Ställ KRAV på din banan

Svenska naturskyddsföreningen har som mål att var tionde sålda banan ska vara ekologiskt odlade. Varför?

Idag är de flesta bananer som säljs i Sverige besprutade. Köper vi fler KRAV märkta bananer så att vi når SNF:s mål, så kan vi minska användningen av bekämpningsmedel med ungefär 20 000kg på ett enda år!


Många av våra importerade bananer kommer från Costa Rica, där har jättelika regnskogsområden skövlats genom åren. När man bara odlar en enda sorts banan på större områden blir plantorna känsligare för sjukdomar och parasiter. Därför flygbesprutar man odlingarna med bekämpningsmedel en gång i veckan år ut, och år in. När de regnar sköljs de här giftresterna ut i vatten. Det leder till att fiskar och sjökor i floderna förgiftas, kemikalierna kan även påträffas i nationalparkerna! Korallreven mår inte heller bra av det här.


Tack vare kritik har bananplantagen förbättrats. Till exempel låter man bananer växa i gift impregnerade plastpåsar, nu har man börjat samla in dessa efter skörden så att de inte bara ligger och skräpar på plantagen. Numer finns även regler för att arbetarna ska behöva befinna sig på plantaget under flygbesprutning (Hur f-n kunde det vara tillåtet förut?)




Bananer är himla goda att ha i smoothies för er (som jag) har fastnat i det träsket=)

Kommentarer
Postat av: Maggie

tack så mycket har fått en tablett så det blir säkert bra snart :)

2009-06-27 @ 20:51:04
URL: http://sofiemsjoberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0