Förnya reklamen?

Apropå all reklam vi slänger.

Jag tycker att det är bra med reklam. Bara inte i sån massproducering som folk har tröttnat på idag. Jag tycker att man kan öka internet och TV- reklamen, och även radion och tidningar. Men jag tycker pappersreklamen som Svepet och liknande känns ålderdomliga.

Så slipper vi ha hela huset fyllt av reklam

Det finns en tjänst nu så du kan avbeställa företagsreklam, reklamfritt.se, den är helt klart värt ett besök och vi kan spara väldigt mycket på att inte ta emot reklamen. Om du har massa reklam liggandes så sortera dem i sopsorteringen och skaffa sedan en skylt!


Skylten kan ju vara en bra julklapp, eller hur?

Ska vi vänta in politikerna?

Jag har läst tidningen idag. (WOW) och där hade någon som tror sig veta sammanfattat klimatmötet i Köpenhamn. Enligt skribenten hade det inte gått så där fantastiskt.

Synd. Verkligen. Men tänker vi på allvar sitta och vänta in att politikerna bestämmer att vi ska göra så? Kan vi inte bara göra det själva? Varför väntar vi på att någon annan ska ta första steget. Någon måste ju göra det. Det kan likagärna vara du? Så kom igen, gör något fint för miljön! Mänskligheten ligger i dina händer, gör något bra av det!

Jag har aldrig förstått det där med att inte våga, det är ju det första steget som är jobbigast, sen går det så lätt. Det är dessutom lättare att våga hoppa om man inte blir knuffad, så därför tänker jag börja anpassa mig till mamma natur innan man måste. Man kan göra saker för att vara snäll också.

Om klimatmötet

COP15 står för Conference of the parties och detta är det 15:e mötet som hålls av de 192 länder. Anledningen till att just detta möte har blivit så omtalat är för att det satts ihop på kort varsel. Från och med 2013 gäller nämligen inte Kyotoprotokollet längre och det som bestäms under COP15 ska börja gälla när Kyotoprotokollet tar slut.

Kyotoprotokollet gäller även bara ca 30 st i-länder och det nya avtalet ska omfatta hela världen. 15000 personer är ackrediterade till mötet och Barack Obama och Kronprinsessan Victoria ska dit.

Källa: Nyfiken Grön-blogg
(bloggen är enormt läsvärd!)

Men utöver den här faktan, vad tycker ni om mötet? Följer ni det? Vad tror ni det betyder för klimatet? Betyder det något för mänskligheten?


Varför man följer bonde söker fru

Hemma hos mamma och pappa är stunden då Bonde söker fru visas på TV helig. Mamma, pappa och systeryster sitter tillsammans ute i TV-soffan med ashögt ljud på och tittar andlöst. Helst ska det hela spelas in också. Pappa är ju mångsysslande bonde. Kanske är det därför 75% av familjen utvecklat ett nördigt intresse för programmet? Inte vet jag, inte bryr jag mig jätte mycket heller.

Nu idag när jag skrev på boken hamnade jag framför TV:n med Bonde Söker fru på, ett gammalt inspelat avsnitt. Och jag förstår till viss del hetsen. Det här är humor. En av brudarna som har intresse i en av bönderna är HUMOR, hon är det bästa och roligaste jag någonsin sett. Hon har alltså sökt till programmet för att hitta kärleken och hamna på en gård.

Scenario ett: Bonden visar runt i lagården. Berättar att han ska skicka några på slakt (han är KÖTTbonde) kvinnan tycker att han är okänslig som säger det inför djuren. Det tyckte jag var lite konstigt, men ändå förståeligt.

Scenario två: (här undrar jag hur hon kan ha fått för sig att överhuvudtaget söka till programmet) De ska måla ett uthus rött. Först ska de borsta, kvinnan får panik för att det kommer en spindel på hennes borste. Hur tänkte hon då? Det finns ju spindlar överallt??? Sen när de börjar måla så har hon en VIT klänning på sig. Praktiskt och bra!


