Vilken grym tjej

Det är en tjej (Sofia) som är på faddergalan just nu. Hon vill inte ha några julklappar, hon vill att pengarna ska gå till ett fadderskap istället. Det är beundransvärt. Grymt häftigt. Det mina vänner, det är en förebild!

Lägg pengarna på ett fadderskap för ett djur eller barn, det är pengarna värda!

Baka, baka liten kaka

Eftersom kamerasladden är borta* så blir det tyvärr inga bilder på muffinsarna. Men de blev faktiskt väldigt bra, och jag fick (som jag tror mig nämnt tidigare) receptet av Egoinasmamma, som fått det av Janne. Eller för att vara mer korrekt. Muffinsarna ser bra ut, men de smakar inte som man tror. De är verkligen jättefina. Men smakar luft och hasselnötter. Troligen skulle jag haft mer choklad i, kanske fler nötsorter? Ingen vet. Men jag ska prova igen, för det känns skönt att ha en kaka som man inte behöver HÄVA i socker för att det ska bli ätbart..


Chokladmuffins
Cirka 10 st (jag fick sexton)

Ingredienser
50 g smör
50 g 70% choklad
3 ägg (färska)
50 g (1 dl) hasselnötter

Tillagning
1. Hacka hasselnötterna.
2. Vispa äggulorna poröst och länge.
3. Smält chokladen tillsammans med smör (i mikron, översmält inte då kan chokladen bränna sig, utan smält inte helt och rör det sista. Jag brukar även köra på tining).
4. Vispa äggvitorna väl och hårt för sig tills man kan vända på byttan.
5. Blanda äggulorna, hasselnötterna tillsammans med choklad- och smörblandningen.
6. Vänd sedan ned äggvitorna försiktigt i blandningen.
7. Häll upp smeten i muffins/bull-formar med en sked.
8. Grädda i ugn cirka 20-25 minuter i 150 grader.


*snäll (läs dum) som jag är sa jag att det bara var att låna min kamera sladd (alla i familjen hade då samma kamerasort) när de tappat bort sin egen, bara de la tillbaka den igen. Lita aldrig på din familj..

Mera konsumentmakt

Appropå förra inlägget Där fick jag en väldigt bra kommentar, HÄR hittar ni bloggaren bakom de insiktsfulla orden.

Som hon skriver, att jag ska ju i alla fall köpa en skinka. Många ska tydligen bojkotta allt vad julskinka heter i år på grund av vanskötseln. Men som kommentaren påpekar, vad uppnår vi då? Jo, troligtvis att de som faktiskt sköter sina djur på ett bra sätt och bryr sig om miljön inte klarar av att gå runt. Eller, i alla fall ett par av dem. För det är tufft att vara medveten producent när konsumenterna inte alls vill ha det.

Det är därför som jag väljer att köpa en julskinka i år. En KRAV märkt skinka.



väljer du att avstå från skinkan av andra orsaker så tycker jag inte att det är fel. Men att bojkotta all skinka öser nog i detta fallet ingenting.


Julskinka

Jag blir ledsen när jag ser och hör att folk inte tar hand om sina djur. Det är förjäkligt! Men vi kan dra vårt strå till stacken. Om du som konsument blir mer medveten samlar du nästan ihop en egen stack. Du betyder så himlans mycket i den här frågan.

Skribenten klagar på KRAV. Och ja, nog är KRAV märkningen ytterst komplicerad. Men vad har vi för alternativ? Att bara köpa kött av gården bredvid? Det funkar inte riktigt i våra större städer. Därför måste vi lita på KRAV. Jag gör det. För även om inte de har gjort "allt" för djuret, så har de faktiskt gjort något. Eller hur? Man kan inte bara sitta och vänta på något som inte finns än? Eller det kan man, men jag tycker att djuren är mer värda.

Därför ska vi satsa på KRAV märkt julskinka i år. Vi har inte grisar, men vi har makten. Konsumentmakten att göra skillnad. Den ska vi i vår familj utnyttja.

Hitta era nya favoritbloggar?

Sitter här och firar advent på mitt eget vis, mandariner i massor, en chokladask och senare mat + julmust. Satt och klickade runt på bloggar. Och vad hittar jag? Jo att jag, lilla jag, har fått en award (betyder pris, ett utländskt ord).

Av Ansepanse! Tackar, gillar din blogg också^^ Den är så kinesiskt vis!

Jag fattar inte riktigt hur det funkar. Men jag tänker välja tre bloggar. Det är bara några av mina favoriter, jag har så många fler^^

Fröken Einstein, för att hon vågar berätta så mycket om sig själv, och ifrågasätter samhällets utveckling!
 
Egoinas mamma,
för att hon vågar ifrågasätta hur våra värderingar ändras, hur vi firar våra högtider och framförallt för detta. Jag beundrar denna kvinna!

ViktoriaE, för att hon engagerar sig så mycket i ungas välmående.

Godmorgon!

Jag är vaken. Och varje andetag känns. Träningsvärk. Det är det som är bra med dans, det är roligt, därför känner jag inte av att jag tränar...

Idag ska jag plugga till två prov, de har samma tema, kristendom, så det känns som två flugor i en smäll! Dessutom ska jag piffa till en tygkasse. Det blir nog en julklapp. Hatar och trängas med folk som är mer hysteriska än jag i alla galna affärer..

Hur gör ni med julklappar? Gör ni dem själva, eller köper ni?

Drama hobby

Har suttit och sytt på ett kuddfodral sen jag kom hem från teatern. Det är ett fint tyg, som är köpt av systeryster på second hand för att hon (läs mormor) skulle sy en klänning hon ville ha men inte hade råd med. Tyget går i alla fall i rosa och rött och matchar hela mitt rum. Jag älskar eldiga färger!

Men det är miljövänligt att sy eget tycker jag. Du inser hur mycket jobb som ligger bakom produkten och därför är du mer rädd om den, kan det stämma?


Jag har gått in i väggen

Helt sant. Och väldigt bokstavligt. Idag, under en scen, där vi dansar (jag har lite svårt för sånt och då glömmer jag andra viktiga grejer, såsom titta efter väggar).

Det började blöda. Tack och lov, slutade det.

