Hatade myggan

Det bästa med sommaren är att jag och mina vänner kan sitta ute och chilla. Som den nattuggla jag är föredrar jag att göra det då... Nej, inte riktigt va. Våra bästa vänner myggen är överallt och det går liksom inte att bli av med dem! På TV-reklamen säger de att man ska spela oschysst mot mygg. Det är det enda som gör att man blir av med dem. Men gör man sig själv inte en riktig otjänst då eftersom man sabbar en del av ekosystemet?

Gratisbild på Myggljus
Måste säga att jag föredrar myggljus. Ska leta rätt på något ställe i närheten där jag kan shoppa loss! Bilden har jag hittat HÄR


Visste du att...

...du kan förlänga din köpta gurkas levnadstid på upp till en vecka? Jo, det är bara att ta av den plasten som den kommer i.

Panta dina burkar och flaskor

Nu är det snart semester! Eller kanske har du precis fått din? Du kanske har sommarlov? Eller så är du bara precis som jag väldigt glad över att det är fint väder!
Värt att fira? Absolut!



Glöm inte att panta dina burkar sen när du är klar!


Vad är skräp?

Igår skulle jag slänga soporna. En fruktansvärd upplevelse eftersom någon hade käkat vattenmelon, glömt att ta ut soporna och ja... ni fattar? Jag höll seriöst på att dö!!

Vad finns i din papperskorg? Visst är det något vi nästan aldrig tänker på. Bara skräpet inte ligger på golvet är vi allihop nöjda, eller hur?

Vad finns det egentligen på soptippen? Jävligt mycket skräp. Eller hur? Men också mycket väldigt användbara saker som någon har tröttnat på och ställt av där. Och det dåliga är att även om det står en två år gammal soffa där så får man inte ta med den hem, därför att det finns en lag som säger att man inte får ta grejer från soptippen.

Jag tycker att det är viktigt att vi börjar fundera över vad det faktiskt är vi slänger, måste vi slänga allt?

Product image for Bärkassen från Tassimo

TerraCycle säljer skräp. Men vad är egentligen skräp?


Visste du att...

du kan hjälpa regnskogen med ett enda litet klick HÄR?

En ny fantastisk vattenmöjlighet!

Vi vill alla vara miljövänliga? Men det är så svårt. Man måste ju köpa flaskvatten på affären. Med produktion och transport påverkan på miljön. Men vad ska man göra? Jag är glad att du frågar, en ny fantastisk uppfinning som gör att man kan få näst in till gratis vatten direkt in i sitt kök, kika på bilden!



Det är så roligt att tekniken går framåt, nu har vi äntligen ett alternativ till vatten på flaska!


Samarbete?

Just nu letar jag efter duktiga och engagerade bloggare för ett samarbete i miljöns tecken! Är du intresserad? Kontakta mig på [email protected] för mer information! Jag bryr mig inte om hur många läsare du har eller något sånt, det enda som krävs är att du har en blogg!

Sju enkla sätt att bli mer miljövänlig!

1. Det finns ett problem.
Om vi låtsas som ingenting så är det svårt att göra någonting, eller hur? Därför tycker jag det viktigaste vi alla kan göra är att erkänna att det inte står helt rätt till. Det tycker jag faktiskt är det viktigaste och det bästa du kan göra. Det finns ett problem, då kan vi också hitta en lösning!

2. Godstart.se
Kika här på min menysida, ser du att det finns två banners där? Den ena är för godstart.se, där kan man skänka pengar till välgörenhet utan att du själv behöver förlora en enda krona. Gå in på sidan och välj vilken organisation du ska skänka pengar till, det går att skänka till miljövänliga ändamål också!

3. Shoppa mera!
Ja, det går absolut att bli mer miljövänlig och fortsätta att vara shopaholic. Men det gäller att du är medveten om hur du shoppar. Här ser du mina läsares bästa tips och här ser du mina. Tänk på att du som konsument har fruktansvärt mycket makt, alla säljare gör allt för oss. Därför är det lätt för dig att utnyttja din makt för att påverka dem i rätt, miljövänlig riktning.

4. Umgås med människor
Välj bort TV:n och datorn ibland för människor. Visst, facebook är jättebra och det gör det lättare att hålla kontakten med människor längre bort. Men hela tiden? Nej tack, spara lite på energin och ge dig ut i sommarvimlet! Låt bara inte apparaterna stå på stand by, så promenera fram till dem och tryck på stäng av knappen.

5. Släck lampan
Det är sommar. Solen skiner nästan hela tiden. Eller ja, det är åtminstone ljust ute. Vi behöver inte ha alla lampor inomhus tända. Eller hur? Nej, så släck dem.

