där jäkla plastpåsen en gång för alla?

Så här på morgonen

Har varit en sväng i skolan, första lektionen var inställd. SUCK! Hon har våra mailadresser också, men hon mailade inte. Så vi var lediga eller vad man ska säga..så jag smörade lite för min spansklärare och fick vara med på hennes första lektion så jag kunde gå hem sen. Det fick jag!!

Ska göra klart en uppgift. Det är så jobbigt bara. Men snart så. Jag är skittrött. Ska kanske sova en stund??

Kollar på en DVD box med One Tree Hill, det är fjärde säsongen..KUL

Det börjar bli sent..

Börjar bli lite trött. Har inte pluggat så där jättemycket. Måste skärpa mig, och framförallt inte bli mer sjuk= mer plugg-.-

Har precis fattat historien på spanskan. Apan var dum mot katten och hunden för intresseklubben. Tittar lite på sagan om ringen 3 samtidigt. Den där Frodo dör ju..? Mycket söta pojkar med i filmen hur som helst..

Jag ska dra igång ett nytt tema imorgon. Älskar att skriva och att läsa om miljön. Hope you'll like it!

Appropå inget särskilt, varför började ni blogga?
Svarar ni svarar jag..

Korv och sånt

Ska ta tag i plugget nu. Den mycket spännande historien om Chorizo, apan, hunden och katten. Och VÄLDIGT mycket uppgifter..

Tur att jag har lite socker hemma som kan hålla mig vaken!!

Söndag

Idag ska jag försöka att plugga och städa klart i lägenheten. Det kommer att gå bra. Jag får bara lov att bli lite mer effektiv.

Skulle posta vinster till er läsare igår. Men de är ju i paket och liite svårt att få ner i brevlådan som någon idiot har satt en spärr för (eller vad man ska säga) knappt att en dagstidning skulle gå ner där liksom. Jag blir så trött på sånt där. Men jag ska posta dem på tisdag istället. Då åker jag förbi Nora och där fattar jag var man ska posta grejerna.

Ska äta något, sen så ska jag till min kompis DISKBERG i köket. Vad hittar ni på idag=)?

Tävling!

Hej igen!

Jag vill dra igång ännu en tävling appropå temat. För att delta i tävlingen ska du på kreativast möjliga sätt informera våra medmänniskor om att en del djur faktiskt håller på att dö ut. Efter att jag sett en bild i en tidning, på en död isbjörn alldeles sargad, så har jag börjat bry mig extra mycket om dem. Deras utrotningshot är ju direkt kopplat till klimatförändringen då deras problem är att isen smälter..

Ni får göra hur ni vill och jag kommer som enväldig domare välja ut den kreativaste och coolaste idén. Du kommenterar under inlägget här under och berättar hur och vad du gjort, har du bloggat/liknande så vill jag att du länkar till sidan. Det är absolut inget måste att du skall ha gjort det på internet. Att du har bett din mamma att bli isbjörnsfadder är precis lika bra som ett blogginlägg..


Priset är en söt liten väska (?) som innehåller lite bra saker från The Body Shop (mitt favorit märke, grundaren är ju en enormt bra människa!!) och ett sött rosa skärp.

Tävlingen avslutas sjätte  tolfte september!


Kan människor och djur leva tillsammans här på jorden?

Eftersom det har gått en vecka sedan vi satte igång temat Djur i svenska samhället. Så avslutar vi nu det hela med en disskussion.

Kan människor och djur leva tillsammans här på jorden?

Vi håller på att ta över samhället helt och hållet, gör om det. Djuren får ta stryk då, vill vi ens att de ska med in i vår nya värld? Den industrialiserade. Är det vi som avgör om djuren får vara kvar eller inte? Eller är det helt enkelt naturens gilla gång som gör att en del djurarter försvinner ifrån vår planet?

Om det är vi som bestämmer så undrar jag hur det kommer sluta. Jag ska göra mitt allra bästa för att vara en bra människa på jorden. För i grund och botten är vi också ett djur. Just nu är vi på toppen, frågan är om vi alltid kommer vara det..


Det här med husdjur..

Det är många människor som lider i det tysta, de vågar inte träda fram och säga ifrån. "Nu kränker du mig" "Det här är inte okej". Men oavsett så har vi den förmågan. Ett djur kan inte säga ifrån. Det finns ingen chans. Om en katt inte har mat kan hon skaffa det. Men om hon är inlåst i en etta på fjärde våningen, ska hon svälta ihjäl då?

Om en hund blir slagen av sin ägare, vem ställer upp för hunden då? Hur ska någon ens få reda på det?
Hästen som sköts av tonåringen som hatar att mocka, ska hästen stå där i stallet med skit upp till manken då?
Och det djuret, som är så älskat av ägaren att ägaren "älskar" med den..vem stoppar det?

Djurmisshandel är så svårt att göra något åt, de kan inte tala. Men den existerar. Tänk på vad du tar som misshandel, djurmisshandel är precis som med människor. Vi måste tänka på att göra det som är bäst för djuren, de kan inte tala till oss, vi förstår inte. Vi måste engagera oss i dem, annars tycker jag ärligt talat att ni kan ge fan i att köpa husdjur..

Jag hoppas att ni tänker till både en och två gånger innan ni köper er en liten vän..Men om ni vet vad ni håller på med tycker jag att det är helt fantastiskt. Jag skulle inte kunna leva utan våra husdjur. De är mina bästa vänner..

Planer

Kilade iväg till Ica, så nu har jag coca cola hemma. GOOD. Då orkar jag kanske rycka upp mig lite. Är superseg idag..Ja, det blir väl så när man sover i tolv timmar..

Har experimenterat lite med plastpåsar. Tycker det är så onödigt att köpa med ett par strumpor och sen ta en påse, av plast. Nej, vi borde tänka mer på hur mycket plastpåsar vi konsumerar..Dagens predikan..Ni få se lite senare vad jag pysslade fram, blev riktigt bra (jag är ju jätteobjektiv..)

Sen fortsätter veckans tema, läs gärna mer och kommentera dem. Jag älskar när ni har åsikter om sånt. Nu ska jag klunka lite coca cola..

Lördag

Har varit vaken ett tag. Men inte orkat göra något. Nu ska jag göra frukostpannkakor med banan i! MUMS!! Bra lördags frukost^^

Vad hittar ni på idag då=)?

Drama problem

Har just kikat på en djävulsk romans. Bra film. Tyckte den var lite sådär ibland, men overall, I like it!! Ska kolla på mer film och städa lite. Grät lite till den djävulska romansen och nu är jag lite halv nere, slut på choklad. Hittar inget bra på TV heller..någon jäkla sagan om ringen helg. SERIÖST! När ska den där serien sluta ältas?

Med makt följer ett ansvar..vem tar det?

När man går omkring i storstäder med skyskrapor känner man sig som en liten myra, när man går i trånga gränder känner man sig som en blind fågel, det är så mörkt.

Vi kan väl alla, oavsett tron på religionen eller vetenskapen, så var djuren här först. De har levt här i många, många fler år än vad vi har. Men nu har vi tagit över jorden. Nu är det vår civilisation vi sätter i fokus. Det är storstäder och effektiv odling. Är det människan som bestämmer nu eftersom det är vi som har mest makt på jorden?

Om det är så, kan man säga att vi vill hjälpa djuren? Och är vi också djur, och förändrar vår syn på det här då?

Godmorgon!!

Jag är uppe! Och rätt så frisk. Äter lite äpple. Ska strax sticka iväg till skolan. Men det verkar lite kallt ute så jag ska ploka på mig lite mer kläder först!!

Jag hoppas att ni alla kommer ha en toppendag och att ni är friska!

God natt!

Jaha, ÄNTLIGEN frisk. Har hållit på och möblerat om lite i mitt rum. Det blir rätt bra, om jag skaffar en matta..Och en tvbänk/bord eller något..

Ska snart sova. Måste upp imorgon. Så jag är fit for fight i skolan!! Sen ska jag och mamma övningsköra och äta ihop imorgon. Dessutom fyller en av mina rumskompisar år i övermorgon, då är inte hon här...så jag ska fira henne lite imorgon tänkte jag=)

Att äta eller inte äta djur?