Utöver (tack vare?) detta, en fantastisk dag!


Hahahahaha, det var roligt. Alla får skratta. Dessutom, om man inte kan skratta åt det så kan man inte leva med det, och jag gillar att leva^^

Bär mig någon??

Jag vaknade med nackspärr imorse vid halv sju. Jag bestämde mig för att somna om. Här är jag. Om en halvtimme ska jag befinna mig på kulturskolan. Jag måste dra på mig lite kläder, packa grejer. Men ärligt. Jag orkar inte. Jag vill sova. Eller nej, får jag önska? Då önskar jag att vi skulle träna i den teaterlokal som är precis nedanför huset här. När vi gjorde det förra året, då gick jag upp en halvtimme innan, hamnade på plats genom att lämna min flotta boning en minut i. Men som sagt jag har bråttom...

Så iväg och sjung, du harkliga Drama^^

Jag är bekymrad..

Jag måste snart gå och lägga mig. Jag är inte så jättetrött (fan, nu gäspade jag bara för att jag skrev det där), men imorgon ska jag och mina polare i teatergruppen repa som bara den inför vår musikal, en ensamkommande flyktingpojke som kommer till Sverige, ett fantastiskt manus av the one and only ensemble ledaren, och med Queens musik. Jag har tränat att hålla tonen till we will rock you med hjälp av allas vårt youtube^^

Men i alla fall. Med tanke på det här ovanför så kom jag och tänka på hur vi tänker om ensamkommande flyktingbarn. "Att föräldrarna bara släpper iväg sina barn" jag blir så förbannat trött på hur folk tänker. Tror ni på allvar att det här är samma sak som när du inte har tillräckligt med koll på din alkoholkåta tonårsunge som rymmer för att festa med de andra ungdomarna?

Varför kan vi inte bara stötta de här ungdomarna? De behöver verkligen det. Inte göra som de där puckona i sydsverige som tänker försöka få igenom det patetiska förslaget att inga flyktingar ska in i deras kommun. Seriöst??

Klimatvetarna

Tittar på debatt som går på repris nu på SVT. Man diskuterar hur vi ska lösa problemen (tror jag). Och jag tycker det är rätt så enkelt. Sköt dig själv. Tänk om de där typerna som förespråkar detta la ner lika mycket energi på att sköta sitt egna klimatsmarta liv som de gör på att gnälla på andra. Ja, då hade vi kommit en bit på vägen.

Jag driver i och för sig den här bloggen för att jag vill att alla ska bli klimatsmarta. Men jag TVINGAR ingen, jag är inte på och tjatar hela tiden, nog för att jag gärna argumenterar, men då ska det vara sakliga argument. Dessutom är jag bara en tonåring som går på samhällsprogrammet och en miljökurs och då har jag inte alla fakta som krävs. Kanske? För inte ens de främsta forskarna är ju överens. Det vore ju då lite komiskt om en halvgalen, dramatisk brud satt i studentlägenheten och hade alla svar. Jag önskar jag hade, men det har jag ju tyvärr inte.

Min poäng? Det är nog att jag tycker att man ska se över sitt eget hus först. Sen, när glaset är tjockare kan du kanske titta lite på grannen. Men jag avråder bestämt att komma dit och börja styra och ställa. Vi inspirerar istället. Om du bara äter ekologiska ägg, så undrar någon varför, då kan du svara på ett trevligt (och icke galet) vis, då har du inspirerat.

Har du någon gång blivit inspirerad att bli än klimatsmartare?

Ifall ni vill köpa en julklapp till moi!

Slowmotion har julerbjudanden, de har även fri frakt till julafton!
 De är väldigt fina tycker jag, särskilt klänningen!


Jag hoppas att ni alla tänker på att få in lite klimatsmarthet i ert julfirande!


Fredag

Godmorgon! Kan jag säga för första gången på länge, brukar inte vakna tillräckligt tidigt för att hinna in här på morgonen..

Nåväl. Idag ska jag promenera till skolan och befinna mig där. Kan förresten fortfarande gå rakt, trots svinisvaccinet, så det kommer inte ta så lång tid att gå dit. Sen måste jag göra en matlåda till imorgon. Vi ska spela teater hela dagen. Jag är nervös inför det. Jag lovar att jag kommer klanta till det och behöva göra om skiten femtielva gånger så jag inte hinner sova..

Men, godmorgon som sagt!

Och de undrar varför jag inte ringer

Jag är slarvig. Har tappat min mobil. Jag är lat. Har inte orkat fixat tillbaka mitt gamla (och billiga) nummer från telia. Istället har jag ett asdyrt hos comviq, den söta hunden. Eftersom jag inte är gjord av pengar så ringer jag sällan från min telefon. Mamma och pappa klagar mycket. När jag väl ringde i måndags:

Drama: Hej, det är jag.
Mamma: hej!
Drama: vad gör ni?
Mamma: pappa är och spelar badminton och jag kollar på TV
Drama: jaha, var spelar pappa badminton då?
Mamma: i byn
Drama: okej.
(kan hon bli mer dryg eller??)
Drama: såå, vad tittar du på då?
Mamma: jag måste gå till köket, så popcornen inte bränns fast i grytan.
Drama: ehh??
Mamma: jag ringer upp dig sen.
*klick*

Bambu

Det är konstigt att vi bara väljer att använda bomullskläder när de finns så många bra alternativ. Ett exempel är Bambu. Färdigtillverkat bambutyg är inte allergiframkallande och dessutom är det värmereglerande, sounds good? Man borde göra mer vinterkläder i detta material.

Mer om Thailand

Det är nästan exakt en månad kvar tills jag och la familia de Drama drar till Thailand. Och Gun, klart du får följa med. En grej skulle vara om du tränade ganska rejält med yoga=lättare att få ner dig i väskan^^

En annan grej som stör mig lite är att jag ännu inte kommit på något viktigt jag kan göra i Thailand. Mina medresenärer är inte så peppade på sånt som jag är intresserad av. Mamma är mitt största hopp. Jag är fortfarand pepp på att åka till ett barnhem och ge dem grejer. Men trots internetsökningar har jag inte hittat något i närheten av Kho Lanta. Tipsa gärna om ni vet något om det..