6. Älska Sverige!
Vad finns det att inte älska med detta avlånga land? Nu på sommaren finns hur mycket mat som helst som kommer härifrån, precis lika god som mat från utomlands. Dessutom känns det rätt onödigt att tvinga maten och åka över världen när det finns precis lika god och bra mat här. Så välj svenskt!

7. Miljövänliga hemsidor
Läs mer om miljön och hitta nya enkla sätt för att hjälpa till mot miljöförstöringar på internet. Det finns allt som oftast något bra att hitta via fejjan eller growyn. Eller varför inte kika in här, hos mig?



Det här är några saker som är relativt enkla att göra, har du fler gröna tips som kan hjälpa oss att bevara vår fantastiska djungel?


Himlen ska bli oskyldigt blå...



Vi har alla samma himmel, därför har vi alla samma ansvar. Det spelar faktiskt ingen roll vems fel det är. När vi slutar att bry oss om det och inser att vi tillsammans måste göra något, då har vi kommit en stor bit på vägen! Miljöproblemen kommer inte lösa sig av sig själva...


Massmördande idioter!



Det gör ingenting att det är lite dammigt i vrårna. Vart ska annars spindlarna bo? Jag är tyvärr lika svensk och hyperpedant som alla andra som ska få hem folk, så inför födelsedagsfesten förstörde jag flertalet spindelhus! Men jag dödar åtminstone inte spindlarna...


Läsarnas bästa miljövänliga shoppingtips!

Tävlingen med de klimatsmartaste shoppingtipsen har avslutats! Alla tips som kom in var jättebra och det var väldigt svårt att utse en vinnare! Men jag valde tillslut Madeleine, men ni kan läsa alla fantastiska tips och bloggarna bakom här: 

Elin
tipsar:
köpte två klimatsmarta böcker häromfagen :D

Vinnaren Madeleine tipsar:
Ett tips är så att man slipper shoppa, det är att man samlar ihop lite kläder och kompisar, och sedan byter man med kompisarna, kanske nån har något du gillar, och du har något som någon annan gillar? på så sätt uppdaterar man sin garderob på ett billigt och enkelt sätt. Har dock aldrig testat, men det verkar ju helt okej liksom :) Annars är ju second hand ett bra alternativ, och att köpa kläder tillverkad med ekologisk bomull :)

Ansepanse tipsar:
köp bra, slitstarka baskläder som håller länge

Evelina tipsar:
Hm, svårt.. Men att inte köpa en massa kläder som man inte kommer att använda.. Köpa nytt hela tiden är kanske inte heller så bra :p

Twiggy tipsar:
Att köpa mer saker på secondhand tycker jag är ett av de smartaste shoppingsätten som finns. Vissa saker är ju inte ens användt. Att sedan intäkterna går till bra organisationer och ändamål gör ju att det genaste känns bättre. Visst, allt går inte att köpa på secondhand, men mycket och är man inte nöjd med det ursprungliga skicket på en sak så går det ju alltid att sy om, snickra om, måla och pyssla lite;)

Emma says style, love & rock and roll:
Shoppingtips: När det gäller att shoppa mat - våga välj vegetariskt ibland. Klart främsta miljöboven över allt annat(köttindustrin alltså).

Viktoriae tipsar:
Hmm mitt bästa shoppingtips.. planera din mat! Köp inte 1kg av något om du egentligen behöver 500g.. för du kommer antagligen att slänga resten ändå när det är för gammalt... det brukar jag göra.. och att handla närproducerat (fast ibland kan det vara en bov på vintern när de värmer upp stora byggnader för att få varmt klimat..) så det är olika det där..=) kul med tävling! kram

EKO Lisas tips ser ni HÄR


Följ shoppingtipsen, låt naturen leva!


Ingen kan göra allt, men alla kan göra något



(skog på thailändska ön Koh Lanta)

Vi kan inte längre skylla världens problem på "dem där andra", vi måste släppa det nu. Det spelar ingen roll vems fel det är. Istället kan vi tillsammans jobba för att få fram en lösning.
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!


Klimat påverkan

Det här är vad jag tänker roa mig med ikväll medan jag väntar på John Blund. Det är en tjänst som hjälper dig att utvärdera din klimatpåverkan. Det vill säga sånt som jag tycker är roligt:)

Miljövänlig mobilladdning



Visste du att denna kille (eller tjej) kostar dig och miljön ganska mycket per år? Ja, det vill säga om du låtar din mobilladdare sitta kvar i väggen även fast du inte laddar telefonen. Miljön förlorar på det eftersom energin i regel inte är förnybar och med hjälp av koldioxidutsläpp påskyndar klimatförändringar. Och du förlorar en femhundring i snitt per år.
Och visst finns det något annat du vill lägga den femhundringen på?


