Vargen- värd mer än alla andra?

De flesta har en åsikt om vargen. Det är bland de mest kontroversiella frågorna i Sverige. Vissa rasar över jägarna "som bara vill skjuta för skjutandes skull" andra menar att det är boskapsägarnas fel att de inte tar hand om djuren. Vissa är arga på "stadsborna som inte fattar något".

Ligger det något i det sista? För så fort en varg (eller andra djur) närmar sig en större tätort skjuter man den, kanske inte för att döda, men för att förflytta. Så vargen får finnas, bara den inte finns hos oss eller?

Jag kommer ihåg när en familj som är vår familjs bästa vänner fick sina får rivna. Jag var på skolresa. När jag kom hem, en vecka senare, letade min pappa och den andra familjens pappa fortfarande efter rivna får. Dagen innan (efter ca sex dagar alltså) hade de hittat ett lamm med sin mamma, de hade gömt sig under en gran och båda var så rivna att de inte kunde äta, vargen hade gått på dem mot matstrupen. De kunde andas, men inte äta. Den bilden fick bägge två att verkligen tänka. Det här är ca sex år sen, men båda minns de där bilderna väldigt klara. De hade förutom de där två fåren hittat massa andra, några "hela" andra dödade, några var så skadade att de snart skulle dö.

Vi har inte skyddsjakt på varg i sverige i sin rätta mening. Om man ser sin hund bli biten (snart dödad) av vargen, så får man inte bara skjuta det. Det finns jätte många regler. Samma med boskap. Du ska försöka skrämma bort vargen. Hur gör man det? Ni som kom på lagen får gärna dela med er av hur ni tänkt. Ska man skrämma bort den fast den är upptagen av att äta får? Brukar ni sticka från gratis bufféer?

Är det rätt eller fel att om man skjuter en varg kan man få betydligt större straff än om du mördar en annan människa?

Kommentarer
Postat av: Frida

Det är sjukt. Klart man vill skjuta den jäkla vargen om han hoppar på ens hund. Iallafall i benet eller något. Tycker det är onödigt att döda vargen dock!

2009-08-25 @ 14:58:45
URL: http://jewell.blogg.se/
Postat av: Anonym

finblogg :)

tycker båda straffen skulle vara lika

2009-08-25 @ 15:24:27
Postat av: Frida

Alltså jag tror ju inte att vargen kommer tillbaka om man skjuter honom i benet. gör han det så tar man andra. ;)

Så länge det stoppar honom för stunden tycker jag inte man skall döda honom. istället skaffa bättre skydd för fåren..

Om vargen redan dödat är det inte lönt att döda den, som att ge igen. Men om den kommer tillbaka flera gånger och det inte hjälper med bättre skydd så kanske man tillslut måste döda den.

Även om den HAR dödat en människa tycker jag inte man skall döda den. Om enda sättet att rädda hunden/fåret/människan är att döda vargen, så visst. Då får den väl bli dödad då.

2009-08-25 @ 15:27:32
URL: http://jewell.blogg.se/
Postat av: Miss Dramaqueen

Till Fridas andra kommentar:



Vargen har inte attackerat människan på över hundra år i Sverige. Men att en människa dödar en varg är värre än att en människa dödar en annan människa..Det känns fel..

2009-08-25 @ 16:13:05
URL: http://itisart.blogg.se/lisa
Postat av: Egoinas mamma

Att skjuta en människa borde straffas högst, alternativt får det vara jättehögt straff på ALLT dödande..

2009-08-25 @ 16:16:34
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: Miiqa - jag överlevde min barndom

Jag tycker det är fel att man får hårdare straff när man dödar en varg än en människa. Men annars har jag inte satt mig in i frågan så speciellt mycket..

2009-08-25 @ 16:46:21
URL: http://flischyflaschoo.blogg.se/
Postat av: Rebecca

sv: Japp det är ridskolans den vita heter wille och den andra heter Ronja



Jätte bra blogg föresten =)

2009-08-25 @ 17:45:10
URL: http://granlundare.blogg.se/
Postat av: jenny

skulle vara bättre om man kunde ha en pistol som bara gjorde sjuuukt ont, men inte dödade, eller en som gjorde så att det somnade eller nåt :s

2009-08-25 @ 17:51:00
URL: http://jennyzz.blogg.se/
Postat av: Emelie

Usch.. inte rätt!



På tal om bulldikten.. låter underbart! Den får du lägga upp.. haha

2009-08-25 @ 18:37:27
URL: http://mli.blogg.se/
Postat av: Gun

Att döda en människa borde ge högre straff än att döda en varg. Särskilt om det sker i "självförsvar" eller vad det heter. Om ens djur blir attackerat alltså..Annars är jag emot dödande av vargar.

2009-08-25 @ 18:47:44
URL: http://horni.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0