De andra planerer forsränning (don't think so), elefantridning (över min döda kropp), shopping (nej tack), jag skulle uppskatta att åka till tempel..

Mer miljövänliga skönhetsprodukter!

Minns ni sminkupproret? De håller på att jobba för att fler produkter ska bli svanen märkte (i och med det också bättre för miljön, men än kan man skriva på och göra skillnad, skriv på du med!

Dagen efter vaccinet

Jag är febrig. Men jag kan gå framlänges!!!! Det var ju skönt. Jag har pissont i armen. Men det lär väl gå över tills vi ska till Thailand. Innan bryr jag mig faktiskt inte. Det är jämt skitväder och inget kul att vara ute. Har jag ont i armen kanske vardagen får en guldkant? Att någon bär mina prylar osv. Det vore trevligt.

I jämställdhetens Sverige

Igår när jag inte kunde sova så gjorde jag ett test, om mig själv. På allas vårt internet. I "utvärderingen" (eller hur man ska uttrycka det) så står att initiativ och mod skulle vara manligt.


Ehh???????

Va? Jag reagerar. Gör du?

Enligt det där testet är jag jättemanlig. För att jag tar egna initiativ och är modig. SUCK!!!

Heja konsum!

Detta är en godnyhet. Kul att det äntligen finns ekologiska blöjor. Även om jag personligen tycker att det är bättre med tygblöjor. Jag tycker det är jobbigt när man slänger så mycket grejer. (det vet ni nog, jag tjatar om det så fort jag får chansen). Men jag förstår att det är jobbigt med nyfödda ungar, det gör jag, och det är olika hur man vill hantera det. Men jag hoppas ni väljer ett eco alternativ^^

Istället för lönehöjning

Sitter här och tänker på baconvaccinet och vill delge er en liten historia.

I början, precis när vaccineringen började närma sig, satt vi som ska till Thailand delen av släkten och pratade. Jag och pappa var då helt övertygade om att vi inte skulle ta (andra var mer öppna för förslag) och vi trodde nog vi skulle lyckas få skiten innan Thailand. Då börjar pappas bror "skryta":

"Ja, men vi får i alla fall gratis spruta från jobbet"

Alla blir tysta. Stirrar på honom. Till slut säger hans yngsta dotter:

"du vet att det är gratis? Och att alla i hela Sverige får det gratis?"

Sånt som förstör för oss andra..

Jag äter bacon (KRAV märkt såklart) för att hämnas på de fanskapen som förde pandemin till oss. Jag ska ta spruta imorgon (klen som jag är dör jag väl av skiten om jag får själva sjukdomen) och nej, jag vill inte. Är rädd. Kan man kanske ta medicinen i tablett form?

Din sopa!

Jag gillar sopsortering! Det är viktigt. Så jag håller på att införa detta här hemma i vår lägenhet, hos mamma och pappa är det redan fixat (dock inte min förtjänst då min mamma är duktigare på sånt). 

- Pappersförpackningar
- Tidningar
- Hårdplast
- Mjukplast
- Metall
- Glas

Det är svårt att få plats med alla olika behållare men, om man slänger allt i samma, och sorterar väl på plats (dvs jag får göra det själv eftersom mina rumskompisar inte har detta intresset). Det låter väl bra?

Hemma i skogen har vi fler grejer vi sorterar ut:

-kompost= äggskal, apelsinskal och sånt där äckligt kaffefilter (haha, kaffefiltersaken är mer sällsynt sen systeryster "lånade" kaffebryggaren när hon flyttade)
- hönsmat= alla matrester, äppleskal och melonskal (det händer även att katt/hund hinner först till kvarnen)

Så trots min enorma fågelrädsla, så vill jag nog ha en höna (längre sträcker jag mig inte) när jag slår mig ner för gott...troligare blir det en lika glupsk hund som vi har nu..

Min poäng? Jo, vi slänger alldeles för mycket mat och därför tycker jag att vi borde ge det till våra eller grannens djur!


Syskonkärlek

Min hemkunskapslärare var också systerysters hemkunskapslärare. Inget ont om henne, men trots att min syster i princip äter (och lagar) korv och makaroner dagligen med lyxen pan pizza inblandad ibland, så hade jag inte "det lilla extra" som krävdes för MVG. Som systeryster självklart fick. Det har blivit lite av ett skämt mellan oss, där systeryster blir en malligmallgroda och jag blir den stackars askungen som inte hittar skojäveln.

Så när hon blev inbjuden hit för att hjälpa mig att äta upp steken (fick bara leva i ugnen en timme då två okända ungdomar bara ätit frukost den dagen) som Tiger och jag gjorde (jag var potatis och ärtansvarig) så dök det lilla skämtet upp igen.

Systeryster petar på köttet, det är blodigt. Hon skriver sitt för och efternamn i blodet det är något "hon alltid velat göra" och sen kommer kommentaren.
"Och du undrar varför du aldrig fick mvg?"
"Jag gjorde inte steken"
"Jag borde gått hotell och restaurang, jag hade fått mvg på ALLA prov. Ska steken var inne i ugnen längre än en timme? ja hade jag sagt och fått ett mvg till"
"Ta en stor bit och ät" (de var sega)

Steken var egenproducerad och vilt (ekologisk), potatisen var svensk och ekologisk, ärtorna var gröna och kom från ICA.


Som en blixt från klar himmel slog det mig..

Hon Tina (som jag aldrig minns namnet på) och är kartläsare, är på TV4, och det slog mig att bilsport är inte så fantastiskt miljövänligt..

Börja kör på ecofuel??
Eller sluta..
=mindre koldioxidutsläpp


Måndag..

Jag har nog lite feber. Jag är lite halvstressad (as usual) och jag sover dåligt. =jag har sämre koll på allt typ. Jag känner irritationen hos mig själv stiga. Men det tjänar inget till.

Sen ska jag gå och handla. Dåligt med mat här hemma. Frukt finns ingen kvar, så det är behövligt. Idag fyller de på varor på ica här, därför hoppas jag på fräscha grejer som också är ekologiska. I och med att det inte är lika stor omsättning (tyvärr är det väl typ bara jag som köper där?) så blir det fort äckligt...