Glöm inte att du har chansen att vinna en klimatsmart pocket om du delar med dig av ett miljövänligt shoppingtips


Avanna.se

Jag är inget fan av slit och släng grejen. För mig är den kulturen ett oerhört slöseri med våra naturresurser. Där någonstans föddes min passion för tygkassar! Och nu, lämpligt, en vecka innan min födelsedag, har jag hittat en ekologisk som jag gärna vill ha!
Svart t-shirt med läppmotiv uppkavlad ärmVit magtröja No guns
Svart t-shirt med läppmotiv uppkavlad ärm

Avanna.se heter webshopen. Där säljs massa coola grejer. Och det som gör mig lycklig är hennes miljöengagemang. Bland annat är hon medlem i ett nätverk där man jobbar med att minska sina koldioxid utsläpp (läs mer HÄR) och ett annat där man ställer krav på bl.a. bomullsleverantörerna (läs mer HÄR).

Så varför inte slå två flugor i en smäll? Miljövänlig och snygg!

Glöm inte att lämna ditt bästa miljövänliga shoppingtips!

Tävling: bidra med ditt klimatsmartaste shoppingtips och vinn en bok

Man kan leva miljövänligt i vårt samhälle. Det går att göra stor skillnad med små, små ändringar. Bara man är tillräckligt många som gör det. Och en grej som vi gör väldigt mycket är att vi shoppar. Jag tänkte därför att vi alla skulle dela med oss av våra bästa shoppingtips för en hållbar utveckling och sen publicerar jag alla tips i ett nytt inlägg. Lämna en kommentar med ditt tips här nedanför, självklart länkar jag till din hemsida. Behöver du inspiration, kika HÄR.

Som tack för att ni delar med er av era tips så lottar jag ut den klimatsmarta pocketen från Månpocket: "Varför gråter inte Emma?"



För att det ska bli lättare för mig att dra en vinnare av boken kommer jag till en början bara godkänna kommentarer som innehåller klimatsmarta shoppingtips. Men efter den 20/6 (måndag) kommer alla som vanligt finnas med!


Vad finns det att inte älska med Sverige?



Jag älskar verkligen vattnet. Skärgården. Hala klippor som man halkar och slår sig på. De torrare delarna som man sitter och svär på efter man har slagit. Det här är helt klart värt att spara, eller hur? Idyllen skulle förstöras lite om en fågel kvävdes av en plastpåse där på klippan, eller hur?
Summan av kardemumman: släng inte plastpåsar i naturen!


Sju sätt att bli en miljövänligare shoppare!

1. Överkonsumera inte!
Ett av våra problem idag är att vi köper, köper och köper. Men behöver vi allting? Nej. Man behöver inte ha saker liggande överallt som samlar damm och man aldrig använder. Det är slöseri med våra resurser. Så innan du sträcker fram kreditkortet, fundera på om du verkligen behöver det här? Kommer jag att använda den? Säger du ja, kasta fram kortet!

2. Påse? Nej tack!
En annan grej på shoppingrundan är att vi normalt sätt får en plastkasse eller papperspåse för varje liten grej man köper. Så om du köper fjorton par örhängen kommer du också hem med fjortonkassar. Inte helt miljövänligt va? Man kan ju faktiskt tacka nej till påsen. Även om hon i kassan inte frågar. För om du bara har en påse så påverkar det ju så klart naturen mindre. (Men om du tycker det är jobbigt att säga nej, eller redan har hur mycket påsar som helst. Använd påsarna igen och släng skräp i plastpåsarna, hur små de än är)

3. Fynda!
Jag är väl inte ensam om att då och då ha lite för lite pengar? Nej, tänkte väl det. Och vad är då bättre än att hitta billiga kläder och övriga MÅSTE HA prylar på second hand. Det finns många som skänker bort nästan oanvända och även helt nya saker. Men eftersom det är second hand så blir ju priset därefter! Om du känner att myrorna inte är riktigt din grej så leta dig in på blocket.se eller tradera.

4. Nära är alltid bra!
Att flytta varor kors och tvärs över planeten är inte alls bra.
Skitsamma hur miljövänligt den första delstationen är om man sen ger produkten en tur och retur biljett till sydasien försvinner lite av det där. Kolla på varan, var är den gjord? Sen får du äntligen nytta av dina geografikunskaper (hörde jag iphone?) och välj den varan vars land ligger närmast Sverige (eller vart du nu är).

5. Internetshopping<3
Det är som sagt bra med att vara nära. Och vad kan vara närmare än att du sitter hemma och klickar hem sakerna på nätet? En annan bra grej med nätshopping är att du inte kan ta på kläderna (eller vilken vara du nu vill ha), rör man vid kläderna blir du mer fäst vid dem även om de är fula hinner de bli fina vid kassan och vips står du där hemma vid hallspegeln med den där hopplöst fula saken! Så sätt igång att klicka!