En vegetarian äter inte kött alls, en vegan äter överhuvudtaget ingenting från djurriket. Vi diskuterade ju det här för inte så länge sen, det vi "kom fram till" då var att de flesta menar att man har mycket fördomar, andra att alla som äter kött är dumma i huvudet och ja, ni kan själva läsa det..

Frågan är om man är en äkta djurvän bara för att man vägrar äta kött? Till exempel Naturbetesdjur (att djuren betat -ätit- på områden som annars skulle vuxit upp och blivit skog, då en del marker inte kan användas till odling) de djuren som du äter har mått jättebra under sin livstid och samtidigt har det blivit mer biologisk mångfald där de betat. Kan man vara djurvän då om man äter det köttet? Jag tycker det. Jag vet ju hur de har mått (min pappa sysslar med sånt) och jag vet att om vi inte skickar dem till slakt så får vi inte det att gå ihop och då kan vi inte ha kvar djuren och då skulle det växa skog där de gått. Då skulle ju andra djur som trivts där försvinna.

Att hävda att andra är dåliga människor bara för att de inte äter kött tycker jag säger betydligt mer om den personen än om något annan. Vissa kroppar och själar mår bättre av att äta kött, andra mår betydligt bättre av att äta vegetariskt eller vaganskt. Kanske mår man allra bäst av en blandning?

Det jag tycker är viktigast är att se till att djuren har haft en bra livstid innan vi äter dem. Att de har fått gå fritt i naturlandskap, att de inte har behövt åka flera timmar för att komma till slakt är också viktigt. Att de har fått bra mat på vintern och haft utrymme att röra sig på under vinterhalvåret (även om de är instängda) så de får trivas.

Tankar på morgonen..

Hellu people!

Är hemma idag igen. Ligger och svettas här i sängen, det positiva är att jag inte svettas lika mycket och inte har lika ont i huvudet. Imorgon blir det helt klart skola. Kul att komma tillbaka.

Såg att Kissie har mer läsare än Blondinbella nu. Kul för henne. Men kan samtidigt undra lite varför? Jag klarar själv inte alls av Kissies blogg, hon är bara ute efter att provocera och jag läser (och bloggar själv) för att påverka och se till att världen blir bättre..

Jag låter väldigt jobbig och präktig där, skyller på febern..

Kräftor och andra tonårsproblem!

Vi fiskade ju kräftor jag och mina vänner, för någon vecka sen? Orkar inte leta reda på det.

Men första kräftan vi fiskade upp döpte jag till Sven. Idag skulle vi käka Sven och hans vänner (de blev många och jag orkade inte hålla ordning på dem). Men idag skulle vi samlas och äta upp dem. Bara det att en av oss i kräftgänget hade planer. Inte bara för idag, utan för HELA veckan. SUCK! Men jag frågade i alla fall vad han skulle göra. "Jag ska på en dubbeldejt, mer säger jag inte" Okej? "Ha så roligt" jag visste inte vad jag skulle skriva, ville han att jag skulle fråga mer? "Det ska jag" Bra? Jag och andra kräftpojken kom i alla fall överens om att vi skulle äta. Han fick det som blev kvar.

Så jag och kräftpojke två (a.k.a Tigern och Shere Khan - djungelboken ni vet) satt och åt. Kräftflickan tycker inte om kräftor. Det gör jag. Så vi satt och åt. Hon åt sitt och tigern och jag knaprade i oss kräftorna. Jag letade efter Sven. Han fick namnet Sven den gode (han var god). Kräftflickan mumlade något om knäpp, inte leka med maten o.s.v.  De allra minsta, med små stjärtar och klor, sparade vi åt kräftpojken med den "hemliga" dejten. Man dissar inte kompisarna för en dejt;)

Men jag ville inte träffa den där hemliga dejten. Var rädd att de skulle ha någon sexlek eller något som jag skulle komma och behöva bevittna. Så kräftorna kom inte hem till han förän kräftflickan och jag gick dit. Då träffade vi hans söta rumskompis. Som vi pratade med. Gillar henne. I alla fall. Sen kom de ut, alla hemliga "dejter". Typiskt att pojkstackarn måste välja den brud med sämsta attityden på hela elevhemmet. (note to self: lär dig tycka om henne). Han hälsade bara på de andra,  men hans dejtkompisar hälsade på mig. Så jag påkallade min uppmärksamhet, pojkstackarn: "åh HEEJ" och kramar om mig... ehh??

Var han full? eller är det mitt otroligt sexiga sjukdomsutstrålning (svett i ansiktet av febern) som fick honom att krama om mig?

Som vanligt hade jag svårt att hålla mig för skratt. (Note to self: sluta skratta åt mina vänner, skratta med dem)

Självkänslan och självförtroendets paradis

En ny vecka (nästan i alla fall) och därmed dags för en ny veckans blogg. Den här gången har jag valt ut en ung tjej som också gör sitt för att förändra världen. Först förändrade hon sitt eget liv, nu har hon bestämt sig för att dela med sig av den kunskap hon har. Det är vi alla väldigt tacksamma.

Hon tar upp grejer som rör självkänsla och självförtroende, och min favorit del, hur man kan göra för att förbättra dem och må ännu bättre!

Ladys and gentlemen I present to you... *trumvirvel*

ViktoriaE

Djurfadder med WWF

När jag tänker på pandor tänker jag på han i Kung Fu Panda. Han är så söt. Jag vet att det inte är riktigt samma sak ui verkligheten men han verkar ha ett sånt bra liv, och jag skulle vilja att alla pandor fick ha det så bra! Jättepandan håller på att dö ut. WWF jobbar aktivt för att det inte ska ske, men det är inte gratis och en del av de pengar som krävs får de in från faddrar. Du kan bli Pandafadder HÄR. Där kan du också läsa lite mer exakt vad dina pengar skulle användas till.

Ett annat djur som håller på att säga hej då är isbjörnen uppe vid polen. Han får mindre och mindre plats att jaga på till följd av att isarna smälter och att klimatet fortsätter sin uppvärmning. Du kan göra skillnad som isbjörnsfadder HÄR ser du hur man gör.

Du kan även bli fadder för andra djur och för till exempel Östersjön HÄR.


Jag tycker att det är viktigt att visa att vi bryr oss om vad som händer runt omkring oss. Att en Panda faktiskt är en del av det svenska samhället också. Bara för att den är hotad i Kina så betyder inte det att det är kinesernas problem bara. Vi har också ett ansvar att hjälpa till. Jag tycker att det är lika viktigt att vara djur fadder som att vara fadder till ett barn.

Har du inte råd att vara fadder, du kanske är som jag, fattig student? Du kan handla på WWF:s webshop för att visa att du bryr dig också. Utbudet är inte stort dock..Och alla små pandaförsäljare som kommer samtidigt som alla jultidningsförsäljare kan man ju också handla av..


Funderingar..

Mitt huvud börjar känna sig normalt igen och det dunkar inte alls lika mycket. Även om jag inte känner mig helt hundra fortfarande så känns det mycket bättre. Och om det här var svininfluensan så önskar jag att det vore den vi hade istället för alla andra influensor. Den här var ju bara riktigt jobbig i typ en och en halv dag. Jag låg en VECKA med den vanliga i början på året..

Nåväl. Ska äta mycket frukt och juice idag. Säga till elevhemspersonalen att jag ska stanna i helgen. Städa och sova. Drygt liv jag har ibland...Just det, ikväll skulle vi ha lite kräftskiva. Vi snackade om att sitta vid personallägenheten och sjunga snappsvisor. Bara för att. Utan snapsen. Bara störa. Verkar jag jobbig? Bra!

Konsten att få någon att känna sig bra

Berättade jag för er igår om världens bästa rumskompis?

Det har jag. Igår efter jag sovit i tre timmar. Vaknar jag upp. Går ut. Möts av min rumskompis storebror och andra rumskompis pojkvän (on and off). "Här du gömmer dig?" stort leende. Vill dö. Gick in på mitt rum igen. Glömde bort händelsen på tre minuter. Kom ut igen. Frös. Tog på mig en gammal, mysig tröja. Hon med lilla rummet säger då "Åh. Vad snygg du är i tröjan" jag känner hur livslusten börjar knuffa bort febern och tackar. Hon följer efter " Vill du ha en Billys panpizza"

Jag vill gifta mig med henne!