Vad är er miljövänligagärning för idag?

Energitjuven

Jag har inspirerats av det här inlägget, eller snarare i kommentarerna.

Det handlar om energitjuvar. Och nog har vi alla träffat på dem? Har du inte det så kommer de att träffa dig åtminstone en gång i ditt liv. Inget vi kan göra åt att de kommer finnas kanske. Men när jag läste kommentarerna under inlägget började jag fundera på hur man gör sig av med en energitjuv?

När det var aktuellt i mitt fall, så sa min mamma till mig att det gäller att vara konsekvent. Och Egoinasmamma (som inte var inblandad i diskussionen, men jag är ett fan av livsvishet så jag påverkas..) tjatar om att vara rak. Och med alla tonårskänslor jag har kände jag hur förbannad jag blev, vad fan vet ni om sånt? Minns ni inte hur jobbigt det var att vara tonåring? Hur hela ens liv står och faller med vilka vänner man har, har ni glömt allt det?

Men det jävliga (som alltid) är att mammor faktiskt har rätt i nittio procent av fallen. Mor och farmödrar har rätt till hundra procent. Varför? de har livserfarenhet. Så jag blev av med min tjuv genom att först försöka förklara läget, och sen när det inte funkade, vara konsekvent, och "dumpa" min "vän". Jag tror det är det enda rätta, men hur har ni gjort? Hur har det funkat? Skulle ni gjort annorlunda om ni visste det ni vet idag?


Tomten jag vill ha en grön jul!

Nu i "vi vill tända ljus" tider, finns det saker som man kan tänka på för att vara än mer miljömedveten!

- se till så att ditt ljus är gjort på STEARIN (det är biologiskt nedbrytbart), paraffin ljus är enklare råvara men den är gjord av olja = mer koldioxid utsläpp.
Fördelar

- Stearinljus osar och sotar mindre.

- dessutom brinner oftast stearin ljus längre

- Ica, Clas Ohlson, Rusta och IKEA (jubla) är exempel på återförsäljare

andra viktiga saker:

*släck ditt ljus när du lämnar rummet
*Spar ditt "gamla" stearin/paraffin och gör om till nya ljus, köp vekar på en hobbyaffär!


Mitt liv som bacon

Känner mig sjuk. Så jag ska nog såsa i sängen hela dagen. Är ju halvvägs där redan. Hoppas det är svininfluensan så jag slipper det där jäkla vaccinet som jag måste ta. Min pappa tycker iofs att jag får bestämma själv (det säger Svea Rikes lag med), och egentligen gör väl min mamma det med. Men det är också därifrån mina dramaqueen gener kommer ifrån och jag kommer inte orka lyssna på "Du kommer få bladiblödi och sen kommer det gå siså och sen så kommer något jättehemskt hända och blabla" Jag tror min mamma tror att jag på fullt allvar kommer bli en gris om jag får smittan. Och om jag har otur slutar väl mitt liv som bacon...

Orkar ni bry er om svinhetsen fortfarande?


Ett litet kökstips

En grej jag tycker är viktig i miljöfrågorna är att vi slänger alldeles för mycket mat, som vi egentligen skulle kunnat äta, om vi till exempel tagit bättre hand om det.

Som mjölk, yoghurt och filmjölk. De förpackningarna har ju en tendens att hamna i dörren på kylskåpet. Men ställer man dem längre in i kylen hålls kylan nere och mjölken, yoghurten eller filen får ett längre liv. Det här är särskilt effektfullt under rötmånaden.


Ställ KRAV på din banan!

Svenska naturskyddsföreningen har som mål att var tionde sålda banan ska vara ekologiskt odlade. Varför?

Idag är de flesta bananer som säljs i Sverige besprutade. Köper vi fler KRAV märkta bananer så att vi når SNF:s mål, så kan vi minska användningen av bekämpningsmedel med ungefär 20 000kg på ett enda år!


Många av våra importerade bananer kommer från Costa Rica, där har jättelika regnskogsområden skövlats genom åren. När man bara odlar en enda sorts banan på större områden blir plantorna känsligare för sjukdomar och parasiter. Därför flygbesprutar man odlingarna med bekämpningsmedel en gång i veckan år ut, och år in. När de regnar sköljs de här giftresterna ut i vatten. Det leder till att fiskar och sjökor i floderna förgiftas, kemikalierna kan även påträffas i nationalparkerna! Korallreven mår inte heller bra av det här.


Det har skett framsteg:
Till exempel låter man bananer växa i gift impregnerade plastpåsar, nu har man börjat samla in dessa efter skörden så att de inte bara ligger och skräpar på plantagen. Numer finns även regler för att arbetarna ska behöva befinna sig på plantaget under flygbesprutning

Bildtext:
tänk på att det är KRAV märket man ska
hålla utkik efter, Chiquita bananer är inte alltid miljövänliga.

HÄR är bilden hämtad ifrån (sidan är helt klart värd att titta på)
Jag har skrivit om detta tidigare, och det är i princip samma text, men den är som sagt min egna!


Funderingar så här på lördagen

Jag är ganska noga med sopsortering här i vår lägenhet på elevhemmet, och ENORMT noga med det hemma hos mamma och pappa. Men jag har funderat mycket, är det verkligen bara soporna som förstör?

Vi då, när vi blir sopor (dör alltså) är inte vi ett mycket större miljöhot då? Fulla av gifter och konserveringsmedel från maten vi äter?

Jo, jag tror att vi sabbar mycket när vi lagt oss för sista vilan. Vad ska vi göra åt det?

Jag tror att jag tänker börja med att ändra alla mina skönhetsprodukter. Sen får maten komma (är rätt matsmart redan). Men en sak som är säker är att vi måste börja reagera och fundera över problemet..

Inför julen

Jag vill tipsa er stockholmare (ni som kan ta er till stockholm) om eco hjälp i julklappsdjungeln!

På eventet så visar man var de miljövänligaklapparna finns, läs mer HÄR!

I din garderob

Jag är rätt säker på att det mesta i din garderob är av bomull? Visste du att det är det mest besprutade (förgiftade) materialet i världen? Visst känns det lite läskigt?

