Sju sätt att bli en miljövänligare shoppare!

1. Överkonsumera inte!
Ett av våra problem idag är att vi köper, köper och köper. Men behöver vi allting? Nej. Man behöver inte ha saker liggande överallt som samlar damm och man aldrig använder. Det är slöseri med våra resurser. Så innan du sträcker fram kreditkortet, fundera på om du verkligen behöver det här? Kommer jag att använda den? Säger du ja, kasta fram kortet!

2. Påse? Nej tack!
En annan grej på shoppingrundan är att vi normalt sätt får en plastkasse eller papperspåse för varje liten grej man köper. Så om du köper fjorton par örhängen kommer du också hem med fjortonkassar. Inte helt miljövänligt va? Man kan ju faktiskt tacka nej till påsen. Även om hon i kassan inte frågar. För om du bara har en påse så påverkar det ju så klart naturen mindre. (Men om du tycker det är jobbigt att säga nej, eller redan har hur mycket påsar som helst. Använd påsarna igen och släng skräp i plastpåsarna, hur små de än är)

3. Fynda!
Jag är väl inte ensam om att då och då ha lite för lite pengar? Nej, tänkte väl det. Och vad är då bättre än att hitta billiga kläder och övriga MÅSTE HA prylar på second hand. Det finns många som skänker bort nästan oanvända och även helt nya saker. Men eftersom det är second hand så blir ju priset därefter! Om du känner att myrorna inte är riktigt din grej så leta dig in på blocket.se eller tradera.

4. Nära är alltid bra!
Att flytta varor kors och tvärs över planeten är inte alls bra.
Skitsamma hur miljövänligt den första delstationen är om man sen ger produkten en tur och retur biljett till sydasien försvinner lite av det där. Kolla på varan, var är den gjord? Sen får du äntligen nytta av dina geografikunskaper (hörde jag iphone?) och välj den varan vars land ligger närmast Sverige (eller vart du nu är).

5. Internetshopping<3
Det är som sagt bra med att vara nära. Och vad kan vara närmare än att du sitter hemma och klickar hem sakerna på nätet? En annan bra grej med nätshopping är att du inte kan ta på kläderna (eller vilken vara du nu vill ha), rör man vid kläderna blir du mer fäst vid dem även om de är fula hinner de bli fina vid kassan och vips står du där hemma vid hallspegeln med den där hopplöst fula saken! Så sätt igång att klicka!

6. Ställ krav på producenterna!
Du skulle bara ana hur mycket makt du har. För som konsument är du enormt viktig för företaget. Om du och några av dina kompisar skulle gå ihop och skicka varsitt mejl till ett företag om att ni tycker att det vore idé att de skulle satsa mer på miljön. Så skulle de säkert reagera och börja utveckla den sidan. Ju flera som gör något, ju fortare händer det. Underskatta inte konsumentmakten.

7. Bli medveten
Att bry sig om miljön innebär inte att du ska gå omkring som någon miljöhitler och kräva att alla ska göra si eller så. Miljöfrågor är väldigt komplexa och svåra. Det är inte bara rätt och fel. Dessutom kan man inte kräva att allting ska förändras på en gång. Låt det ta tid. Jag är inget miljöhelgon, men jag vill väldigt gärna minska min miljöpåverkan och jag anser att det är fullt möjligt att shoppa och vara miljövänlig.

Det går att leva nära naturen men utan att vara skogsmulle (som jag).

Kommentarer
Postat av: Anonym

sv- tack :)

Okej, men man kan ju ändån följa varandra utan bloggloving ;)

2011-06-15 @ 14:31:13
Postat av: Hanna

bra skrivit! :)

haft en bra dag? :)

2011-06-15 @ 14:47:33
URL: http://haghs.webblogg.se/
Postat av: Louise

allt bra med dig ? :)

2011-06-15 @ 15:49:56
URL: http://sepenteen.blogg.se/
Postat av: Chriis

Sv: tack :)

2011-06-15 @ 16:08:21
URL: http://chriisgiirl.blogg.se/
Postat av: Erik

Gaaalet mycket mat i dom:)

2011-06-15 @ 16:27:37
URL: http://perceive.blogg.se/
Postat av: aww

jag får sommarlov imorgon:)

2011-06-15 @ 17:00:38
URL: http://amandawahlgren.blogg.se/
Postat av: Madeléne

Sv:

hahah.... Jag håller med... -.-

2011-06-15 @ 17:18:53
URL: http://maddeemmaa.blogg.se/
Postat av: Veronica

Nej jag håller med dig ;)

2011-06-15 @ 17:53:32
URL: http://veronicasadventure.blogg.se/
Postat av: Carro

det där med att tacka nej till påse när jag handlar är jag riktigt bra på faktiskt. hehe. Dessutom brukar jag ha med mig en tygpåse när jag handlar mat =)



sv: ja, vitlök är bra grejer! Det är gott dessutom. Tyvärr så är det så att jag jobbar väldigt NÄRA människor och ja, det känns la sådär trevligt att få ett stinkande vitlöksfejs 10cm ifrån en ;)

2011-06-15 @ 18:41:03
URL: http://carolineannamarie.blogg.se/
Postat av: HANNAH

sv: jag med! De klänningarna jag la upp är jag verkligen super sugen på att köpa! Så galet fina!



Bra tips! Kan vara värt att tänka på när man shoppar! :)

2011-06-15 @ 18:45:02
URL: http://spoink.blogg.se/
Postat av: Erik

Absolut:)

2011-06-15 @ 22:47:49
URL: http://perceive.blogg.se/
Postat av: A.H

bra tips faktikt :D

2011-06-18 @ 14:25:57
URL: http://xsblond.blogg.se/
Postat av: joanna-ATT LEVA MED ASPERGERS SYNDROM!

svar: ja fast för 2 år sen:)

2011-06-20 @ 14:53:34
URL: http://domkallarmighannes.com
Postat av: joanna-ATT LEVA MED ASPERGERS SYNDROM!

svar: ja fast för 2 år sen:)

2011-06-20 @ 14:53:34
URL: http://domkallarmighannes.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0