6. Ställ krav på producenterna!
Du skulle bara ana hur mycket makt du har. För som konsument är du enormt viktig för företaget. Om du och några av dina kompisar skulle gå ihop och skicka varsitt mejl till ett företag om att ni tycker att det vore idé att de skulle satsa mer på miljön. Så skulle de säkert reagera och börja utveckla den sidan. Ju flera som gör något, ju fortare händer det. Underskatta inte konsumentmakten.

7. Bli medveten
Att bry sig om miljön innebär inte att du ska gå omkring som någon miljöhitler och kräva att alla ska göra si eller så. Miljöfrågor är väldigt komplexa och svåra. Det är inte bara rätt och fel. Dessutom kan man inte kräva att allting ska förändras på en gång. Låt det ta tid. Jag är inget miljöhelgon, men jag vill väldigt gärna minska min miljöpåverkan och jag anser att det är fullt möjligt att shoppa och vara miljövänlig.

Det går att leva nära naturen men utan att vara skogsmulle (som jag).

The time of our life



Var i Barcelona förra året med min syster. Eftersom jag i ett tidigt stadium lovade att inte någonsin visa bilderna för någon (alltså inte lägga in på fb med tagg) gör jag det inte här... Men man kan ju berätta om dem? På bilderna (som endast är tagna i vårt hotellrum) är vi röda, härligt charmigt röd solbränna som bara riktiga svennisar från norr kan få. Dessutom är min syster på väg in under eller under sängen (?) med rumpan högt i vädret.. Mellan dessa fantastiska photoshoots skulle vi träna spanska också. Vilket vi gjorde. Ungefär. Det gills väl om man säger "Gracias" när man får tillbaka växeln på spanska H&M?


Käka glass med fantastiskt samvete!

Jag gillar företag som försöker påverka i positiv riktning. Som HÄR tillexempel. Jag har ännu inte hakat på trenden med Ben & Jerry's. Men jag blev verkligen sugen nu när jag såg att de ställer upp för miljön och vårt samhälle, att den är god har jag förstått sen länge! Så nu vill jag ha tips, vilken Ben & Jerry's är godast? Vilken passar bäst när man är ovan? (Men gärna vill bli van)


Läs mer om fairtrade och Ben & Jerry's HÄR


Ett år sen



Bilden togs förra året innan jag skulle gå på studentbalen. Ganska långt innan, för att vi (min familj) ville ha bilder på klänningen. Jag är väldigt vit på bilden, jag hade influensa (kärlek på det) hela studentveckan och ett tag innan. Men jag minns att när jag låg där och febersvettades, så tänkte jag att nu har jag chansen att göra precis vad jag vill? Och DET mina vänner, det känner jag fortfarande!


Lunch

Inte helt fel? Nej. Men nu är det slut.
Skulle med lätthet kunna äta upp en likadan portion till.
Och jaa, det är DEN tiden på månaden!





Gör en insats för klimatförändringarna, köp miljömärkt!


Om jag kastar en peng i önskebrunnen kanske jag gör det..?

Vill bara förtydliga en sak. Jag och världens bästa kamel (aka min kompis i värmland) pratar inte flytande spanska. Vi pratar inte ens bra svenska. Här är det dialekt som gäller! En riktigt ful och bonnig variant också. Men det gör ingenting, är man i skogen hör ingen...

Dock pluggar jag ganska mycket spanska. Läste det på gymnasiet, har gått på språkkurser och just nu underhåller jag mig med en pysselbok för spanska fyra åringar. Disney tema med klassiska disneysagor. Kamelen och jag snackar även om att åka till Teneriffa och hänga i sommar...


Puerto de la Cruz


Senaste besöket på Teneriffa för min del träffade jag en av mina bästa vänner!
Hon och jag hängde i skogen idag.
Vi pratade självklart spanska hela tiden;)


Mera Afrika

Apropå mitt inlägg om Somalia. För oss alla som blir riktigt svaga i knäna av fina kärlekshistorier och som bara ääälskar kulturkrockar. Vill påminna om "Den vita massajen". Bygger på en verklig historia om en kvinna som reser till Kenya på solsemester och blir kär i (en i filmen väldigt snygg) krigare och blir kvar i Kenya...


(Ja, det här var den bästa bilden...
säger väl lite om mig som fotograf? hahaha)


Mission of today!

Har planterat enormt mycket träd idag. Hugger man ner träd i Sverige har man återplanteringsskyldighet. Så det är sånt jag pysslar med just nu.

Det. Är. Jobbigt.



Badtunna? Ja tack!


Arbetsförmedlingen<3



Alltså. Man måste ha ett jobb så att man får pengar. I vårt samhälle är det oerhört svårt att leva utan det. Men samtidigt vill jag inte göra vad som helst. Jag har ingen lust att jobba som läkare, latrintömmare eller jägare. Jag vill göra något som är meningsfullt för mig. Något jag brinner för...

Miljöinspiratör? Författare? Vad drömmer du om?

RSS 2.0