Dagens miljövänliga gärning!

Gör ditt arbete mer miljövänligt! Skaffa miljömärkt papper att skriva ut på, ett grenuttag med on/off knapp. En annan grej du kan göra är att hantera papper elektroniskt.

Har du fler förslag på hur du kan bli mer miljövänlig på kontoret?


(Nu har jag jullov, så jag är lycklig!!!)


Dagens miljövänliga gärning...

...skicka e-julkort. Istället för allt papper vi trycker upp annars. Tycker man ändå att julkorten är mysigast "på riktigt" så välj kort som är gjorda av återvunnet papper, alternativt kort som görs för att stödja något du stödjer. Kanske rädda barnen eller UNICEF?

Glöm inte heller att återvinna korten när julen är över!

Jag vet inte vad jag ska säga...

Jag tycker att vi borde diskutera en grej som hände i skolan idag. Vi skulle titta på youtube klipp (sista lektionen innan jul och allt det där) då vill mina klasskompisar visa för mig och varandra klipp som kompisar lagt upp och en del är riktigt taskiga. Jag sitter en bit bort. Sen så börjar de skratta och så nämner de en tjej och en kille som tydligen var extra roliga att reta och drar upp minnen "Och sen när vi sjöng den där sången" alla skrattar och de sjunger (jag tänker inte citera den) "Sen började hon gråta" folk skrattar ännu mer "så vi sjöng högre" Jag reagerade. "Hur fan kan ni tycka det där är kul. Det är det inte" Det är som om ingen hör mig. Min kompis säger tyst "en del människor är så jävla elaka"

Ingen av de som vi snackade om och skrattade åt var där. Men hur gör man här, i den här situationen, hur skulle du gjort? En av tjejerna sa också så här när de nämnt att hon de sjöng om börjat gråta: "Men de får ju inte börja gråta, då blir det ju bara roligare!"

Jag vill ha en diskussion...jag undrar vad ni tycker och tänker om det här?


Alla bäckar små

Bra initiativ blogg.se! Länka den här sidan och visa bilden så hjälper vi till med klimatet. Skitbra, till exakt vad har jag inte förstått...

Bråttom!

Klockan ringde inte...jag är sen till skolan^^


Men jag funderar på present till min pappa. Tomten sponsrar dessvärre inte. Tragic. Har ni tips på något enormt billigt som inte tar mycket tid men är fint och ekologiskt?

Det finns fördelar med allt

Jag vill påpeka att detta är sett ur ett klimatperspektiv:

Nedladdning från Internet är ju skitbra. Samt att titta på web TV eller liknande. Men mest att man laddar ner istället för köper. För till exempel serier, då slipper ju mamma natur att producera en hel samling skivor och pappen runt omkring.

Tummen upp

För Apotekets nya kasse. Den innehåller numer återvunnet material. Dessutom tycker jag att det är bra att handla där, för mycket av det de säljer innehåller inte lika mycket skit (alltså konstgjorda tillsatser). Till exempel köper min pappa sitt schampo och tvål där. Och jag snor min tvål av pappa (och mamma som också köper tvål på apoteket) därifrån. Den är bra!

Utsläppsrätt

Johan kommenterade här:

Du, jag tänkte på en grej, vi ska skriva och argumentera för olika företag i en fiktiv stad. Jag ska argumentera för ett nystartat telekom-företag som vill ha mer utsläppsrätter. Grejen är bara att jag inte riktigt har koll på vad det är. Du som är rejält miljöinsatt och allt kanske vet? :) Förklara gärna i så fall!

Svaret: Jag fattar inte riktigt. Har att göra med att jag är sjukt trött tror jag. Utsläppsrätter är ju det som avgör hur mycket skit man får släppa ut i luften. Är det vad du ville veta eller är det något mellan raderna jag totalt missat? Hur som haver. Om det är något ni vill lägga till, feel free to do that!