Grejen är ju att det finns material som är betydligt mer praktiskt.

Siden- det andas efter klimatet, på sommaren har det en svalnande effekt och på vintern är det värmande= bra året runt och det är ju ECO!!

Ull- ni vet den där klantiga tjejen (man utgår ju från sig själv;) i slalombacken som trillar hela tiden? Då blir man blöt, men har man ull så blir man inte kall, för ull håller värmen även om det blir blött!

har ni fler exempel som ni vill lägga till?


Visste du att..

Alluminiumet i din deodorant (de flesta innehåller detta) går rakt in i din kropp?


Så är det med de flesta gifter som finns i våra skönhetsprodukter. Jag ska byta ut mina produkter (när de tar slut, det är omiljövänligt att bara kasta bort saker) mot mer miljö och Dramavänliga produkter.

Familjen

Oprah är på en ranch i Amerika. Utan att döma någon, jag anser att alla har rätt att välja religion, men detta citatet

"Vi lever i kyskhet"

Känns okej, eller hur? Men om man har NIO ungar som inte ser ut att vara äldre en tio år och dessutom tre fruar får orden en ny mening, eller hur?

Money for president

Jag har diskuterat med många om hur kapitalet påverkar miljöfrågan:

"Om jag får pengar blir jag miljövänlig"

"...om vi inte hade pengar skulle vår värld vara en bättre plats att leva på.."

Men är det så, styr pengarna vår värld och vårt sätt att leva? Påverkar pengar era livsval?

När Holland blir nya atlantis

Om vi fortsätter som vi gör i miljöfrågorna, då tror jag att vi kommer utrota vissa folk. Jag gillar inte att de stora länderna Kina och USA tänker skjuta upp (det eventuella) underskrifterna på ett klimatkontrakt.

Men jag kan inte påverka ett helt folk. Men jag vet att om jag gör det rätta. Så kanske jag inspirerar en människa, som i sin tur insprierar en annan. Vi får inte ge upp hoppet om en vacker fortsättning för mamma natur!

Spelar det någon roll vem som har fel?

Vi hade studiecirkel idag.

Då började diskussionen om vad som betyder något i miljöfrågan. Flera av de närvarande var av den åsikt att de inte orkade bry sig alltför mycket. "Det är inte mitt fel" Och nej, det är det kanske inte...

Men under ledarutvecklingen jag gick för studiefrämjandet, så sa hon som hade kursen: "Är du inte del i lösningen, så är du en del av problemet"

och det tycker jag stämmer i miljöfrågan. Håller ni med?


Ännu ett steg framåt!

Seveneleven säljer bara svenska äpplen.

=mindre transporter, och oftast mindre besprutningar...


Bra där!

Vad glad jag blir när jag ser att Blondinbella tipsar om ett ekologiskt skärp! Och att hon till och med säljer det på sin webshop Bellme idag. Toppen!!!

Skärpen kommer från slowmotion, ett företag (som också har himla snygga saker, för de som har råd) som jobbar för hållbar utveckling.

Lösningen på problemet

Anledningen till att uppdateringen igår inte var alls, beror på att hårddisken på min kära skoldator antagligen bestämde sig för att gå in i väggen.

Nu har jag fått låna pappas bärbara. Fast den borde egentligen inte vara hans. Han har använt den en gång, sen blev han irriterad över att den inte funka som vanligt. Vart jag vill komma? gedentilldrama^^

Drama om klimatförändringarna

Anne ställde en fråga (jag citerar lite fritt nu, men andemeningen är väl densamma)

Hon hade läst på en annan blogg att klimathotet är ett påhitt.

Ja, det är det. Eller ja, jag tror ju inte på det. Men det här är en fråga som delat stora delar av oss. Det finns folk på forskarnivå som är helt övertygade om att det här inte är ett problem. Att människan inte har något alls med detta att göra. Sen finns det även de som tycker att allt det här är vårt fel och att vi borde dö ut för att vi är så hemska. Du väljer själv vilken del eller vilka som du vill tro på.

Jag har valt någon slags medelväg, jag vet inte exakt vad jag ska tro, men, det känns lite jävligt att chansa (för att snacka ren svenska) därför väljer jag att tro att jag kan göra skillnad. Jag har en enorm övertro på mig själv och att jag kan rädda världen i alla möjliga frågor. Och jag tror inte bara att jag kan, jag tänker genomföra det också. För allt vi gör har betydelse. Det jag gör idag, kan förändra någons liv. Vi har alla en massa makt, vi väljer bara hur vi ska förvalta den.

Så Anne, jag tror inte på att det bara är något som huxfluxat in i vår historia, jag skiter i vems fel det är, jag är intresserad av lösningen!

Visitkort

Om du ska skaffa visitkort föreslår jag att du gör det här! 

Anledningen är att de skänker pengar till GBM som jobbar för miljö i Afrika. De planterar träd i Kenya och det leder till massa nya jobb där!

Heja!!

Ja!!! Ser ni vad som finns på startsidan nu? Growyn! Super bra att man tipsar om sånt. För visst använder vi det?

Det tåls att tänka på..

Detta har tidigare publicerats på min blogg. Men jag känner att det är viktigt att vi tittar på det en gång till. Det tål att tänkas på?

Om temperaturen på jorden stiger 1grad...

...kommer dödligheten pga värmeböljor och översvämningar öka
(redan idag beräknas 300 000 människor dö pga det här enligt Global Humanitarian Forum)
...kommer Kilimanjaro förlora sin sista snö=Afrika blir isfritt för första gången på 11 000år
...kommer korallrev drabbas av blekning och dö=det mesta av stora barriär revet dör
...kommer torra områden bli torrare och våta områden bli våtare

Om temperaturen på jorden stiger 2 grader...

...Total avsmältning av Grönlandsisen, havsytan kommer då stiga upp till 7 meter (
massa länder och städer kommer försvinna)
...kommer haven att försuras, skalbärande organismer får problem att bygga upp sina kalkskal
...Upp till 30% av alla arter kommer att försvinna
...Europas somrar blir som år 2003 (
då dog 30 000 av värmeslag)

Om temperaturen på jorden stiger 3 grader...