Vargen- värd mer än alla andra?

De flesta har en åsikt om vargen. Det är bland de mest kontroversiella frågorna i Sverige. Vissa rasar över jägarna "som bara vill skjuta för skjutandes skull" andra menar att det är boskapsägarnas fel att de inte tar hand om djuren. Vissa är arga på "stadsborna som inte fattar något".

Ligger det något i det sista? För så fort en varg (eller andra djur) närmar sig en större tätort skjuter man den, kanske inte för att döda, men för att förflytta. Så vargen får finnas, bara den inte finns hos oss eller?

Jag kommer ihåg när en familj som är vår familjs bästa vänner fick sina får rivna. Jag var på skolresa. När jag kom hem, en vecka senare, letade min pappa och den andra familjens pappa fortfarande efter rivna får. Dagen innan (efter ca sex dagar alltså) hade de hittat ett lamm med sin mamma, de hade gömt sig under en gran och båda var så rivna att de inte kunde äta, vargen hade gått på dem mot matstrupen. De kunde andas, men inte äta. Den bilden fick bägge två att verkligen tänka. Det här är ca sex år sen, men båda minns de där bilderna väldigt klara. De hade förutom de där två fåren hittat massa andra, några "hela" andra dödade, några var så skadade att de snart skulle dö.

Vi har inte skyddsjakt på varg i sverige i sin rätta mening. Om man ser sin hund bli biten (snart dödad) av vargen, så får man inte bara skjuta det. Det finns jätte många regler. Samma med boskap. Du ska försöka skrämma bort vargen. Hur gör man det? Ni som kom på lagen får gärna dela med er av hur ni tänkt. Ska man skrämma bort den fast den är upptagen av att äta får? Brukar ni sticka från gratis bufféer?

Är det rätt eller fel att om man skjuter en varg kan man få betydligt större straff än om du mördar en annan människa?

Vilken dag är det idag?

Till alla ni som önskar mig att jag var frisk. Det gör jag med. Och varför i helvete sköt jag i väg tanken om att sova i kylskåpet som en dum idé? Det är skitvarmt och febern gör sina små vågor eller något.

Inte i skolan. Trött. Ska sova mer. Sen duscha. Sen sova igen. Äta och dricka lite. Alla sjukas liv ser ju likadant ut...

zzzzzzZzzzzzzz


Sent på kvällen

Jag ska sova nu. Tror jag. Vill inte, men vet att huvudvärken försvinner.  För ett litet tag i alla fall. Hoppas verkligen att jag blir bra från den här skiten snart. Jag måste på bilden imorgon, helst på alla andra lektioner, men vi får se. Mår som sagt skit. Imorgon fortsätter mitt djur tema och jag hoppas att ni alla tar er tid att läsa, det är spännande med nya vinklar och era åsikter!

Jag vill också att...jag vet inte. Är asvarm, det känns som om jag brinner upp. I så fall, kasta askan där den inte förstör miljön!

Inga höns kvar i hönsgården

Tappade bort min mobil förut. Då kom jag på att jag kunde ringa tigern och fråga ifall han kunde ringa mig och så skulle jag hitta den.

Smart Drama.

"De stirrar på mig som de stirrar på ett djur på zoo"

Vi snackar dagligen om hur viktigt det är att djuren ska få finnas kvar, att de har lika stor rätt att vara här precis som vi. Men allvarligt talat, hur många elefanter tror ni drömmer om ett liv på kolmården? Han hör hemma i afrika, asien. Inte i Norrköping. Däremot kan vår elefant vara född på eskilstuna zoo och sedan flyttad till kolmården (eller liknande) därför kan man inte bara släppa ut elefanten i verkligheten. Därför elefantens verklighet är kolmården. Han bor där. Då vill han inte flytta. Men från början, elefantens farfarfarfars far eller något. Hemma i indien, tror ni att han ville till Sverige eller till något annat zoo för den delen?

Tänk dig att du sitter hemma med dina vänner och äter mat. Du har just tagit en ny person och sen hör du och dina vänner några konstiga ljud, men ni viftar bort dem med olika anledningar. Men sen kommer något du inte har väntat dig, någon kastar ett nät över dig och tar med dig bort därifrån. Dina vänner hinner springa iväg och gömma sig. Du förs bort av andra varelser, sånna du inte kan övermanna. De för dig långt bort från ditt hemma. Du somnar. Nästa gång du vaknar upp är du i en bur. De där varelserna som tog dig är utanför din bur, de stirrar och pekar. De är många fler. Du vet inte var du är. Längre bort i buren ser du flera sånna som du. Du har aldrig sett dem förut, men nu bor ni tillsammans. En liten av de där varelserna pekar och skrattar åt dig. En annan tittar fascinerat på varje lilla rörelse du gör. Hur skulle du känna?

Jag tror ändå att zoo:n och djurparker kan vara väldigt bra för att överbrygga fördomar gentemot djur. Om man får se djuren kanske man förstår att de är levande och att de också är värdiga att vara här och man kanske skänker dem lite respekt . Vad vet jag? Men att djurparker är bara för att roa känns inte som en bra anledning..Men kanske är det så, att respekten hos oss ökar om vi får umgås mer med djuren?

Vad tror ni?

Ännu en idé

Jag har åsikter om allt och kusinvitamin sa något om att jag borde bli politiker. Det har jag inte tid med. Det jag har tid med är min favoritblogg (självklart är det Dramaqueen) och här är det jag som bestämmer (lite blogg.se som säkert kan stänga ner hela skiten) men därför tänker jag skapa lite mer debatt just den här veckan. Jag vill snacka om djur i vårt svenska samhälle. Det kommer jag göra, strax, hoppas ni tar er tiden och läser mina åsikter och sen kompletterar det genom att själva uttrycka er!

Skolfoto

Jag har varit i skolan. Och jag var het som fan, som i varm. Ska snart tillbaka för att vara het som i het. Skolfoto. Kul. Men jag ska styla mig, det tycker jag är roligt, sen skaffa lite deppmat och sånt. Så jag kan sitta här hemma och uggla imorgon, mår inte grejt om man säger.

Kram och svininfluensa på er!

Måndag morgon

helllu people

Drama är sjuuk. Men ska pallra sig iväg till skolan tror hon. Jag, dramas hjärna, försöker motverka det hela, du har ju för fan feber Drama. "Nej, ingen termometer=ingen feber" Hjärnan suckar. "Men du får ju svettvågor" Drama rynkar sin sjuka lilla panna "Tonåring"...

Känner att den här texten kan få fram fler diagnoser än feber..

Vegetarian eller inte?

Alla som äter kött är dumma i huvudet?







Alla som är vegetarianer är vänsterpolitiskt aktiva?

Vad säger ni?


Kul!

Inte till hällefors i kväll längre..Så ska äta lite, packa klart sova/titta på film sen..

Jag har helt plötsligt jättemycket intressanta kommentarer när jag loggar in. Om miljön. Och jag blir så glad. Jag vill ha mer debatt i Sverige. Särskilt bland unga..

Om idag..

Hellu people!

Hur är det med er? Jag har fått "välkommentillbakatillskolan/jobbetsjukan" ni vet då alla träffas och delar med sig av sina bakterier. Igår så var jag verkligen tvungen att bara ta det lugnt och sova och sånt. Mår inte bra. Men det går över. Som om det här skulle kunna stoppa mig!!

Senare i eftermiddag bär det av till Hällefors och elevhemmet igen. Mysigt! Jag ska sova och dricka jättemycket juice och vatten och sen sova lite till= borde vara frisk till imorgon. Eller vad tror ni?

Jag hatar att vara i skogen ur bloggsynpunkt. Internet är ju lika segt som en död get..

Glammigt eco liv!

Det är faktiskt mycket glamorösare utan bilen till jobbet. Tänk dig att du åker buss/tåg spårvagn. Du slår på din laptop och surfar runt på dina favorithemsidor, har en tiptop ekologisk frukost till det. En halvtimme senare är du framme på jobbet och redo för en arbetsdag. I och för sig fungerar inte det här tipset lika bra om det inte finns linjetrafik till och från ditt jobb. Men att samåka med bästa arbetskompisen till jobbet är ändå mycket roligare (och miljöglamorösare) att åka tillsammans en att sitta i varsin bil i fyrtiofem minuter.