Visste du att...

...det som krävs minst energi i matväg är musslor, viltkött och rotfrukter

Maila om adressen dit ni kan skicka den

Det här är vad jag vill ha i julklapp!

Om eluttag!

Rannva kommenterade här förut:

Min pappa, som är ingenjör, berättade en väldigt intressant sak för mig för ett bra tag sedan...

Även om man stänger av standby-läget på apparater såsom datorer, tv-apparater och lampor, så går det fortfarande ström igenom dem. Detta är för att tillverkarna av produkten sparar en millimalistisk summa pengar på att sätta strömbrytaren i apparaten innan standbyknappen, så att den inte påverkas av knappen. Detta gör de inte av pin kiv, utan bara för Många bäckar små... för dem. Man kan mäta hur mycket standbyström som går igenom en apparat även om man stänger av standby med någon manick jag såg på ett danskt miljöprogram som handlade om att göra danska hem mer miljövänliga, den sändes på svenska ettan, dock minns jag varken vad programmet hette eller apparaten.

Danska eluttag har en avstägningsknapp för att man ska kunna stänga av strömmen helt, det närmsta svenska hem kan komma så länge de inte renoveras med dessa eluttag, är sladd-dosan med en avstägningsknapp.

Om du vill kan jag skicka en bild någon dag på ett sånt eluttag, ifall du inte redan själv har en bild. Så kan du tipsa folk om att få dem monterade i sina hem. ^^

Drama: fattar inte riktigt..men jag har en skarvsladd med on off knapp, för att jag helt enkelt inte orkar stänga av och på alla grejer, bra för oss lata!

Om miljömärkning

Jag fick en kommentar här tidigare om att man inte var riktigt säker på att det var helt ekologiskt. Det som gör att man vet att det är det säkert är att leta efter miljömärkning. Inte bara att det står massa fina saker på. Är det miljömärkt (exempelvis KRAV) så har oberoende parter kontrollerat det.

Det är dags att alla reagerar

Det finns många sätt att se på saker och ting. Det finns lika många sanningar som det finns levande varelser. Det är det som är charmen med livet. Ibland delar vi sanningar, då blir vi att stå varandra än lite närmare. Det är en fin känsla. Men det kan också vara nödvändigt. I vissa stora politiska frågor är det enda sättet att lösa det på, ifall vi kan få något så när liknande sanningar.

Ett exempel när sådant är nödvändigt är i den frågan som gör att bloggen existerar, miljöfrågan. Det är ett problem med klimatförändringen, därför att vi tillsammans reagerar. Vi måste reagera. Här är några saker som gör skillnad som är lätta att göra:

När du lämnar ett rum slår du av lyset.
När du lämnar lägenheten slår du av alla TV apparater, alla datorer och övriga apparater, stand by är inte samma sak.
När du handlar, ta med dig en tygpåse eller återanvänd en plastpåse du har hemma
När du ska transportera dig under milen, skippa bilen.

Följer du dem?

Vegetarisk mat två gånger i veckan har stor betydelse

(just nu minns jag inte exakt hur stor skillnad det gör)

Håller på att laga mat nu. Man kan göra markant skillnad genom att äta helt vegetariskt bara två dagar i veckan. Men för att göra det måste man ju veta om det är gott. Därför provar jag mig fram! Just nu: quorn och bulgur med sås^^

Sant?

Jag sitter här och tänker. Och det som ekar är ett "talesätt" som jag hört från studiefrämjandet.

Är du inte en del av lösningen är du en del av problemet?


