Svanenmärkt

Det finns flera olika miljömärkningar. Det är jättesvårt att veta vad som är vad och vad det betyder. Tänkte därför att jag idag ska förklara lite om hur svanenmärkningen fungerar.

 


För att få vara svanenmärkt ställs höga krav. Men det finns olika krav beroende på vara och tjänst. På hemsidan tar man datorn som exempel. Man kräver låga halter av t.ex kvicksilver, lätt att reparera (så att man ska kunna använda den länge) och det ska vara lätt att återvinna den sen. På hemsidan finns mer information om vad som krävs inom olika områden.

Bidra till en bättre miljö och köp svanenmärkt!


Somalia, i nöd och lust!



Var på en somalisk fest i helgen.
(Därför är jag iförd denna klänning. Som ser väldigt vacker ut på somaliska kvinnor, eftersom de har vackra former som krävs för denna klänning. Inte jag. Jag kunde heller inte gå eftersom klänningen var lång. Väldigt lång)

Sen har vi helt olika referensramar. Min kompis sminkade mig för att det skulle bli "somaliskt och bra". De allihop tyckte jag var såå vacker... Det gjorde ju inte jag. Såg ut som om någon kräkts smink på mig i, med helt fel färger, färger som passar bra för en vacker afrikanska, men som inte fungerar på snövit. Jag visste inte om jag skulle börja skratta eller gråta... Tog bort tre fjärdedelar av sminket (t.ex. mina nu kolsvarta ögonbryn)

Om jag säger till dig, jag bjuder på middag och lite fest klockan fem. När skulle du komma då? Fem, sex? Eller hur. Eller halv tio, om man går på somalisk tid. Det stör mig egentligen inte. Men jag var så hungrig så klockan tio, när maten äntligen serverades, fick jag en ordentlig matorgasm.


Mamma natur


Bilden är gammal

Jag gick en kurs för några år sedan via ett studieförbund som hette miljö ambassadörerna. Vi fick på olika sätt mer kunskap om miljön och sen var meningen att vi på olika sätt skulle sprida den informationen. Jag hade bloggen sedan tidigare och på något sätt blev det naturligt att ta upp sånna frågor här. Jag tycker hon är så fin, mamma natur. Hur tänker du kring miljöproblem? 


Fika!



Shoppade loss på jordgubbar idag.
Det är ju så billigt nu. Eller. Typ. Inte.
Eftersom de kostade mycket pengar vill jag gärna göra något fint med dem
...typ tårta?


jag dööör



Jag. Vill. Ha. Choklad.

Vilken tur att jag bara bor tre mil från närmsta affär...


Hur man blir kreativ



Bor ungefär så här centralt.


Coca Cola Company

Jag är ett stort fan av Coca Cola. Eftersom jag varken dricker kaffe, sprit eller gör någonting annat i den stilen så anser jag mig vara värd detta. (Ja, jag tycker också att jag är bra på undanflykter) Men vad gör egentligen Coca Cola för att jorden ska bli en bättre plats? För om det ska lyckas måste alla hjälpa till. Och ju mer de stora företagen bryr sig, desto mer skillnad blir det!

Till år 2020 ska de sänka sina koldioxidutsläpp med 80%. Det är bra. Och målet de har är att vara helt klimatneutrala. Det jag tyvärr tror är att man måste öka på stegen lite, vi kan inte vänta till 2050...

Flaskan står för en stor del av utsläppen. Där finns mycket för Coca Cola company att göra. Till exempel kan de se till att flaskan är gjord helt på återvunnet material (idag är det ca 50%) eller delvis/helt gjord av förnybara produkter. En del i det är Plantbottle där 30% är förnybara råvaror. Men man kan bli bättre, eller hur? Men det finns även grejer vi kan göra. Panta alla burkar och alla flaskor! Idag pantas en stor del, men tyvärr inte alla.

Eftersom Coca Cola ännu inte är helt miljöneutral kan vi inte dricka den med gott samvete (man kan ju tyvärr inte heller hävda att den är nyttig) så det du kan göra är att kontakta dem HÄR och komma med påtryckningar om hur viktigt det är att man informerar kunderna om hur pantningen gör skillnad eller att man måste skynda på och nå sina klimatmål tidigare.


PS. Kom ihåg, alla företag bryr sig om sina kunder och om några av oss gör detta, så kommer vi och Coca Cola göra skillnad!


Sakna!

Eller ja,
egentligen saknar jag inte snö och kyla.
 
Utan mer tiden innan allergiframkallande skit började härja i världen!