Fredagmorgon..

Godmorgon!

Ännu en dag, ännu en fredag. Men första "seriösa" fredagen på mitt tredje år på gynasiet. Jag är verkligen redo för den här dagen. Har på mig kläder, men har inte i linser. Måste komma ihåg och sätta i dem innan jag drar, ser så himla dåligt utan dem;)

Idag ska jag packa ihop det viktigaste och det som jag verkligen behöver i helgen. Eftersom jag åker hem till mamma och pappa ikväll. Det ska också bli lite kul. Har kommit på att jag typ inte har några kläder här i hällefors alls, glömt alla skärp och sånt, så jag ska se till att allt är med på söndag när jag kommer tillbaka..

Linserna var det!

Min dag..

Haha, vi såg på Jeff Dunham och han är ju för kul. Jag tycker Walter och Ahmed är sötast! Helt klart värt att titta på=) Kommer inte ihåg vad det hette..men vi såg det på googlevideo...eller nå? hmm, jag satt bara och glodde, de andra fixade.

Först när vi åt, så hällde tigern och hans rumskompis tabasco i min citronlimelättdryck. "mums" vilket ledde till att jag försökte kasta vatten på dem..gick dåligt. Såg ut som jag varit med i en wet tshirt contest...hmm..sen hällde jag och tigerns flickvän knäckebröd i rumskompisens säng. MOHAHAHAHA! Och ris i kuddarna, men det har han kanske inte märkt än;) Det kommer...

Skola på riktigt imorgon. Ska bli kul, jag är peppad. Det här är början på mitt sista år, vem vet vad som komma skall^^

Veckans blogg

Jag är alltid nyfiken på nya bloggar och letar efter små guldkorn. Därför vill jag också införa veckans blogg. Jag tänker dock inte göra på det vanliga viset att man ska rösta (flest läsare vinner ju-.-). Istället så bestämmer jag bara vem som är veckans blogg, så nominera er inte till mig eller något annat tjafs. 

Här är en blogg som jag läser dagligen och har gjort sen jag hittade den. Den har ett bra tema och skriver om viktiga saker. Tjejen vill precis som jag ändra världen, få det till att bli en bättre plats att leva på. Jag är ett stort fan och jag hoppas att ni tar er tid och läser hennes blogg!

Särskilt ni som har haft en lite trassligare barndom kan hitta ljuset i tunneln. Hon klarade det ju, då kan ni med...

THE ONE AND ONLY, miiqa

Och vinnaren är..

Jag har nu fått alla enkäter ifyllda. Tack ALLA ni som hjälpte mig med det. Nu har jag dragit en vinnare, genom lottning. Flickan som får den här är...

 TIIARA!!

Vi gratulerar henne nu=)


Sussastund

Hemma från skolan. Börjar kännas i kroppen vilka skumma tider jag sov på igår. En sussastund kommer inom kort. Har också beställt en ny nyckel. Äntligen. Jag blev lite utlåst ett tag igår, det var jobbigt. Nu räcker det om man säger;)

Jag tittar på Extreme Homemakeover. Man gråter bara av det programmet. Men det är bra, att de hjälper folk. Det är kärlek det!

Konsten att gå och lägga sig i tid!

Godmorgon!

Av någon skum anledning vaknade jag för tjugo minuter sen och kan inte somna om..Men likabra det kanske..Nu kommer jag att hinna äta frukost, och ännu bättre, slippa tvinga i mig den!

Gårdagen var mysig. Först så åt jag tacos med mina vänner här på elevhemmet. Mums och jag gjorde liite för mycket guacemole (?) så nu finns det i mitt kök om man säger..

Vid tio var vi alla rörande överens om att vi skulle hem och sova, när jag kom hem, träffade jag min gamla rumskompis som jag inte sett på hela sommaren. Vi kramade om varandra och började prata, hon hade köpt en kissimissi^^ Den bor i veckorna hos hennes pojkvän som bor bortåt skolan här i Hällefors. Det är min nya rumskompis bror.. Rörigt. Men, jätte söta djur, en vovve och en kissimissi bodde där med honom. Därifrån gick jag och min rökande rumskompis runt elva, halv tolv. Nuu skulle vi sova...

När vi kom hem gick hon ut och rökte. Efter ett tag ropade hon på mig.. "Det är någon som heter Baloo som vill komma hit" Så de kom, och stannade någon timme. Eller, sen gick jag och sov..Jag menar det är ju en dag i dag också, en skoldag..


Mobbning, vad kan vi göra åt det?

Èftersom det här är en skolvecka för de flesta av oss och snart  kommer tillbaka till jobb och skola nu så vill jag ta upp en viktig fråga, mobbning på arbetsplats och skola.

Vad är mobbning? Per definition ska det vara när en grupp/människa utsätter en grupp/människa för "obehagligheter" under flera gånger, det kan vara regelbundet. Men håller det?

Jag tror att eftersom lärare och personal på skolorna låser sig vid den beskrivningen och därför är det många barn och ungdomar som faller helt emellan räddningsnätet tack vare det här, eller vad tror ni?

Många vuxna får nog överhuvudtaget inte hjälp, det känns som om vi i samhället ser mobbning som något som bara förekommer bland barn och unga, och man tycker att det borde det. Borde inte vuxna vara tillräckligt "smarta" för att kunna uppföra sig bland folk?

Men varför har vi det här i vårt samhälle då? För ingen gillar ju att bli hatad och avvisad, det ligger i vår natur som människa att vilja bli älskad, då borde man väl inte vara så elak mot någon att man mobbar en annan människa?

Alla säger att det inte är något fel på den som blir mobbad. Och missförstå mig inte nu, det är inget fel på den, men varför säga att det är fel på mobbaren? Vad tror ni händer med honom eller henne då, "tja, det är ju ändå fel på mig så då kan jag ju fortsätta mobbas" eller "Åh, det är fel på mig? Då slutar jag direkt" ?  Jag fattar inte varför det måste vara fel på någon för att det ska gå att reda ut, och den som mobbats får upprättelse. Är det inte bättre att låta bli att skapa mer problem och istället försöka lösa det vi har?


Jag vill tillägga. Att alla ni som befinner er i en sån här situation i nuläget, det finns hopp. Det gäller att stå ut, det finns alltid hopp. Du klarar det!

Tisdags morgon

Gomorron people!

Nu har jag vaknat till liv ordentligt. Vaknade för länge sen men aa.. inte så jag är smart på morgonen, är för trött, smartheten börjar återvända! Är det någon annan som har liknande problem på morgonen?

Men jag ska fortsätta städa här inne och kanske hittar jag min nyckel idag, annars har jag ett litet problem om man säger så... Men det blir i alla fall himlans fint här inne, något att vara glad över...ska nog äta lite frukost. Har bara grejer hemma till en smoothie. Så det blir det, varför köpte jag inte bröd igår??

Vill du ha en present?

 Bilden är tagen av min kära mobilkamera och det är svårt att se hur fantastisk den här söta neccessären är.. Den innehåller bl.a. badsalt, parfym och body lotion. Vill du ha den? Ja, sök dig hit och följ instruktionerna!

Söta skor!

Helt klart kär! De här gråa är så underbart söta att jag inte riktigt vet vad jag ska ta mig till.. Du får dem för sextio amerikanska dollar..det är dyrt som fan.. men simple shoes är himla snälla mot naturen, frågan är värt eller ovärt?


Mera suck

Som kronan på verket så uppdaterar inte min favvoblogg:( Hata pizzor, de kan sabba en hel dag...

Okej, Drama, kom ihåg den här pizzadagen sen. Köp inte mer pizza, ät egenlagad mat!!!

Suck

jaha. Nu har jag ätit pizza. Hällefors dieten är tillbaka. Men jag kommer aldrig vara sugen på pizza mer, den här var inte god. Och så var jag tvungen att lägga på på lägget eftersom det hade trillat av. Skit. Jag tänker inte handla där mer-.-

Härligt smarta människor!