När naturen är som bäst



Det är det här jag vill bevara, bilden är tagen av mig i Kristinehamns skärgård den här sommaren

Ta klimatlöftet

Jag uppmuntrar er alla att ta klimatlöftet. Det är på tiden att vi alla gör vår lilla del (som jag tror ni gör) lite större. Man behöver faktiskt inte göra drastiska och stora förändringar. Så klart kommer det att krävas att vi ändrar vårt sätt att se på saker, men det kommer att ta längre tid. Det som vi kan göra nu är att bromsa klimatetsutveckling. För visst kan vi väl vara överens om att det i dagsläget inte alls är på väg i rätt riktning?

Vi diskuterar

Egoinasmamma har varit klok och tänkt på diverse saker

Sv:Okej, here we go! Jag funderade på att skriva ett eget inlägg om detta, men jag slänger bollen över till dig ifall du är intresserad. Detta är INTE menat som påstående från min sida, men jag skriver det som påståenden ändå:

Hur kan miljöhus vara miljövänliga? Först lägger man ner energi på att planera de, sen skall de byggas, själva byggnaden skall hållas i ordning och sen skall de städas kontinuerligt.

Sen har man gjort sopbilar i olika varianter enbart för denna sakens skull. Planering och produktion och inköp.

Det måste flera omgångar till med tömning av miljöhusen med de nya sopbilarna för de tömmer olika containrar varje gång. Förr i världen kom en sopbil en gång i veckan, här jag bor nu är olika sopbilar här minst tre gånger i veckan om det räcker. Avgaser? Bränsle? Antal sopbilar?

Och sen över till själva sop-sorteringen. Det kan aldrig bli 100% rätt, det måste alltid vara någon som kollar på sop-stationen. Varför? Jo, det finns små barn som vill vara duktiga och slänga sopor där hemma, det finns de som slöar och inte gör som de skall och det finns förståndshandikappade och gamla som tror de gör rätt, men inte gör det.

Varför inte slopa hela systemet, anställ 10 gånger flera människor på sop-stationen som sorterar allt och ge de dubbla löner pga arbetet karaktär.

Jag är övertygad om att det sparar bränsle, avgaser, kostnader, irritation, man slipper jobbet med miljöhusen, varje hushåll kan lägga sig med gott samvete på kvällen och alla soporna sorteras rätt av kunnig personal som tjänar väldigt bra!

Det MÅSTE kosta mindre, vara bättre för miljön!

Eller? :D

Säg ifrån om du inte kommer att ta upp det (det är inte bråttom alls) för i så fall så kanske jag någon gång vill skriva om det.

Ha en underbar dag! Gillar dig skarpt på alla sätt och vis!

Jag tänker till:
Så för tydlighetens skull, jag gillar dig också och nu är det tänkning på hög nivå som sker, kommer det någon sågning så är det din åsikt jag inte håller med om, och så vidare.

Men jag håller med dig rätt mycket. Jag tycker också att de skulle löna sig att ha flera typer som sorterade på sop-platsen. Det skulle ge mer jobb och i sin tur mer pengar och i vårt samhälle går ALLTING ut på pengar, eller hur?

Sen tycker jag att vi måste ifrågasätta systemet oftare. Hur kommer det sig att vi litar så himlans mycket på det? Det är ju även där bara människor som sköter det och därför sker självklart misstag, det är ju mänskligt. Det är inget fel eller farligt med det, det som är farligt är när vi inte diskuterar frågan, bara tystnar och accepterar. Det är viktigt att vi hela tiden ser till att vi bryr oss och att det finns något att lägga till!

Har du också funderingar, maila mig [email protected] eller lämna en kommentar. Fortsätt gärna diskussionen i er egen blogg eller här i kommentarsfältet!

Mer om vargen..

Hej på er alla!

Jag vill bara tacka er för att ni har tagit er tid att grubbla över vargfrågan! Det är verkligen intressant att läsa. Tänkte passa på att lägga in lite mer av mina åsikter i den frågan nu. Jag tycker att vargen har rätt att finnas. Där är vi nog överens? Så som jag förstått i alla fall. Det jag tycker är det knepiga är att vi inte tänker på hur vi ska göra för att få det att fungera. Det är där jag vill hålla debatten levande. Jag vill inte att några djur ska må dåligt, varken får (som är ett exempel) eller varg.