Allergi eller förkylning?

Bestämde mig för att gå upp lite tidigare idag och försöka ta mig samman och skriva lite på mitt romanprojekt. Jodå, det gick väldigt bra. Satte igång klockan nio och höll på i någon timme. Sen bad mamma mig att klippa ner lite buskage på tomten. Som den fantastiskt hjälpsamma dotter jag är gjorde jag det. Sen (klockan 12) var all min ork slut och jag somnade. Nu är ju dagen typ slut... Här får man för att man försöker vara effektiv!


Känns som om jag missade målet för dagen också...


Torsdag

Idag är en sån där dag då ingenting går exakt som man vill. Lämnade in bilen imorse för lagning, kunde inte tala om någonting och tillslut bad de mig att gå ut och kika på registreringsskylten så att de skulle hitta oss (det är en familjebil. Alltså gör det inget att jag inte kan...typ...) i registret så att de skulle veta vad de skulle hjälpa mig med. Jag har aldrig känt mig så förtjänt av mitt körkort och rätten att köra bilen som just då!

Plus att jag är förkyld. Som bara den. Och när man jobbar med nyanlända svenskar och är så täppt i näsan att alla bokstäver inte låter som de gör när man tänker dem i huvudet, ja, då KAN det bli ombytt roller. Det vill säga att dem rättar mig när jag talar.


Har egentligen ingen direkt anknytning. Men skulle gärna vara hos dem nu. Kamelerna.
Dessa bor i Tunisien, men vi kan komma överens om annat land om det är så...


Bara vanligt vatten



Detta är ju väldigt intressant. Särskilt som att vi inte ser så allvarligt på hur vi själva använder vatten. Visste du till exempel att du kan spara in runt hundra liter vatten på att duscha istället för att bada. På en vecka. Och att det genom kranen rinner ungefär sex liter vatten i minuten. Det finns alltså anledning att stänga av den när man borstar tänderna. Vad är ditt bästa vattensparartips?

Livet kan inte vänta

 
Väckarklockan ringer.
Högt. HÖGT.

Den här boken handlar om tre ovanligt levnadsglada kvinnor. Alla tre lever med obotlig cancer. Ingen av
dem kommer leva särskilt länge till. I det här livet. Men de borde och kommer leva vidare i den här boken
och som en tanke i mig. Det är aldrig försent att göra någonting. Och framförallt; det är aldrig försent att
börja leva
. Läs den, om du ibland känner att du skulle behöva påminnas om det!


Trevlig helg!

Hej! Det som är jobbigt med landet och sommaren är åskan, den förstör så mycket för den som gillar internet... Nu är jag påväg till värmland för en roadtrip med en av de bästa vännerna. Hoppas på att slippa använda mobilen som bloggkompis när jag kommer hem.

Utsikten


Inte så illa va?

Själv är jag rätt nöjd med att se detta varje morgon då jag går upp
 och varje kväll innan jag somnar!


Att anledningen till att jag vaknar är att solen skiner mig rätt i ögonen är ju en annan femma...

Det är fint på kvällen, okej?


Paket som paket?



Jag har haft praktik samt vikarierat en hel del på sfi (svenska för invandrare), ett helt fantastiskt jobb med massa häftiga möten. En dag var det några av eleverna som hade frågor angående sånna där...Drama, du vet...i plast...konstgjorda... Ja, det heter Dildo på svenska.

Nu utbröt genast en diskussion om att svenskar var konstiga som ville ha plast när man kunde få "äkta vara". Oerhört spännande.
Och alla låg dubbelvikta av skratt.

Några dagar senare kom en av kvinnorna med ett inslaget paket, jag öppnade och voíla...


Verklig skillnad?

 Volontärresa.

Det är något jag skulle vilja göra. Jag vill ha perspektiv och jag vill göra skillnad.

Jag skulle vilja åka till Nicaragua i sydamerika och lära känna landet, kulturen, flytande spanska och lära folket engelska.

Jag skulle också kunna tänka mig och åka till Thailand, ta ett TEFL certifikat (ett diplom som säger att du har genomfört en utbildning för att undervisa i engelska som ett främmande språk) och sen åka runt på landsbygden och lära barnen engelska så de kan jobba inom turismen.

Eller så vill jag åka till ett barnhem i Indien.

Jag läste det här reportaget i senaste tidningen från The Body Shops kundklubb och det fick mig att tänka lite mer på det här. Drömma lite mer. 

Vill du åka ut i världen som volontär?


RSS 2.0