Den lätt skönaste kommentaren för idag är en anonym som kommenterat "ska vi lägga till varandra på bloglovin' " ett tips till nästa gång du gör det, skriv i bloggadress...

Måndag

Hellu people!

Nu är jag äntligen i lägenheten och håller på att packa upp prylar och leta efter nyckelhelvetet.. Har hjälpt systeryster med att bära upp grejer till hennes lägenhet också.. Ska snart gå och handla har jag tänkt.

Jag har satt igång kylskåpet, har fått reda på att ännu en tjej ska flytta in i lägenheten, kul med "nytt blod".. eller nåt...

Vad gör ni idag? Jag vill dricka cola, för er intresserade..

Hejdå hemma...

Har packat ut i bilen. Det känns konstigt att flytta tillbaka till elevhemmet. Men det ska bli himla skönt. Om ett år kommer jag ju på allvar att flytta hemifrån - helt permanent. Det kommer nog bli ännu konstigare. Å andra sidan så tar det på sin höjd en vecka för mig att vänja mig vid saker och ting. Så, no problems..


Imorgon SKA jag hitta min nyckel. Packa in grejer i lägenheten och skaffa mat och candy dit^^ Sen ska jag komma igång på allvar med mina fritidsaktiviteter jag har där.. Matrådet behöver en rivstart tillexempel..


Sen vill jag gärna ha in fler enkät svar, glöm inte att ni får en stor och väldigt full neccessär för att ni tar er tid!

Nu ska jag packa ner datorn med.. Och äta lite glass eller något annat mumsigt!

See yah!


Sov ordentligt Drama!

Jag har verkligen insett vikten av en hel natts sömn. Sen kräftfisket i Fredags mår jag skit. Vill sova hela tiden och har dessutom träningsvärk. Mina ben vill dö, enda sättet de tror att de ska få sova på och mitt huvud är..borta?

Jag hittar inte mer socker jag kan äta, förutom socker rakt av. Ska packa in i bilen snart, imorgon bär det av till hällefors och elevhemmet. Där ska jag sova och äta godis..och annat socker!


Nya "ta tre betala för två"

C/O Berge är ett företag som verkligen är ekologiska. När man lämnar tillbaka en tröja kan man köpa en ny tröja för halva priset. De gamla tröjorna märks med COB recykling logga och ett unikt serienummer innan de skickas vidare till second hand affärer.


Hoppas fler företag hakar på trenden och låter oss köpa kläder för halva priset om vi lämnar tillbaka använda plagg. Det kallar jag hållbar utveckling, Heja C/O Berge!


Socker är allt man behöver!

Nu har jag ätit en bulle och fått i mig lite socker.. Jag börjar vakna till liv!

Har saknat skolan lite. Ska bli så skönt och göra det här sista året på gymnasiet och sen få börja det "riktiga" livet som vuxen. Lite spännande. Men först skolan som sagt, det påminner mig om en grej, det finns fem mer enkäter som kan fyllas i. Och jag är så tacksam mot er som har gjort det. Ni är guld och sommarblommor^^

Sen så ska jag också börja packa/trycka in grejer i bilen. Måste samsas med systeryster om det. Men hon ska flytta in båda dagarna om man säger så det blir inte alls lika mycket för henne tror jag. Måste, måste, måste hitta min nyckel också.

Snart vill jag sova igen. Det här dygnet är skitskumt. Nu är inga av kockarna (mina vänner som går hotell och restaurang i hällefors) kvar heller = ingen som hjälper till och håller mig vaken..zzzzZzz

Lördag..?

Hellu!

Har fiskat kräftor nu. Jag döpte vår första som vi fick upp till Sven. Och vi hade bland de mesta fiskade i hela sjön. Min farbror som hade betydligt fler burar, fick bara fyra till exempel. Vi coola ungdomar hade typ tjugofem! Heja oss^^

När vi skulle lägga ut burarna igår så skulle jag ro. Helt plötsligt började det blåsa som bara den så vi rörde oss en milimeter i timmen ungefär. As jobbigt att ro och jag har träningsvärk i hela kroppen. Dessutom blev sömnen rubbad en del, så ja..har sovit sen vi kom tillbaka. Men vaknade för en och en halv timme sen. Då jag kände av att träningsvärken kommit..

Jag är förvirrad av trötthet

Alligator, see yah later!

Ja, pratar med min vän tiger. Han har druckit för mycket kaffe, IGEN. Självklart inget han erkänner, han är ju bara inne på andra koppen idag...

I alla fall, eftersom mina vänner kommer och vi ska umgås (hoppas) så kommer uppdateringen inte vara mer idag, förränn kanske morgon kväll? Vet inte. Under tiden kan ni väl hjälpa till lite mer?

Huligan pappa

Hellu people!

Det ser ut att bli en fin dag i skogen. Jag jublar, då kan vi bada lite också och inte bara fiska kräftor! Grejt! Ska ta och baka efterrätt. Och sen fixa maten inför ikväll, min pappa sa att tonårspojkar äter väldigt mycket mer än vad jag tror (baserat på hur mycket mat jag tänkt göra) och  syftar lite på när han var ung.

När mina vänner kommer ska jag få hjälp av dem och köra bort grejer dit vi ska vara, vår kåta. Det var antingen tar otränade jag och kör bort all ved själv och får bära in allt med-.- Eller så kommer min kampsportstränade vän och han som ska mönstra om två dagar och hjälper mig. Båda är starkare än moi, då jag inte tycker så mycket om att träna. Pappa sa att bara jag skulle köra fyrhjulingen. "Ja?" det hade jag liksom räknat med. "Så om de säger emot då får du berätta om hon som fick åka ambulans härifrån... (hon trillade av när de körde i terräng)"  Jag tittar på honom "Men det är ju bara att jag säger att jag kör, thats it" "Okej, ingen buskörning" ehh? det ska tilläggas att jag aldrig kör fort (om jag inte är rädd och klockan är tolv på natten-.-) och min max brukar ligga på tjugo.. "Nej?"
Pappa tittar på mig länge, jag tittar frågande tillbaka. "Jo, lova att dem inte får köra" gjorde jag inte de nyss? "Jo, för jag vet hur man var själv i den åldern" Då faller bitarna på plats. De säger ju att man lugnar sig med åldern och pappa är ju fortfarande lite galen, tänk hur han måste varit i tonåren, stackars farmor..

Rasism

För någon dag sen såg jag på Tyra Bank show. Hon tog upp ämnet om rasism. Hur vita människor är elaka mot andra "raser".

Det jag reagerar på är att det bara är "den vita mannen" som kan vara rasist. I mångt och mycket är det ju så. För ett par hundra år sedan var vi ju helt övertygade att vi var det bästa i hela världen. Men jag måste ju påpeka att det där var ett tag sen. Det har hänt enormt mycket sen dess. Och är det verkligen rätt att något som min morfars farfars farbror gjorde är något jag ska beskyllas för?

Enligt Tyra så är rasism okunskap. Och ja, det är väl det. Man tror att alla muslimer är bombare bara för att några extremister körde in i world trade center. Man tycker att alla invandrare är tjuvar för att vi igår på nyheterna fick se att en invandrare tog något i den där affären. Men vi måste lära oss att skilja på folk och folk! Det är inte så att bara för att Herman (din bror) är bra på att spela hockey att du är lika bra eller hur? Det samma gäller för alla. Man ska inte klumpa ihop alla invandrare i en hög, känner du alla eller?

Att rasismen fortfarande finns kan vi göra något åt. Vi kan försöka få bort den. Men först vill jag reda ut en sak. Kan inte rasism vara åt båda hållen? Att en "invandrare" är rasistisk mot en "svensk" och tvärtom?

Många av oss vill ha ett slut på rasismen. Vi vill kunna leva i harmoni, döma varje enskild person och inte gå efter hudfärg, religiös tro eller sexualitet. Man kan vara en bra människa i alla grupper. Men måste vi prata i grupper som "raser"? Är inte det ett sätt att spä på rasismen?

Så, vad säger du?

En ny idé

Jag har fått ännu en idé. Jag älskar att diskutera och höra era sätt att se på frågor. För vi har ju alla olika sätt och om man tar tid och lyssnar på andras vis kan man växa mycket som människa! Så inom en liten stund kommer den nya kategorin "debatt" vad gillar ni idén?