...Amazonas regnskog blir till öken
...Stora områden blir obeboeliga pga värme, torka (
till exempel Afrika och Australien kommer bli obeboeliga= 100 tals klimatflyktningar)
...Himalayas glaciärer skulle smälta, konstbevattning av jordbruk skulle bli omöjligt i större delar av Asien

Om temperaturen på jorden stiger 4 grader...

...100 tals miljarder ton kol i Sibiriens permafrost tinar upp och släpper ut metan och koldioxid i mängder!
...30% av kustnära våtmarker är borta
...hela Arktiska isen är borta, nordpolen isfri för första gången på 3 miljoner år, isbjörnen dör ut med den.
...Sahara breder ut sig till sydeuroupa

Om temperaturen stiger 5 grader...

...Metanhydrater från världshavens bottnar tinar och avger enorma mängder metan, havet kommer rapa
...artutrotningen fortgår
...Antarktis is smälter, havsytan stiger med fem meter

Om temperaturen höjs med 6 grader

För 250 miljoner år sen var det så här varmt, då dog 95% av allt liv ut...

Den här undersökningen och boken sex grader är gjord för ett par år sen, så vi är redan på 1 graders symptomen. Vårt mål är att det ska landa på två grader. Fortsätter vi som vi gör, så kommer vi vara vid sex grader redan vid 2070. Jämfört med de beräkningar som boken gjorde och det som faktiskt är så är vi värre.

VI KAN GÖRA SKILLNAD. VI KAN STOPPA DET HÄR!


TV förstör vuxengenerationen!!!

Det är helg och jag ska hem= sämre kontakt med internet. Vi delar alla på en uppkoppling hemma och det är inte särskilt kul när folk sneglar över ens axel på vad man gör.

Men det är ju TV:s fel, de tjatar och gnatar om hur viktigt det är för föräldrar att hålla koll på sina barn internet vanor...

Visste du att...

Årets alternativa julklapp är en antik (secondhand) kaffekopp med fat. Det har de engagerade människorna i Naturskyddsföreningen kommit på.

Dagens tips!

Jag var inte på någon föreläsning. Tyvärr. Det finns orsaker. Men jag orkar inte prata om det bara.

Jag tycker det är mysigt med ljus, jag tycker det är det skönaste med höst. Dessutom är det alltid pisskallt i lägenheten eftersom den är dåligt isolerad och värmen knappt är på, då är värmeljus the key! Då använder jag mindre lågenergilampor, vilket jag tycker är bra. Men för att göra det än bättre så har jag skaffat vekar på en hpbbyaffär idag. Varför? jo, därför att man utnyttjar inte all stearin, och då kan man spara det så kan man göra nya^^

Jag låter väldigt extrem där..eller som en student? Välj själva;)

Föreläsning

Jag känner mig nästan död. Har så knepig sömn nuförtiden..

Nåväl. "Snart" (eller okej, det är två timmar kvar)  ska jag kila till bussen, ska in till Örebro. För jag ska på föreläsning idag. Om en familj som har byggt in sitt hus i ett växthus. Hur coolt är inte det? Jag är pepp^^

Jag kommer hem vid åtta nio (bussförbindelserna suger) och då har jag massa kul att berätta!!

Hej, jag heter Drama och är miljöbov

En vaken miljövän hajade till över det att jag ska till Thailand. Och det förstår jag. (det här har som kommentaren påpekade, ingenting att göra med mig som person, och jag tar det heller inte personligt)

Ur miljösynpunkt är det SKITDÅLIGT att jag ska till Thailand. Flyget släpper ut hur mycket som helst och spär på klimtförändringarna. Och jag reser utomlands minst en gång per år. Det är super dåligt för miljön och jag är verkligen inte stolt över det sett ur den här synvinkeln.

Men det har format mig hur jag är. På grund av att jag har rest så mycket har jag fått så många olika intryck och det har gjort att jag är en (i mina ögon) bättre människa. Jag har till exempel besökt ett "läger" där man förvarade afrikaner innan man forslade över dem till amerika för att bli slavar. Ett barnhem i Indien har övertygat mig att jag vill adoptera från ett sk utvecklingsland.

Som jag nämnde tidigare har jag till och från mentala problem, och då hjälper ljuset mig. (ehh, jag lät knäpp där, men SOL ljuset) Och att lämna allt för en eller två veckor hjälper mig att orka resten av året.

Så i det här fallet tycker jag det ena överväger det andra. Ni behöver inte hålla med, men nu vet ni i alla fall hur jag tänker.


Thailand

Min pappa hade hittat en fantastisk sida på internet om Thailand, eller, mer specifikt placet vi ska till. Den sög. På "hälsa och sport" föreslog de strandpromenader. Eh? oj. Ja, bra idé.

Men anledningen till att jag överhuvudtaget gick in på den där sidan, var för att jag vill kolla ifall det finns något barnhem i närheten. Alltså max två timmar enkel resa bort... Jag hade tänkt samla ihop lite grejer och lämna där. Så man gör något värt på resan också, inte bara solar och så.

Men jag hittade som sagt va ingenting på den där sidan.. Får googla.

Sitter här..

i min korgstol och äter mandariner. Tänker på hur synd det är att jag inte får skapa kompostering här..

Vad gör ni?

Vi kan!

Jag skulle vilja rädda världen. Men det är ett så stort jobb, ett så svårt jobb. Det känns så svårt. Och sen är det så mycket annat som jag kämpar med. Men jag kan fanimej det här. Och visst så tar det tid, men nog kan jag.

Jag hoppas att ni också känner att ni kan allt, oavsett förutsättningar, för vi kan.

(who am i kidding, texten var egentligen bara pepp till mig själv)

Vem är det egentligen som är dum som en åsna?

 

Är det åsnan som förstör naturen?
Är det åsnan som är ansvarig för klimatförändringen?


Är det bara jag?




Eller ser  det här faktiskt ut som en askkopp?
Slänger du ditt skräp i naturen?


Låt debatten leva



sprid bilden.
Det här är en viktig debatt.
Hur vill vi att framtiden ska bli?


Har du något ekologiskt plagg?