Det jag har tänkt på också: En kväll förra vintern satt pappa och jag och tittade på TV. Vi såg på ett program hur de märker vargarna. Dittills hade jag respekt för att de märkte djuren så vi skulle veta hur många de fanns, vi har ju förstört naturen och då måste vi också sköta den. Men jag reagerade på hur de märkte vargarna i det här programmet (det var en dokumentär som jag tyvärr inte minns namnet på), de jagade vargen med skotrar och helikoptrar...Ehh??? Är det okej? Hur många vargar känner ni som skulle bli glada över att få en helikopter skickad efter sig? Det känns inte riktigt som det sker på vargens villkor...?

Vargen ska dö ut!

(jag testar Guns teori om att man får fler läsare med hjälp av dramatiska aftonbladet rubriker)

En del vill att vargen helt och hållet ska dö ut. Andra vill att vargstammen ska bli ännu större. Enligt mig finns inga rätt och fel i den här frågan. Det som är så intressant är att den är rätt svart eller vit. Antingen vill man det ena eller så vill man det andra. Inget mitt emellan, varför?

Politiken vi har idag fungerar inte riktigt. Jag har nära som fått leta upp rivna får som skadats av vargen, dessa får har överlevt i nästan en vecka, döende. Matstrupen var avsliten på mamman och ett litet lamm låg bredvid. Livrädd. När jag nämnde detta för en som är för vargens befinnande i landet så sa han att det var vårt fel, för det är vi som har fåren så här. Det är inget vi kan skylla vargen för. Men är det ingen annan än jag som reagerar på att mord av en varg ger längre fängelsetid än mord på en människa?

Och är det rätt att de som inte bor på platsen där vargen finns har så mycket att säga till om? Större delen av vargstammen är centrerad till örebrolän, delar av västmanland samt värmland. Det är som att vi här ute i vargområdet röstar för en hundraprocentig ökning av trängselskatten. Eller?

Det som chockar mig i den här frågan är att vuxna människor inte lugnar ner sig tillräckligt mycket för att ta sig tid att lyssna på varandra, hör mot och för argument för hur problemet ska lösas. I det här fallet tycker jag en kompromiss skulle vara på sin plats..


Mer om miljögalan!

Det var tyvärr inte så mycket folk som jag hoppats som kom till vår miljögala i Örebro. Men förhoppningsvis blir det här en årlig grej, det vore verkligen jättekul! Men det får tiden utvisa. Trots brist på massorna har jag träffat mycket intressanta människor, pålästa, intresserade, en del som var i valet och kvalet om miljömedvetenhet. Men det var kul..

Jag träffade även på en kille i trettifem fyrtioårsåldern som började snacka rovdjur och skogspolitik med mig. Han var knepig, för han kunde inte ta att jag inte höll med. Han hade rätt och jag hade fel. Därför skulle jag vilja att vi skulle ha en egen debatt, verkar det intressant? Innan den drar igång, vill jag påpeka vikten av att inget är rätt eller fel. Man ser bara på "problemet" på olika sätt.

Fan, den gubben (ovannämnda) gjorde mig irriterad, varför kan han inte alls respektera mitt sätt att se på det? Det stör mig att vuxna människor är så omogna att de inte kan se alla gråa nyanser mellan svart och vitt..


Ett tips

Stickade kläder behöver man inte tvätta lika ofta, blir de inte fläckiga av någon klantig bärare (hrm..jag..hrm) så räcker det med att de får vädras ut!


Mot miljögalan!

Ska snart åka iväg med Tiger in till miljögalan i Örebro. Vi ska bara handla lite grejer som behövs innan. Typ priser till vår frågesport och så...

Hmm, det är svårt sånt där, vad ska man hitta på och så? Men, jag är kreativ och färden in till Örebro är åtminstone en och en halv timme, vet ni hur mycket man kan få gjort på den tiden??