Torsdag!

Hellu people!

Har kikat lite på stipendier. Det verkar kanske möjligt att jag kan få! Hoppas^^

Senare idag har jag tänkt att jag ska försöka fixa så mycket som möjligt för kräftfisket. Så jag inte behöver stressa så mycket imorgon.. Har as ont i huvudet och för att det ska få en chans att följa med ska jag försöka ta det lite lugnare..Får vi se hur det går, skulle gärna sova tills imorgon också..

Det finns snälla Deos

Se hela bilden

Origins Totally Pure Deodorant har en vinäger mix som använts av husapotek för sina renande egenskaper. Den luktar fräscht av örter, och är helt ekologisk. Den kostar 210kr.

Lavera basis sensitive deo roll-on innehåller aloe vera och ringblommor. Den doftar milt av lakrits. Kostar 114kr.


Biotherm Deo pure består av apelsinextrakt och aloe vera. Den fuktar och lugnar huden samt ger den energi. 215kr.
Dr Hauschka Deodorant Floral doftar blommigt likt en parfym. Den är mild och innehåller getväppling, ros och jojobajolja som lugnar en känslig hud. Kostar 130kr
Mitt budget tips är att köpa en sån där upp och ned vänd deo, då använder du verkligen varje droppe av innehållet. Min höll i sex månader. Dove säljer sånna bland annat, dessutom jobbar de för bättre självkänsla hos till exempel unga tjejer. Så när du köper middag, kan du köpa en smart deo med!!

Svininfluensa?

Hellu People!

La nyss i nät igen.. segt men sakta framåt mot kräftfisket. Snart flyttar jag också. Skönt när man får lite att göra, fast det är också skönt att inte ha något att göra. Särskilt nu, eftersom jag har feber-.- och varit nära och svimma två gånger idag. Jag börjar bli rätt trött på mig själv. Dessutom är marknadsnougaten slut. Igår när systeryster tog lite ur påsen fick jag inte smaka "du har ju svininfluensan"

Nej det har jag inte. Men hon har hittat en ny smart grej för att ha godis ifred..

Kräftbete

För er som hänger med (inte jag) så har jag kanske skrivit om kräftfisket som komma skall? (som sagt no idea)

Om inte, på fredag ska vi fiska kräftor! Då sjön är indelad i två fiske områden ska jag och några av mina vänner ta hand om en del, och mamma, pappa och systeryster m.fl. ta hand om andra sidan. Nu låter det som att vi ska ha hela sjön själva, men inte riktigt, massa andra som också ska vara med^^

Igår skulle pappa och jag skaffa kräftbete. I en liten sjö här ovanför oss. Där ligger farmor och farfars första båt som de hade från början. De har haft det här som sommarställe sen femtiotalet kan tilläggas. Så den där plåtgrejen som fortfarande flyter (peppar peppar ta i trä och kastar lite salt) har en del skavanker. Det kan ha hänt att jag råkade peta pappa i ögat när jag gick i, men det finns inga vittnen.

Sen skulle vi ta upp näten vi lagt i. Intressant. Pappa har gjort det här sen han var liten, och det brukar inte vara jag som får ansvaret att plocka upp dem, jag får alltid ro (det är jag faktiskt bra på) men ja.. Jag har ju sett pappa göra det massa gånger. När vi höll på där kom det några tyskar i en båt längre bort. Pappa: "Drama, om de kommer hit så säger vi att vi lever av den här fisken vi får upp. Och jaha? Har ni bilar?"  jo tjena. Jag kan knappt säga ett ord på tyska och dessutom så är de orden inte vackra...

Sen skulle vi lossa fisken från nätet. Och den jag skulle ta var levande. Och jag kan inte döda djur med ögon! (systerysters kompis undrade om de gick bra med djur utan ögon?) Men pappa skulle absolut visa hur man dödade en abborre. Jag sa att jag såg, men jag kollade inte. Den levde ju! Och då kan man sticka sig på vassa människobortjagare som fisken har på sig.

Pappa sa innan att man kan sticka sig på abborrar. Men ni vet, man lär sig ju inte något innan man själv upplevt det. Så fjorton gånger lärde jag mig det igår..


GOMORRON bekymmer och sånt..

Hellu people!

Önskar att jag bodde i en egen lägenhet med lite privacy och ett bra bredband. Men inget av de där är sant. Med lite tur kanske pappsen kommer på något han kan jobba med som inte är här hemma. Och systeryster kanske kan åka iväg nånstans...eller nå...jag vill gå och sova igen. Är astrött. Ögonlocken vill till marken..

Min mamma kom förresten in till mitt rum två gånger för att tala om att det var stökigt igår. Nähä. Det vet jag redan. Om det är så jobbigt behöver du inte var där mamma..

Suckar. Måste hitta på en lösning. Och äta en god frulle^^

Min dag och ett av mina fantastiska tips!

Jag är helt död. Varit på marknaden i Järnboås idag igen och sålt karameller och träffat kompisar från bygden. Det är lite mysigt. Dessutom så är det nu bestämt vilka det kommer bli som ska fiska kräftor här på fredag-lördag. Måste kontakta lite folk om vad man ska ha med sig. En del av mina vänner fattar inte att det blir kallt på natten..typ.

Ett tips till folk som vill framstå som smarta, umgås med folk som inte är lika erfarna på det område som du är inne på. Typ om jag vill framstå som duktig på skridskor så släpar jag ju inte med han med de jävligt fula skorna..Foppa något va? Istället tar jag med mig en orm. Vem är bäst nu va?

Typiskt! Inga bra ursäkter kvar..

När du inreder ditt hem går det att få det helt miljövänligt för alla plånböcker. Är du vän med en smalare plånbok väljer du second hand, det finns massa möbler på t.ex myrorna som är så gott som nya. Ofta är de också mer hållbara än andra "kedjomöbler" Du kan också med fördel leta igenom mormors vind efter möbler som hon har ställt undan. Att besöka auktioner och Blocket.se är också ett himla bra sätt att hitta bra möbler till ett billigt pris.


Är du däremot kompis med en fet börs så kan du leta igenom kvalité butiker och leta efter nya ekologiska möbler. De flesta stora kedjor har en ekologisk kollektion, de är ofta lite mindre men finns där. Även du med fet plånbok kan gå på auktioner och hitta bra grejer, antingen får du med dig fler saker hem eller en dyrgrip.


Livet på landet..

Godmorgon!

Uppe med tuppen! Det här är tyvärr inte bildligt talat utan enormt bokstavligt talat. Mitt rum har världensbästa isolering och oavsett vad så är det alltid skitvarmt där inne. Därför sover jag med fönstret på vid gavel varje natt. Och imorse, då som så många gånger tidigare, vaknade jag av att tuppen "snackar" med hönapöna x511. Det är skitjobbigt.

Systeryster "men sov inte med öppet fönster då" Bra idé. Men då kommer jag tvingas byta lakan en gång per dag eftersom jag kommer svettas ner, då kommer tvättmaskin jobba för fullt och då blir mammajord ledsen. Nej, alla skulle vinna på om vi ljudisolera hönshuset!

Visste du att...

Ekologiska ägg är enligt ett blindtest, utfört av Kunskapscenter för Livsmedel och Hälsa i Danmark, är de klart godaste äggen! Dessutom har äggulan en aptitligare gul färg.


Karamell

Idag var den första av två dagar på Järnboås årliga marknad, Larsmäss. Jag har självklart varit där och hjälpt till..Jag har sålt karameller, riktiga marknadskarameller. Har gjort det varje år sen jag var åtta, och ni som är dåliga och bra på matte kan ju räkna ut att det är tio år. Jag har helt klart blivit grym på det här...Troligen fet med...Nog om det

Jag har sjukt ont i fötterna och jag tänker göra så lite som möjligt stående resten av dagen...stått upp konstant i sex timmar är jobbigt om man heter Drama.

Imorgon tänker jag sno en karamell eller två. (påse talar vi om då, Karamellpåse)

Later!

Peptalk

Ibland känner jag hur vi är påväg att helt spåra ur. Vart är vi påväg? Med medmänskligheten? Med våra miljöbestyr? Vad fan ska man göra?

