7 enkla tips för att slippa slänga bort mat!

1. Laga inte mer mat än du behöver!
Är ni två personer hemma? Gör mat för två personer då. Råkar det ändå bli för mycket, lägg det i en burk och frys in. Det är ju perfekt för matlåda!

2. Planera maten!
Låter kanske lite jobbigt. Men du och naturen kommer att tjäna på det. Om du gör en meny för veckan och sen skriver en inköpslista som du följer i affären, får du inte med dig en massa onödigt hem. Har du inte för mycket kan du heller inte slänga det!

3. Frys in!
Alltså inte allt, men har du köpt en hel limpa bröd och du vet att du inte kommer att äta upp det före bäst före datumet. Frys in det då. Brödet (eller vad det nu är) kommer då att leva längre och du slipper slänga halva förpackningen.

4. Ge bort mat!
Om du har massa råvaror hemma och de flesta håller på att gå ut och du vet att du inte kommer hinna göra av med allt innan det är "för sent", fixa ett party! Eller ge bort till dina grannar och vänner. Är maten redan tillagad och du av någon anledning inte kan spara den till matlåda, ge den till djur. Bröd blir fåglarna glada av och kanske finns det en bondgård i närheten som tar emot gammal mat till höns eller grisar?

5. Rensa skafferiet!
Få koll på vad som egentligen gömmer sig där inne. Städa ur och titta igenom bäst före datumen. Strunta i dessa när det gäller pasta, den håller sig oftast längre. Konserver håller också hur länge som helst om burken är hel. Se också till att mjölet inte förvaras för varmt, ovanför kylskåpet är till exempel en dålig förvaring. Mjöl i små slattar som finns kvar är perfekta att blanda ihop och göra bröd av (de ska alltså inte till papperskorgen!)

6. Odla!
Löken är så där mjuk och oaptitlig? Inte ett problem. Rota fram en kruka och lite blomjord och tryck ner löken i det. När det kommer upp gröna skott ungefär som en salladslök, är det dags för skörd! Oerhört närproducerat och bra! (den nu helt oanvändbara löken lägger vi på komposten eller i värsta fall soptunnan)

7. Ät mera ägg!
Ägg är perfekta när man ska använda upp rester i kylen, stek dina fynd i en stekpanna och knäck ett ägg över, vips blev det omelett! Tänk också på att förvara ägg i kylen, så lever de längre än bäst före datum. Strunta egentligen helt i bäst före datumet här. Knäck ägget i ett glas istället för att kolla om det är okej. Är det inte det så släng det. Efter att ha bott på landet i hela mitt liv och gjort detta några gånger kan jag lova att du märker om ägget inte är bra, det luktar förjävligt...




Genom att bli bättre på att inte slänga mat sparar du inte bara på naturen
utan du är också snäll mot plånboken


Kommentarer
Postat av: Sara

Många bra tips! :)

2011-07-09 @ 21:21:21
URL: http://aamaziing.blogg.se/
Postat av: Barnens Hjältar

Bra tips!!

Du har en skitbra blogg!

2011-07-09 @ 22:37:40
URL: http://barnenshjaltar.blogg.se/
Postat av: Lajna

Du har en bra blogg. Jag känner mig alltid så duktig när jag går in här eftersom jag oftast gör alla tips du har. klappar mig själv och dig på axeln eftersom vi är så bra ;)

2011-07-09 @ 22:52:58
URL: http://lajna.se
Postat av: Carro

Bra tips för o kolla om ägget är riktigt!=)



loppisar är bra grejer! =)

2011-07-09 @ 22:56:07
URL: http://carolineannamarie.blogg.se/
Postat av: Sandra

Superbra tips i vanlig ordning!!

2011-07-10 @ 05:37:47
URL: http://lilleput.blogg.se/
Postat av: LIENE

sv: Kul du tycker det:D



Brukar bli skitarg när någon slänger mat:O och när någon klagar över att det inte finns mat. Det finns mer än vad man tror.

2011-07-10 @ 06:10:30
URL: http://lienes.blogg.se/
Postat av: Floorballs

Vilka bra tips:)

-Du är duktig du!



SES!

2011-07-10 @ 09:01:27
URL: http://www.cashtips.se
Postat av: carro

Bra tips :D



sv: aaw, tack :)

2011-07-10 @ 10:43:21
URL: http://carolinaolvenius.blogg.se/
Postat av: william

1 till 5, dom reglerna har vi på mitt jobb:D

ägg är super gott:D



SV, haha oja;D



Vad tycker du om mina bilder på Frosseri:D?

2011-07-10 @ 12:45:28
URL: http://cookieboy.blogg.se/
Postat av: Jennie

bra tips :)

2011-07-10 @ 13:01:09
URL: http://hallon8.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0