Vi diskuterar

Egoinasmamma har varit klok och tänkt på diverse saker

Sv:Okej, here we go! Jag funderade på att skriva ett eget inlägg om detta, men jag slänger bollen över till dig ifall du är intresserad. Detta är INTE menat som påstående från min sida, men jag skriver det som påståenden ändå:

Hur kan miljöhus vara miljövänliga? Först lägger man ner energi på att planera de, sen skall de byggas, själva byggnaden skall hållas i ordning och sen skall de städas kontinuerligt.

Sen har man gjort sopbilar i olika varianter enbart för denna sakens skull. Planering och produktion och inköp.

Det måste flera omgångar till med tömning av miljöhusen med de nya sopbilarna för de tömmer olika containrar varje gång. Förr i världen kom en sopbil en gång i veckan, här jag bor nu är olika sopbilar här minst tre gånger i veckan om det räcker. Avgaser? Bränsle? Antal sopbilar?

Och sen över till själva sop-sorteringen. Det kan aldrig bli 100% rätt, det måste alltid vara någon som kollar på sop-stationen. Varför? Jo, det finns små barn som vill vara duktiga och slänga sopor där hemma, det finns de som slöar och inte gör som de skall och det finns förståndshandikappade och gamla som tror de gör rätt, men inte gör det.

Varför inte slopa hela systemet, anställ 10 gånger flera människor på sop-stationen som sorterar allt och ge de dubbla löner pga arbetet karaktär.

Jag är övertygad om att det sparar bränsle, avgaser, kostnader, irritation, man slipper jobbet med miljöhusen, varje hushåll kan lägga sig med gott samvete på kvällen och alla soporna sorteras rätt av kunnig personal som tjänar väldigt bra!

Det MÅSTE kosta mindre, vara bättre för miljön!

Eller? :D

Säg ifrån om du inte kommer att ta upp det (det är inte bråttom alls) för i så fall så kanske jag någon gång vill skriva om det.

Ha en underbar dag! Gillar dig skarpt på alla sätt och vis!

Jag tänker till:
Så för tydlighetens skull, jag gillar dig också och nu är det tänkning på hög nivå som sker, kommer det någon sågning så är det din åsikt jag inte håller med om, och så vidare.

Men jag håller med dig rätt mycket. Jag tycker också att de skulle löna sig att ha flera typer som sorterade på sop-platsen. Det skulle ge mer jobb och i sin tur mer pengar och i vårt samhälle går ALLTING ut på pengar, eller hur?

Sen tycker jag att vi måste ifrågasätta systemet oftare. Hur kommer det sig att vi litar så himlans mycket på det? Det är ju även där bara människor som sköter det och därför sker självklart misstag, det är ju mänskligt. Det är inget fel eller farligt med det, det som är farligt är när vi inte diskuterar frågan, bara tystnar och accepterar. Det är viktigt att vi hela tiden ser till att vi bryr oss och att det finns något att lägga till!

Har du också funderingar, maila mig [email protected] eller lämna en kommentar. Fortsätt gärna diskussionen i er egen blogg eller här i kommentarsfältet!

Kommentarer
Postat av: Gun

Det är bra att ifrågasätta och inte bara finna sig i hur det är. Jag har också tänkt på det med sopsorteringen, särskilt efter att jag på en skola fick se hur allt töms på ett ställe, trots att de varit duktiga på att sortera. Inte undra på att folk skiter i det när det går till på det viset.

2009-12-08 @ 16:01:50
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Em

Jag lägger ut ett lite inlägg som hänvisar till din blogg sen, så du vet.

2009-12-08 @ 16:37:22
URL: http://egoinasmamma.nu
Postat av: Kadri

det är så mycket mer vi kan göra som har större betydelse än sopsortering. men vist är det viktigt, men som Gun säger att hon såg i en skola hur folk sorterar och sen åker allt i samma ställe i alla fall. Då var ju soppsorteringen helt onödig. Mannen min har jobbat med sånt och vet att till ex mc donalds får vi sortera vad vi kastar genom o lägga saker i olika fack. Men i själva verkligheten kastar de sen alla påsar i samma konteiner och i samma bil. Och så gör många skolor , dagis o företag.

Malin Wolin hade förra lördagen (tror det var) ien lång lista i tidninger över massa saker man kunde göra för att spara på miljön.

Supporna kommer ju från oss människor som kastar alldeles för mycket saker. Här i Örebri märktes lågkonjukturen på den positiva sättet när första gången på 10 år minskade antalet suppor som kom in till suppstationen. Folk har sämre med pengar och därmed slänger inte saker och mat så lätt.

2009-12-09 @ 06:07:14
URL: http://livetivillavillekulla.blogg.se/
Postat av: Amanda

Kan inte säga annat än att jag håller med Egoinas mamma..

2009-12-09 @ 10:11:29
URL: http://medelrutanvingar.blogg.se/
Postat av: EnviroSheila

Några argument för varför Egoinas mammas teori inte håller:

1. I princip inget avfall sorteras idag förhand vilket innebär att det måste vara maskinellt möjligt att separera på avfallsslagen som blandas.

2. Mer jobb skulle det knappast ge... tänk på alla som jobbar med miljöhusen och kör sopbilarna ;)

3. Att tre sopbilar kommer till samma ställe betyder nödvändigtvis inte längre total körsträcka eftersom en bil på så sätt kan täcka större område innan den måste köra tillbaka till "sopstället" och tömma bilen. Så länge alla bilar är fulla innan de körs för tömning borde det inte innebära någon förändring av total körsträcka alls.

4. Det är inte det lättaste för företag att överleva i avfallsbranschen som det är och en dubblering av löner är helt enkelt inte ekonomiskt möjligt. (Ett företag bör rimligen gå med vinst för att kunna fortsätta med sin verksamhet och se till att några sopor blir sorterade överhuvudtaget.)

5. Det är inte bara löner som "sopstället" ska betala ut... vad folk inte är medvetna om är att det dessutom kostar rejält med pengar för dem att skicka avfallet vidare till slutomhändertagande, något som i de flesta fall inte sker på "sopstället".

6. Slutligen krävs det en rejäl ändring av lagstiftningen för att det som beskrivs ovan ska kunna genomföras!



Visst håller jag med om att mycket kan förbättras inom svensk avfallshantering men en så drastisk förändring som ovan är helt enkelt inte möjlig... jag är ledsen ;)



P.S. Förr kom en sopbil i veckan och hämtade alla sopor ja men sen grävdes allt också ned på samma ställe utan att sorteras. Detta var rent utsagt katastrofalt ur miljösynvinkel och en av huvudanledningarna till att vi idag har en lagstiftning som tvingar oss att sortera vårt avfall!

2009-12-09 @ 17:24:51
URL: http://envirosheila.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0