Som tonåring är jag verkligen upp och ner. Men jag är också en ung kvinna mellan varven (den delen är inte lika stor som tonåringsdelen) och jag känner ibland att jag måste göra något. Alla verkar kunna skylla över på varandra rätt bra. Men det håller inte i längden. Det är inte en amerikans fel att du i Mora jobbar över fem dagar i veckan och inte orkar leka med dina barn på helgen. Det är inte alla andras fel! Man kan inte hålla på och skylla ifrån sig. Det är liksom ingen mening.

Jag vet att jag gör saker som har betydelse. Jag skriver om miljön här på bloggen för att få ett ökat engagemang och medvetenhet hos oss bloggare i alla åldrar. Jag vet att jag är en bra människa oftast. Men det är så jäkla svårt att vara en bra människa själv om man inte får respons. Man sliter en hel dag och får inte ett skit för det. Men det får du, för vet du? I hela världen så är du den som är mest viktig i hela världen för dig. Det måste du komma ihåg.

Om folk förringar dig, inte märker att du har slitit som en liten myra hela dagen och städat, de säger att det är dags att du börjar hjälpa till. Säg att det gör du. Du har gjort det här hela dagen. Ingen har rätt att trampa på dig. Däremot kommer troligen aldrig någon i mellanmjölks Sverige hjälpa dig. Därför måste du göra det själv. Du måste säga ifrån. när du gör det, kommer du kunna sova om nätterna, du kommer kunna se dig själv i spegelögonen och tänka att du är nog himlans bra trotsallt.

Hur mycket du än står upp för dig och ditt spegeljag så hjälper det inte ifall du aldrig får bekräftelse ifrån någon. Men för att få det måste du ge. Om "alla hatar dig" kanske det finns något du kan ändra? Sluta säga ironiska saker till dem? Vad vet jag... Men du kan få bekräftelse, det kommer såsmåningom. Det finns alltid minst en annan människa i hela världen som älskar dig, under hela din levnadstid. Har du tur får du flera.

Du kommer igenom det du vill igenom. Det ska du ha klart för dig. Och också. Jag älskar dig, ge mig bara chansen..

Ur ett nytt perspektiv!

OJOJ! Jag har varit på synkontroll idag. "fick" nya linser (jäkligt dyr historia) men ojoj, vad mycket bättre jag ser. Systeryster tycker jag ser störd ut när jag sitter och stirrar på allt. Det är guld värt att se ordentligt!

Jag har haft linser och glasisar länge, men mitt synfel blev bara värre och värre...kanske fortsätter, who knows!

Jag fiser ifred

Egentligen borde inte fisar vara så skämmiga. Alla gör det, och det är naturligt..

Idag satt systeryster och jag på trappen och läste. Jag lägger plötsligt en brakare (citat systeryster). "Usch vad äckligt" säger hon, jag svarar ett litet roat förlåt. När systerysters ansiktsutryck plötsligt förändras och hon kommer fram till mig, "det är någon där" mimar hon. Någon har alltså kommit upp på kullen och kollat runt för att hitta den i la familia den vill prata med.

Jag blir full i skratt och kan knappt hålla mig. Sätter mig under bordet. Han åker. Mamma kommer ut till oss. De hade inte hittat det han skulle ha, så snart skulle han komma tillbaka. "Så Drama du kanske kan hålla in dina fisar?" Jag börjar skratta rejält. Tills han kommer tillbaka igen, då kastar jag mig under bordet först. Sen springer jag in på lilla toaletten och sätter mig där och läser veckorevyn. Enligt mamma och systeryster såg han allt det här.

Jag och systeryster ringde både nacksvingarn och kusinvitamin. Alla fick vi oss ett gott skratt. Jag kan inte sluta skratta faktiskt...

När jag sa att jag skulle in till datan undrade mamma om jag ville fisa ifred. Och ja, det vill jag!

Värld av is



av Fredrik Gratath och Mireille de La Lez

Det här handlar boken om:
Värld av is är en svenskproducerad fotobok som berättar om den frusna värld som är Arktis. På Norra ishavets oändliga packis pågår de vilda djurens imponerande kamp för att överleva i den mest extrema miljön på jorden. Mot bakgrund av branta berg och mäktiga glaciärer tar isbjörnsmamman ut sina ungar på isen för den första jakten. Under polarnatten, som varar många månader, syns aldrig solen. Stjärnorna, månen och det färgrika norrskenet är de enda ljuskällorna. Men hotet mot Arktis är en skrämmande realitet. Det är en värld som håller på att försvinna.

Värld av is är ett visuellt dokument av Arktis och ger en levande bild av natur, djurliv och miljö. Boken kommer vid rätt tidpunkt. Världens blickar är riktade mot Arktis och oron över växthuseffektens konsekvenser växer. Fotografen Mireille de la Lez och författaren Fredrik Granath har velat dokumentera denna unika miljö och få oss att reagera innan det är för sent.De har i åratal befunnit sig på olika expeditioner i nordligaste Arktis och har stor erfarenhet av att arbeta under de mest extrema förhållanden. Vintern 2007 påbörjade de ett uppdrag från National Geographic Magazine att producera ett stort reportage om isbjörnens liv.

Bokenn har hyllats och fått fantastiska recensioner i de länder där den publicerats. Förstaupplagorna i USA och Tyskland sålde slut på fyra veckor. Boken har nu kommit ut på nio språk.

Pris: 227:-

gemenskap:gron har rea, passa på att köp boken!

Krama en isbjörn

Den globala uppvärmningen är ett enormt hot mot Isbjörnarna. Då isarna krymper minskar isbjörnarnas jaktmarker och de svälter ihjäl. Isbjörnen följer isen på sommaren när den drar sig norrut följer isbjörnarna med den. När isen mot senhösten börjar söka sig in mot land går isbjörnen med och hittar nya byten. På senare år har isen dragit sig så långt tillbaka att det har tagit ända till vintern innan isen nått tillbaka till land. Rapporterna om isbjörnar som svultit ihjäl (vilket är skrämmande då den kan klara månader utan mat) eller drunknat ökar. Att arten skulle utrotas helt är inte troligt efter som förhållandena vid Nordamerikas kust än så länge är bra, även om de också försämras. Men isbjörnen kan helt försvinna från Europa och Asien. Om vi räddar isbjörnen så räddar vi även oss själva (folk som bor i lågländer ligger dåligt till) eftersom orsaken är klimatförstöringen som på sikt även kan komma att hota oss om vi inte gör något!


För hundra kronor i månaden kan du bli isbjörnsfadder (www.wwf.se/fadderportalen/isb/hem) Som bevis för att du är isbjörnsfadder får du en gosig isbjörn i plysch!


Snälla, snälla, snälla?

Nu är det så här, att jag kom på att snart börjar skolan och jag skulle ha fått trettio enkäter ifyllda. Det har nästan gått. Men nu har jag problems (big news, jag är ju dramaqueen och klantar mig genom livet) jag har ett antal kvar. Jag undrar om det finns några änglar som kan fylla i den?

Ni orkar inte. Det fattar jag. Jag skiter i ifall någon korkad brud inte har fixat det hon ska. Här kommer det fina. När nio enkäter (det är det jag har kvar) är ifyllda, kommer jag att ge en av dessa ifyllare en present. En liten neccessär (stavning? nej, jag bryr mig nog inte. Det är ju trots allt fortfarande sommarlov^^) fylld av saker. Låter det mer intressant nu?

Tänkte väl det. Jag känner andra genom mig själv...

Glass och sånt

Vi var ju utan internet och telefon i åtta dagar. Det är tydligen inte så farligt. För Telia ger bara ut pengar om det är över femton dagar. Då kan man få åttahundra om man är snäll. Skit säger jag. Nu är det inte jag som sköter räkningarna här hemma, men vi gör det över internet. Det är mycket jobb och liknande som sker över internet. Så om man blir av med det i femton dagar är det inte bara åttahundra kronor som försvinner. Det här är inte okej.

Nu har jag köpt glass. Mums. Jag tänker äta en straciatella en liters glass ikväll. Med mina vänner från Wisteria Lane.

(dags att börja skaffa riktiga vänner???)


Torsdag^^

Hellu people!