Inte jag heller, men jag kommer få veta!

Miljövänlig mobil på önskelistan?

Äntligen en mobil där man inte kan slarva bort laddaren!

Är det så enkelt?

Vill vi att våra hav ska vara fulla av plastpåsar?

Nej, vi använder en tygkasse istället^^

Tell me!

Din tröja går sönder...vad gör du?

Lagar du den? Lagar du något av dina klädesplagg? Eller slänger du det och köper ett nytt?


Panta mera!

Pantamera teamet har en tävling där man kan vinna invites till voddler. Man gör helt enkelt en egen reklamfilm för att få fler folk att pantamera. Hade jag en webcam/möjlighet att låna någons skulle jag ha gjort en. Min mobil klarar inte heller av pressen...

Hade jag haft en. Då hade jag nog gjort något med att jorden älskar oss som pantar flaskor. Om ni vill göra en egen film gå in HÄR. Ni får också väldigt gärna visa mig filmerna, så kanske jag kan lägga upp dem här?

Ett jultecken

Jag ska äta en chokladtomte. Äntligen kommer det kännas att julen är påväg!

Stressad?

Hata stress. Fattar inte varför jag alltid dras med i det fastän jag inte alls vill. Jag tror ett sätt att vara miljövänlig på är att stressa ner, då tänker du efter lite innan du genomför något. Och jag tror hela världen tjänar på att vi inte är så impulsiva.

Någonstans i världen..

Jag har varit och lyssnat på ett föredrag här på elevhemmet. Jag missade första halvtimmen för att jag hade studiecirkel. Men satan i gatan så intressant. Han som talade var militär (skiter i sånt där rang och annat tjafs) han var nog soldat (läs föregående parantes) och han var en av de första som kom på plats i Darfur, och började jobba för fred där.

Han drog hela historien, jag kom från att han blev antagen, hur den processen gick till. Det var en häftig upplevelse, han beskrev hur den värsta dagen i hans liv blev, hur han då såg många människor mördade, snittade och lemlästade. En hel by. Femhundra människor från foster till människa blivit mördade. Ett helt samhälle. Förstört och alldeles dött. Då han berättade detta var han nära att börja gråta. Vi hade ögonkontakt (vi var kanske fem pers där och lyssna) under större delen då han berätta. Det var mäktigt. Såg i själens spegel alla känslor.

Jag var lite tagen efteråt. Men jag ville diskutera (jag vill alltid diskutera och debattera) med den här killen. Men antingen var det för att hans yngre syskon var där (inte lämpligt att snacka död och liv då liksom) eller att det ovannämnda händelse. Kanske kan det vara att jag antydde att jag tycker krig suger. Vet inte. Men det hade varit häftigt att diskutera ämnet. Döden, freden, med någon som faktiskt har varit på plats. Tyvärr inte denna gång.

Men jag tror också efter att man (om man verkligen lyssnar och bryr sig) hör något sånt här måste man få diskutera efteråt. Det är viktigt. Men vad är egentligen livet? Vad är döden? Vad är det som gör att vi kan offra våra liv för att få fred? Vad är det som är drivkraften i Krig?

Visste du att...

...en LCD tv drar mindre energi än en plasma tv?

Källan är the Oprah Winfrey Show

Onsdag

Varit inne hos tandläkaren. Tandställningen är MYCKET spänd. Men bra saker är att jag köpt örtte som är lugnande på kvällen. Hej normal dygnsrytm^^

Dammsugaren reagerar inte när jag trycker på on knappen, någon som har förslag på vad det kan vara för fel??

ingen kan göra allt men ALLA kan göra något

Dagens miljövänliga gärning av mig är...
Jag övertalade Tiger och hans tjej att DELA på en plastpåse.

Vad är din dagens miljövänliga gärning? 


RSS 2.0