I lördgs fyllde nacksvingarns pojkvän (Manga) år, och det blev party. Och jag hade en ekologisk tunika på mig! Super snygg, hittade den på Indiska. Det är himlans kul att man kan börja hitta ekologiska och organiska kläder på kedjorna nu. Det är ju en bit och dra in till Stockholm och så för att handla ekologiskt, hur miljövänligt är egentligen det?

Trollskogen som klassrum

Appropå farsdag kommersen vill jag tillägna pappa detta inlägg (nej, jag tänker inte pryl hetsa bara för den där dagen. Jag ska köpa en sån där ringsignal, läs tidigare inlägg)

Man får tydligen bättre minne av att vistas i skog och natur. Det gör jag alltid i min pappas närhet. Han är i och för sig ute rätt mycket mer än jag, men jag har ändå ett enormt mycket bättre minne än honom..

Lite tankar om miljön..

När ska vuxna fatta att man gör saker och ting genom att samarbeta?

Bäst att lära sig lite om den här så att vi (även vi som är sjuuuuuuuuuuuukt rädda för den) kan hjälpa den att överleva!

Så här kan du lättare göra naturen en tjänst, titta på deras lilla "välj det här" ruta!

För er hurtiga och som har tid, bygg ett hus åt våra vänner!

Miljöpiffa din mobil!
(host..farsdag..host)

Så här i mörkret behöver vi ljus!

Vill du ha en falk?

Ey, tönt?

Vi lever i en värld som mer eller mindre styrs av Hollywood och deras syn på saker och ting. Kanske inte ni som inte är åttitalister/nittitalister men vi som är det gör det enormt mycket. Vi ser på Highschoolfilmer och även fastän vi vill vara duktiga och inte påverkas något alls, det gör vi.

Som den klassiska tönten. När ni läser det får ni säkert upp en enormt finnig ungdom, med glasögon, tandställning och konstiga (avviker från övriga personers stil i filmen) kläder, eller? Jag vet att jag gör det. Men nu har jag ändå fått så mycket perspektiv på saker och ting att jag har insett att det ändå är insidan som räknas, så när jag ska gestalta en tönt i skrift eller bildligt så blir han eller hon ofta att se ut som ovan nämnt. Det ligger liksom i mitt undermedvetna. Och även om jag själv passar in under många "töntkriterier", så har jag distans till det hela.

Men då tänker jag på de som inte har distans till det hela. Och själva ÄR "töntar" eller än värre, de som tror att det är okej att bete sig som de coola i highschoolfilmerna gör mot töntarna i filmerna...

Jag tror att de flesta av oss som gått i skolan på senare år blivit kallade tönt (vi låter bli att nämna de fulare orden just nu) och vad är egentligen en tönt? Varför är det ett öknamn? Och varför är det okej att behandla en tönt hur som haver?


Men framförallt, vad ska vi göra åt problemet?

En kul klimatutmaning!

Har precis gjort ett test på minplanet.se, det talar om hur jag påverkar klimatet. Enligt det testet har förbrukar jag ungefär 3,1 jordklot (jag tolkar det så att om alla levde som jag skulle vi behöva tre, en klot). Enligt sättet som vi alla lever idag behöver vi ungefär det dubbla. Så jag är under snittet, helt klart, men det optimala skulle vara om jag levde så jag bara krävde ett jordklot, då det är det vi har..

Då inser jag att det är dags att reagera. Sidan är väldigt bra, där kan man utforma ett alldeles eget miljölöfte. Som man sakta men säkert fortsätter jobba efter. Det tycker jag är superbra!



Klicka på kalkylator som kommer du till testet! Den "knappen" ligger i menyraden.

Bekväm av dig?

Bor du i Stockholms området är detta kanske ett alternativ?

En liten grej som kanske gör att du tänker lite extra på dina koldioxidutsläpp?

En ny bakgrundsbild till datorn?

Ett kort till dina kompisar som är djurvänner?

En sida för inspiration?

Och tänk på att hållbar klimatutveckling börjar hos dig!


Engagerad och gammal

Det kommer kommentarer till och från som förundrar sig över att jag bara är arton år. "Du verkar så engagerad" är ofta en motivering till detta.

Jag vet inte om jag är smickrad av det. Men jag gillar att folk uppfattar mig som engagerad, det är ju ascoolt att vara det! Men jag träffar massa ungdomar i min ålder som är engagerade, hur kommer det sig att man verkar äldre om man är engagerad..?

Mössan är på?

Ansepanse inspirerade mig...

Men jag använder inte mössa så ofta. Jag fryser sällan om huvudet, har enormt tjockt hår och det värmer mitt huvud. Men när jag använder mössa vill jag helst inte ta av mig den bland folk, jag får lite risigt hår om man säger. Lite hattifnatt liknande (ni vet de där vita från mumindalen), jag känner mig som en hattifnatt. Därför gör jag inte det..

Det är rätt löjligt egentligen. Man ska ju ha på sig mössa, man vill ju inte bli sjuk. Kanske tänker jag för mycket americanhighschool jag måste vara cool? Men jag skyller på tonåren.

Har ni mössa, eller är ni för coola?
(som i kalla..då ni inte har mössa)
(ska sluta förklara mina skämt)

I duschen

Jag ska in i duschen nu. Som den väldigt miljötänkande människan jag är, ska jag komma med duschrelaterade miljötips.

- När du schamponerar ditt hår, rakar dina ben eller liknande. Stäng av vattnet. Så sparar vi lite^^

-Duscha inte så länge. Det säger väl sig självt? Ju kortare vi duschar, desto mindre vatten.

- Använd lagom mycket schampo och tvål. Det är ju ekonomiskt också. Men blondin ett och två har en tendens att ha halva innehållet i schampoflaskan i håret, även om de tvättade det på morgonen.

- Använd handduken mer än en gång. (systeryster tar ny varje gång, dvs OFTA) Det är onödigt att tvätta så ofta, mycket ström och vatten som går till "spillo" då.

Har ni fler?

Oförutsägbart

Ni vet hur alla äldre människor brukar fasa sig över vilka hemska och dåliga program som går på TV nuförtiden. De i medelåldern (min pappa) säger på ren svenska att det är mycket skit. Och då kan man ju gissa att så även skulle vara "Arga Snickaren" på kanal 5...