Jag har haft en intressant dag (om man är en myra, för då har jag färdas flera hundra myrmil) Imorse sov jag länge, men mitt alarm pep massa. När det vaknade visade det sig att jag inte vaknat av alarmet. Pappa hade ringt fem gånger, korna hade rymt. Jag hade bara tryckt av eftersom jag snoozade.

Jag har lagat stängsel. Tvättat. Lagat gourmé mat. Hoppas du gillade korven och makaronerna systeryster^^

snart vill jag äta upp mammas mörka choklad. hmm, borde baka en egen kaka kanske? Den som lever (inte jag om jag äter chokladen) får se..

Visste du att...

...Institutet för Miljöomdöme har dragit slutsatsen att det är trettio gånger så effektivt för miljön att välja rätt ekologiska livsmedel än att spara tio procent av sin förbrukning av värme och energi.

  

Det bästa är självklart att göra båda!


Grattis!

Jag har ju haft en tävling på miljötemat. Vad är det bästa vi kan göra för miljön? Vad är ditt tips. Och den skulle ha slutat i lördags. Men har inte haft internet så idag är det dragning. Det har jag dragit.
Min motevering!
Det är enligt en färsk undersökning är det 30 gånger mer effektivt att välja rätt livsmedel (ekologiskt) än att stänga av lampor och liknande. Dessutom slänger vi så enormt mycket kläder och mat att det är tragiskt. Vi slänger nästan tio  kilo textilier per person i Sverige varje år. Tänk på att vi är nästan nio miljoner människor. Fattar ni hur mycket det blir? Hur mycket som bara går till spillo?
Därför valde jag att den här tjejen skulle vinna. Vi önskar henne grattis!


"Jag köper väldigt sällan kläder och skor. Kläderna måste i princip gå sönder på kroppen innan jag börjar köpa nya. Mitt smink blir ersatt när det tar slut eller blir för gammalt, men inte annars. Prydnadssaker och liknande köper jag i princip aldrig. På julaftnar och födelsedagar försöker jag få igenom att slippa få en massa onödiga prylar."

Det här är att vara medveten!
Någon som känner att den varit med i tävlingen och vill ha pris. Hör av dig!


En dramadag

Idag, innan vi fick telefon och internet hade jag en mysig dag. Skitbra, jag vaknade redan vid sex och drog mig till nio. Vilket fick min tonårshjärna att tro att jag fått sova bort halva dagen. Sen har jag tvättat i massor. Jag har varit jätteduktigt. Men nej, självklart skulle det inte vara helt Dramaqueen av mig att bara varit perfekt hela dagen.

Jag skulle handtvätta några av plaggen. Så jag kastar ner dem i handfatet på gamla badrummet. Det är en gammal sommarstuga och det badrummet har inte fått vara med på renoveringen än. Så därför fungerar det som tvättrum också. Men när jag ska tappa upp vatten så jag kan ha i lite tvättmedel hittar jag inte den förbannade lilla pluppen som ser till att vattnet stannar. Jag letar och börjar bli smått irriterad på mina föräldrar som är och jobbar, vafan ska de gömma den för? Jag blir så trött på dem. Sen hittar jag den och älskar dem helt plötsligt som vanligt.

Jag tvättar ur kläderna och hänger dem på tork, liksom maskinen (alltså kläderna i den, för er som är på samma nivå som mig). Problemet uppstår först när jag ska tappa ur vattnet (ta bort pluppen) så att jag kan tvätta nästa grej för hand. Jag har satt igång maskinen och allt går så jävla bra ifall det inte vore för den där pluppen. Den sitter nämligen fast!

När pappa kommer hem berättar jag om mitt problem. Han föreslår en magnet och hämtar en i verkstaden. Sen är jag on my own. Det hade kunnat sluta här, om bara pluppen vore magnetisk-.-

Jag provar med en nål. Jag provar med en knäckt (ja, jag knäckte den) hårnål. Jag provar med ett helt hårspänne. Jag provar med det närmsta föremålet (råkar vara en pinne där det sitter tandtråd och gör så man lättare får bort smuts långt in i munnen. Den tillhörde inte mig) Den gick sönder.

Jag ger upp. Finns bara en utväg. Skruva isär avloppsgrejen och peta underifrån. Har aldrig gjort det förut. Men det kunde väl inte vara så svårt, det var det inte. Fick upp skiten. Sen gömde jag den där pluppen. Skruvade ihop avloppet, det var svårare, men nu är det all done och inget vatten läcker.

När jag är klar börjar jag lite svagt minnas att jag gjort så här förut. Då var mamma rätt arg på mig. När jag berättade det här för henne skrattade jag lite, det är ju lite roligt. Det tyckte inte mamma. Det tyckte hon inte förra gången heller. Antagligen därför någon gömt den..

Den bästa dagen i ditt liv kan vara ekologisk!

Här är förebilderna:
 
Scarlett Johanson och Ryan Reynolds gifte sig hösten 2008 på en ekologisk vildmarkscamping i Kanada. Gästerna kom dit via båt och alla bodde i tält utan el, rinnande vatten. All mat och dryck var lokalproducerad och ekologisk.


Vill du göra en Scarlett,Ryan i Sverige? Här har du fem förslag, har du några att lägga till?


Geunja är en samisk fjällgård i Vindlefjällen, för att komma dit får ni gå, paddla eller rida. Vintertid gäller snöskoter, skidor eller hundspann. Bröllopsnatten får ni spendera i småstugor mellan renskinn uppvärmd av braskamin och upplyst av ljus och fotogenlampor. Maten består av sådant som finns på fjället. http://www.lapplandsafari.se/


Jukkasjärvi is hotell har sagolika bröllop. Rumstemperaturen är på - 5 till - 8 grader. Sängen är gjord av is, men har en tjock madrass täckt av renskinn. För älskande par finns det dubbelsovsäckar att hyra. Morgonen efter blir ni väckta av lingondricka på sängen. http://www.icehotel.com/


Ta med gästerna på älgsafari och vargspårning i Skinnskatteberg. I en stormila kan man få plats med 50 gäster och i skymningen får ni mat från trakten. Natten spenderas i små kolarkojor på en fårskinnspäls bredvid en sprakande eldstad. http://www.kolarbyn.se/


Bygg en egen flotte och flyt fram på Klarälven. Längs med älven finns kyrkor som arrangerar bröllop för flottare. Vildmark i Värmland hjälper till med logistik för små och större sällskap. http://www.vildmark.se/


I djupaste skogen i Småland hittar du Skogseremitaget en samling av egensinniga hus som är utspridda och ser ut som om de vore en del av skogen. Till maten får man lammkött från gården, lokalt odlade grönsaker och vilda örter som plockats i närheten.

http://www.urnatur.se/


Du kan köpa en Ecobrudklänning om du har råd, annars kan du hitta en begagnad billigare på t.ex Tradera eller Blocket. Eller varför inte kolla igenom släkt och vänners gamla brudklänningar, du kanske kan få låna någons klänning till din stora dag?


Inbjudningarna är så klart miljövänligast om du mejlar dem. Men annars kan du ju välja returpapper eller välja en organisation du vill stödja. Kanske UNICEF eller rädda barnen. Det blir mer romantiskt och du kan förändra liv för någon annan.


Dekorera borden med blommor du plockat själv. Eller så kan du köpa Fairtrade.


Tänk närodlat när du väljer mat till middagen. Ekologiskt närodlat är det allra bästa. Glöm inte att kaffet till tårtan ska vara ekologiskt och rättvisemärkt! Tänk på att det också finns ekologiska viner och alkoholhaltiga drycker, välj dem och drick med gott samvete!


Nu är du en brud i tiden, medveten och snygg. Hoppas på en fantastisk bröllopsdag och jag önskar dig all lycka!
Det här var mitt sätt att säga grattis!

Och alla ni andra som ska gifta er, grattis ni med=)


Välkommen tillbaka..

Tack så himla mycket för att vi äntligen fått telefon och internet tillbaka. Jag har saknat det. Särskilt telefon. Mest för att det är enda sättet (förutom internet) att kontakta folk här om man inte är sugen på att sätta sig i farmor och farfars flaggstång och smsa eller ringa..

RSS 2.0