Mitt när gubben skäller som mest, jag fastnade lite med zappningen. Så säger mormor "Det verkar så mysigt att vara snickare..."


(btw, min mormor är en enormt cool tant, jag ska bli som hon)

Ett myrsteg framåt..

Ännu en repdag på la big project! Alla skådisar var inte ens där. Och de som var där gjorde väldigt lite. Tog liksom inte in rollen.

Por ejemplo:
Alla är rädda för en Cecilia (spelad av charmiga Lotta Hilton här nedanför) och hon har scenskräck (på riktigt alltså) så då stöttar man henne. Tar in rollen och verkligen kämpar för att det ska bli verkligt för henne och inte bara tio typer som står och glor. Så när hon kom närmare oss (gänget på gatan är rädda för henne, så vi stod en bit bort) så ryggade jag tillbaka, försökte gå bakåt. Varpå jag blir TILLBAKA knuffad av en av tjejerna bakom mig. HALLÅ? När vi är där måste vi jobba sten hårt, annars hinner vi inte. Och man ställer upp för de som behöver det. Men tydligen inte.

Ejemplo dos
Vi har fått tydliga instruktioner av regissör och koreograf att vi SKA säga Fagins namn klart och tydligt på ett ställe. Det känns skitlöjligt. Han är ovan på att spela teater så allt ligger lite hos oss. Men då när jag försöker så ÄLTAR SKITUNGARNA DET HELA REPTIMMEN. Istället för att fokusera så något blir bra.

Ska tilläggas att många är yngre. Typ 12-14, men man får bjuda till lite. Särskilt tycker jag när man får höra av ledaren EXAKT hur man ska göra. Då gör man ju det, eller en annan kreativ lösning...

Ettusenfemhundrakronor, 1500kr

Utan tygkassen förlorar du ungefär 1500 kronor på ett år eftersom du köper plastpåsar.

Visst blir det lite perspektiv? Och vi studenter borde bli ÄN MER peppade nu, särskilt vi på gymnasial nivå, vi har ju inte ens en månadsinkomst på det...Om man inte har värsta jobbet..Sånna är inte överflödiga i Hällefors, därför sparar jag in lite pengar så här, hur gör du?

Som om jag inte var mörkrädd innan..

Jag sitter och tittar på Ghost Whisperer, jäkla bra program. Suger att TV4 har så enormt mycket reklam bara-.-

Men i och för sig är det väl bra, skulle stämningen få byggas upp skulle jag väl dö i panik här. Är så lättskrämd och är ensam hemma. Inte ens de nedanför är hemma. Snart blir det mörkt också. Då går jag till teatern. Själv. Bra att jag laddar upp liksom..

(men man missar INTE GW)

Bra där!

Jag, Tiger och Miss Tiger åt tacos igår. Tiger skulle träna (Khaa lura han och dum som han är gick han på det) och vi skulle handla. Miss Tiger är ENORM på att hålla i pengar. Vi köpte BARA de billigaste sakerna, nästan. Men en av de billiga grejerna hon köpte var KRAV märkt. Fan va bra. Heja ICA i Hällefors!!

KRAV

Märket är en garanti för att produkten blivit testad. Det intygar att produkten under tillverkningen varit miljövänlig och "etisk korrekt". Varor och affärer som använder sig av detta märket medverkar för en hållbar livsmedelproduktion.

Alla butiker kan ha KRAV märkta produkter. Men vi som konsumenter har en enorm påverkan. Affärerna är lyhörda för vad vi konsumenter vill ha, så om du vill påverka är det bara att fråga efter en viss KRAV märkt produkt du tycker saknas, och vipselivips har vi tagit ett steg mot mer hållbar utveckling, tack vare dig!

Ännu ett inlägg i köttdebatten

Det är ett känsligt ämne med jakt. Det vet jag. Men jag tycker ändå att man kan lyfta att det är miljövänligt. Och vi har faktiskt kommit till en punkt då vi "måste" skjuta av delar av älgstammen för att det inte ska bli för mycket och ekobalansen ska rubbas. Det är vårt fel att det numer kan bli för mycket, därför måste vi ta vårt ansvar nu tycker jag!

Dessutom tycker jag det är viktigt när man konsumerar "vegetarisk" mat, är kritisk mot den med. Det är i regel så att köttindustrin (beroende på vilken såklart) kräver mer naturresurser än grönsaker och liknande råvaror. Men personligen tycker jag att det är viktigt att vi sänker koldioxidutsläppen i bägge områdena tycker jag.

Hur tänker du när du väljer mat?
vi tänker att pengarna inte är problemet

Den miljövänliga ätaren

Alla snackar ju om vegan och vegetarian. Men jag skulle vilja säga att det finns ännu ett sätt att äta på, förutom vanlig "all ätare". Den miljövänliga ätaren. Bra gissat, eftersom jag nämner det så anser jag mig själv vara sån.

Den miljövänliga ätaren äter egentligen "allt". Men Den miljövänliga ätaren granskar mer kritiskt det den äter. Den vill att maten ska vara miljövänlig! Som bacon. Är den "vanlig" så har den en enorm påverkan på mamma natur. Men det betyder inte att vi inte kan äta bacon. Nej, vi miljövänliga ätare, vi väljer (tex) den KRAV märkta. Fattar ni?

Men maten måste inte ha en märkning för att den ska slinka ner hos Den miljövänliga ätaren. Nej, till exempel vilda djur som skjutits är ju väldigt miljövänliga.

Exempel på miljövänligt vilt
: Dramas pappa går omkring i skogen med vovven och letar älg (orkar inte gå omkring så spänd, är lite rädd för pappa älgs horn) och de andra typerna sitter på pass (man får inte prata, så nej, jag får inte vara med här). Hips och vips skjuter en av typerna en älg. Typerna + Dramas pappa släpar hem älgen och styckar den hemma på gården. Sen paketerar vi den (detta brukar infalla med att jag har prov dagen efter så jag inte hinner sova alls för att jag måste börja plugga klockan elva på kvällen). Men, dagen efter, har Drama kött i frysen som det senare blir Miljövänlig mat av på kvällen!

RSS 2.0